Bitva na Alpe d’Huez. Ještě jednou se vrátíme na stoupání, které měří čtrnáct kilometrů a v průměru má necelých osm procent. Po loňském výjezdu na pyrenejský Tourmalet zasadili pořadatelé z agentury ASO i letos vyvrcholení závodu na ikonické místo francouzské cyklistiky. A závěrečná etapa ukázala, že nešlápli vedle. 

20240818TDFFAZ0123-A.S.O._Thomas_Maheux.jpg

Souboj mezi papírově největší favoritkou na vítězství Demi Vollering a průběžnou vedoucí ženou závodu Katarzynou Niewiadoma připomínal slavné boje mezi největšími personami mužského závodu. Čekání nizozemské obhájkyně triumfu z roku 2023 v cíli na ztrátu své soupeřky a srdnatý výkon polské závodnice na posledních kilometrech jsou jednoznačně momenty, které se zapíší do historie. Stejně jako miniaturní rozdíl deseti sekund v celkové klasifikaci mezi, nakonec první, Katarzynou Niewiadoma a až třetí Paulienou Rooijakkers. Takový výsledek se jen tak opakovat nemusí.

Hromadný pád u Amnéville. I takové momenty k cyklistice patří. Právě při této nehodě se ale zlomil závod Demi Vollering, která pátou etapu dokončila se ztrátou minuty a sedmačtyřiceti sekund na vítěznou týmovou kolegyni Blanku Vas. Vzhledem k závěrečné ztrátě v celkovém pořadí mrzí každá ztracená sekunda z Amnéville o to víc.

20240815TDFFAZ1066-A.S.O._Charly_Lopez-2.jpg

Sypat popel na hlavu si ale může také vedení týmu SD Worx-Protime. Sportovní ředitelé Danny Stam a Anna van der Bregen nechali tou dobou ve žlutém Demi Vollering, aby si dojela závěrečných šest kilometrů s bolavými zády a odřeninou na boku za své, potažmo s pomocí Mischy Bredewold. Zatímco Lorena Wiebes si bez šance na vítězství dospurtovala pro bezvýznamné osmé místo. Pokud někde, tak přímo zde ležely na silnici ony čtyři sekundy, které lídryni nizozemské sestavy chyběly na vrcholku Alpe d‘Huez.

Nizozemská show v Rotterdamu. Poprvé od vzniku závodu v roce 2022 se slavný Grand Départ představil v jiném než francouzském městě. Prst pořadatelů ukázal na nizozemské přístavní město Rotterdam, v jehož okolí závodnice absolvovaly dvě rovinaté etapy a jednu časovku. 

20240812TDFFAZ1072-A.S.O._Charly_Lopez.jpg

Není divu, že se agentura ASO rozhodla pro Nizozemsko a jeho druhé největší město. Byly to koneckonců dvě závodnice ze země tulipánů, které suverénním způsobem opanovaly první dva ročníky závodu. Soupisky nejlepších týmů světa navíc překypují talentovanými závodnice z tohoto téměř osmnácti milionového státu na západě Evropy. A že těchto osmnáct milionů obyvatel umí vytvořit báječnou cyklistickou atmosféru. Mužští cyklisté ji za existenci „staré dámy“ ochutnali už šestkrát. V roce 2010 navíc přímo v Rotterdamu. 

Wiebes versus Kool. Sprinterská bitva, která kořenila úvodní rovinaté etapy ročníku. Na jedné straně silnice členka týmu SD Worx-Protime, která dominuje spurterským finišům na závodech po celém světě, Lorena Wiebes. Na straně druhé trápící se naděje sestavy dsm-firmenich PostNL, která svou smůlu prolomila až na belgickém závodě Baloise Ladies Tour těsně před startem Tour, Charlotte Kool.

Naplánovány měly být hned dvě kola tohoto souboje. Ke štěstí Charlotte Kool ale v závěru první etapy zastavil Lorenu Wiebes technický problém. Usměvavá rodačka z Blaricumu se tak mohla radovat z největšího vítězství v kariéře.

20240813TDFFAZ0049-A.S.O._Thomas_Maheux-2.jpg

K odvetě došlo hned v úterý dopoledne, kdy byla na programu zkrácená šedesát osm kilometrů dlouhá etapa s cílem přímo v Rotterdamu. Tam se diváci konečně dočkali napínavého nizozemského souboje. Z něj vyšla o několik decimetrů vítězně Charlotte Kool a i přesto, že před posledními horskými etapami odstoupila a neudržela zelený dres pro lídryni bodovací soutěže, může se pětadvacetiletá cyklistka s klidným svědomím prohlásit za nejlepší sprinterku letošního ročníku.

Královna puntíků z Belgie. Justine Ghekiere přidala po vítězství ve vrchařské soutěži na Giru d’Italia také triumf ve stejné kategorii na Tour de France Femmes. Slavný „maillot a pois“ získala ve velkém stylu a s náskokem úctyhodných dvanácti bodů před druhou Demi Vollering.

20240817TDFFAZ0125-A.S.O._Thomas_Maheux.jpg

Žena, která se do profesionální cyklistiky podívala v roce 2021, předváděla po celou dobu trvání závodu udivující formu. Třešničkou na dortu pak byl výkon Belgičanky v etapě číslo sedm ze Champagnole do Le Grand-Bornand, ve které si nejen upevnila onen puntíkatý dres, ale i po osmdesáti sedmi kilometrech v úniku za sebou dokázala udržet všechny hladové vlčice a etapu dokázala vyhrát. Tým AG Insurance-Soudal zřejmě našel poklad.

Vítězství Puck Pieterse. Byl to její první start na závodě Grand Tour. Dvaadvacetiletá Puck Pieterse ale hodila veškerý stud za hlavu a ukázala, že v ní dřímá velký potenciál. Další vycházející naděje nizozemské cyklistiky předvedla naplno svůj talent především ve čtvrté etapě, která kopírovala trasy závodů Amstel Gold Race a Liege-Bastogne-Liege. V ní se ukázalo, že Puck Pieterse je v takovém terénu jako doma. Marně ji ve finiši konkurovaly i ikony letošní Tour de France Femmes Demi Vollering a Katarzyna Niewiadoma.

20240814TDFFAZ0051-A.S.O._Thomas_Maheux.jpg

Premiérový triumf pro Francii. Země galského kohouta se konečně dočkala a vděčit za to může člence týmu CERATIZIT-WNT Pro Cycling Cédrine Kerbaol. Loňská vítězka bílého trikotu pro nejlepší závodnici do třiadvaceti let se nenechala odradit neúspěšnými útoky z předchozích dní a vycítila, že její šance ještě přijde.

20240816TDFFAZ1087-A.S.O._Charly_Lopez.jpg

Páteční šestá etapa z Remiremontu do Morteau vedla po dobře známých silnicích francouzských cyklistek, které se tu často účastnili domácích závodů. A na jednom takovém známém kopci patnáct a půl kilometru před cílem se vydala do úniku Cédrine Kerbaol. Perfektně naplánovaný útok vyšel bez chybičky a i díky odvážnému sjezdu do cílového města mohli francouzští fanoušci oslavovat premiérové vítězství domácí závodnice na Tour de France. Snad to další přibude dříve než za dva roky.