Mezi muži patří tým Jumbo - Visma už několik let mezi absolutní špičku. V loňském roce se zařadil mezi tři nejlepší celky světa. Mezi ženami loni závodil poprvé. Tým postavený kolem nejlepší cyklistiky všech dob Marianne Vos získal dvě velká vítězství na klasikách a dalších deset významných triumfů. Marianne Vos připsala historicky první vítězství v dojezdu kalsiky Gent - Wevelgem a zanedlouho přidala druhé na Amstel Gold Race. Následovaly dvě etapy na prestižním Giro d'Italia a tři vítězství na Simac Ladies Tour. Tým se opíral o zkušenou Nizozemku a také o Britku Anne Henderson, která získal čtyři další vítězství.

Na nejlepší týmy to však nestačilo. Konkurenční SD Worx získal 33 vítězství, Movistar posbíral 21 vítězství a Trek - Segafredo 20 vítězství. Jumbo - Visma potřebovalo posily a získalo jednu významnou, Američanku Coryn Labecki (dříve Rivera). Velmi rychlá závodnice má ve svých palmares například klasiky Kolem Flander a Trofeo Alfredo Binda a loni si připsala etapové vítězství na Giro d'Italia.

Labecki je závodnice podobná Marianne Vos, klasikářka s rychlým spurtem. „Přináším zkušenosti a ráda se o ně podělím s mladšími závodnicemi. Na druhou stranu se těším, že se něco naučím od Marianne. Jsme stejný typ a jsem přesvědčená, že společně se dostaneme na vyšší úroveň," říká Coryn Labecki. Američanka s Nizozemkou a dalšími závodnicemi se po klasikách začnou připravovat na první Tour de France žen. „Tour de France Femmes je jedním z našich hlavních cílů. Snad dokážeme vyhrát nějaké etapy. Je dobře, že oba týmy Jumbo - Visma teď mohou závodit na Giru, Tour a Vueltě," dodává Marianne Vos.

Manažerka týmu Esra Tromp chce z Jumbo - Visma vytvořit nějlepší tým světa do roku 2024: „Založit nový tým byla výzva. Dali jsme dohromady dobrý tým, určili si ambiciózní cíle a zajistili jsme, že naši jezdci jsou dobře trénovaní. Výsledkem byl úspěšný první rok, který je základem pro další růst. Jdeme na to krok za krokem. Snažíme se rozvíjet současný kádr a získát nové závodnice. Celkově se zlepšujeme a chceme být ještě lepší v klasikách a etapových závodech. Musíme být velmi profesionální. Ve výživě, tréninku, vysokohorském tréninku, taktice, vybavení, aerodynamice a tak dál. Chceme se posunout k dokonalosti, abychom byli na stejné úrovni jako ostatní týmy WorldTour.“

Marianne Vos se nyní chystá na světový šampionát v cyklokrosu a na silnici se vrátí o něco později. Současná mistryně Nizozemska vyhrála poslední světový pohár v Hoogerheide a do Fayetteville odjela jako jedna z největších favoritek. S cyklokrosovou sezónou jsem spokojená. Od začátku se mi daří a do Ameriky jedu s dobrým pocitem. Jenže světový šampionát je samostatný závod a může dopadnout jakkoliv," dodává sedminásobná mistryně světa.