Zemanová prohnala i kluky, Fiala ujel všem

Tak tedy začněme v horkém posledním dni prázdnin na 81 km prašných a štěrkových cest, kdy se na start postavilo 81 závoďáků. Většina z nich ocenila trať jako nejlepší z tuzemské série za skutečně gravelový charakter s méně bikovými pasážemi krom jediného trailíčku u staré železnice. „Nádhera, pánové, děkuju,“ chválil třeba i Kiliaan van Daele z Belgie. 

Jenže už na pátém kilometru zastavil defekt jednoho z favoritů Filipa Adela (Superior), který toužil po vítězném hattricku. Na desátém z desetičlenné skupinky vyrazil původem cyklokrosař Tomáš Bakus (ČEZ Tábor), ale dojel nakonec čtvrtý. „Ve stoupání jsme ho dojeli, zůstalo nás šest a spolupracovali jsme,“ popisoval pozdější vítěz Fiala. 

Za hrází velkoledeckého rybníka se však skupina nechala zmást motorkou, uhýbajícím se jí z trasy a přejela zatáčku. Nejlépe zbystřili Fiala s 41letým Martinem Červenkou, kteří se znají z dávného působení ve Spartě, lehce poodjeli a náskok udrželi až do konce (čas 2:22:10, resp. 2:22:24). 

457879057_1054643136667562_1552870869558501740_n.jpg

„Sžil jsem se s gravelovým kolem (sedlá zde dosud nepříliš známý Rondo Ruut, pozn. aut.), na kterým zhruba jednou týdně vyrážím. Vyšlo to bez pádů i technických potíží. Jeli jsme dvě hodiny v dorazu, nebyl čas taktizovat. Navíc na cestě bývají kameny, drží se pozice, prostě nevydechneš si,“ hodnotil spokojeně Petr Fiala. Opět defekt ještě vyřadil i všestranného cyklistu Jana Rajcharta. Třetí dojel se ztrátou 1:02 Tomáš Kalojíros (slovenský Pierre Baguette), úspěšně absolvoval i jeho 56letý otec Tondáno (2:58:47). 

Spolu s vítězem Fialou jsou na mistrovství světa na gravelu předběžně nominováni Adel, Vakoč a Bakus. Chystá se Kristýna Zemanová, úřadující královna české cyklistiky. Tím spíš, že se šampionát koná první říjnový víkend v „jejích“ cyklokrosových Flandrech, Halle a Lovani. „Ano, pojedu, těším se,“ potvrdila. „I když oproti osmdesátkám, co se jezdily v českém poháru to bude se 130 km pro mě docela změna. Taky počasí už může být divočejší, známe Belgii,“ dodala.

457862130_1054762013322341_6561293789408347914_n.jpg

Výkon s pouze sedmiminutovou ztrátou na nejlepší muže, byla 11. absolutně, ji překvapil. „Měla jsem za sebou před týdnem těžké soustředění na Šumavě, proto jsem zvolnila v tréninku a nevěděla co čekat. Celkově mi to ale vyšlo. Jelo se mi dobře, vydržela jsem vepředu s chlapama, byl to supertrénink,“ líčila. A to ještě jela na pocit jen podle tepů, wattmetr nepoužívá. Druhá za ní dojela až po 31 minutách Nikol Flašarová…

Cyklokrosovou sezonu zahájí Zemanová (Brilon) českým pohárem za čtyři týdny, pak si odskočí na gravela do Belgie a v zimě chce absolvovat kompletní kalendář světového poháru. „Silnici ještě nechávám být a neřeším, prioritu dávám zatím na cyklokros. Uvidíme až v průběhu zimy, jestli na to vůbec mám a jak se to pak dál vyvine,“ prozradila plány.

Hula vyhrál, ale ocenil soupeře Vojtěcha i Mayera

Na 95 km vládl 71 silničářům Robert Hula (L27/Integray). „Počkat musím to spočítat podle kuliček na trofeji,“ doplnil číslo obávaných sedmi pavé sektorů na trase. „První kopec jsem zaspal a musel dotahovat asi tři sta metrů. Pak jsme se ve skupině snažili tahat s Danielem Mayerem (KC Hlinsko), nastupovali si v brdkách a zatáčkách, ale nikdo neodjel,“ vyprávěl Hula. 

Zaútočil až ve chvíli, kdy Mayera postihl defekt zadního kola a odpadl. V cíli byl první Hula (2:14:43) o 12 vteřin před Jonášem Vojtěchem (Lawi stars/Giant), který se vrátil do akce po téměř roční zdravotní pauze. „Vím, že začal s tréninkem někdy před dvěma měsíci. Jde nahoru a jsem moc rád, že je zase zpátky, protože to je skvělej cyklista i člověk,“ ocenil Hula soupeře.  

Třetí skončil Štěpán Kopecký (také Lawi stars/Giant) 17 vteřin za vítězem. Mezi třemi ženami byla nejlepší (za 2:39:52) 18letá Anna Panušová z mladoboleslavského Brilonu. 

Kompletní výsledky Lawi tour classic najdete na Sportsoft.cz.

Příštím podnikem seriálu Road Cup je „výběžkový“ Tour de Zeleňák už tuto sobotu (7. 9.) na tratích 54 a 106 km.