Ťoupalík přiznal, že na krosce seděl před dnešním startem třikrát, spíš nastavoval posed a pořádný trénink si dal jeden. Má za sebou náročnou silniční sezónu s 56 závodními dny, ještě v neděli dojel druhý na finále Českém poháru v Lovosicích. „Ale už jsem se moc těšil, cyklokros mě pořád hodně baví,“ říkal. To Kristýna Zemanová toho naopak na silnici moc neodjela, stihla v dubnu etapovou Gracii a pak domácí šampionát. „Ale snad se brzy dostanu do závodního tempa,“ doufá.

Ťoupalík jezdil na čele sám od druhého kola, za ním se pohybovala pětice jezdců. Pro nemoc chyběla česká jednička Michael Boroš, a když odstoupil obhájce prvenství v seriálu Šimon Vaníček, pro potíže se zády, jak jinak, bylo jasno. „Jsem moc spokojený. Nečekal jsem, že to půjde v uvozovkách tak hladce. Snažil jsem se jet pořád svoje tempo a nedělat chyby. Párkrát jsem se v lese hodně zastavil a kluci se přiblížili. V posledním kole jsem to dokázal uhlídat. Jízda to byla hrozná, v lese se prášilo, byl tam písek. Nejsem na to vůbec zvyklý, za vlhka a mokra ta trať bývá lepší,“ komentoval výkon 27letý cyklista. 

Spurt o druhé místo na atletickém oválu pak vyhrál Belgičan Mickaël Crispin (Philippe Wagner Cycling) před Jakubem Římanem (DK Bikeshop) a dalším Belgičanem Victorem Van de Puttem (Deschacht/Hens). Pátý pak dojel známý polský obojživelník Marek Konwa, poprvé v dresu českého týmu Auto Škoda Mladá Boleslav.

loading...

To Zemanová svedla vyrovnanější souboj s Belgičankou Alicií Franck (De Ceuster/Bonache). „Bylo to hodně těžké, počasí nebylo úplně cyklokrosové a na mně to bylo hrozně znát. To teplo můj výkon limitovalo,“ vyprávěla. Podobně to vypadá obvykle na premiéře světového poháru ve Waterloo v Americe, ale tam Češi letos opět nejedou. „Byl to hezký závod, s Alicií jsme si nikde nedaly nic zadarmo. Pořád jsme se předjížděly, předbíhaly. Věděla jsem, že do písku v posledním kole musím najet první a to byl klíč k vítězství,“ pokračovala Zemanová. Třetí pak skončila Tereza Tvarůžková z domácího Tufo/Expres.cz Kolín.

Český pohár pokračuje v říjnu v Mladé Boleslavi, Jičíně a Holých vrších. „Pak si dám pauzu, potřebuju odpočinek. Dál se musím přesně dohodnout se svým novým týmem (nizozemský kontinentální tým TDT/Unibet, kde jezdí i Tomáš Kopecký, pozn. aut.). Věřím, že najdeme cestu, abych mohl v lednu zase závodit a připravit se na mistrovství světa v Táboře. Nemůžu to ještě slíbit, ale vynasnažím se o to. Snad je to vidět u třech nejlepších cyklokrosařů na světě, že to takhle kombinovat jde,“ plánuje Adam Ťoupalík. Jeho mladší bratr Jakub, který také mění působiště, by měl cyklokrosový program oznámit příští týden.

loading...

Kompletní výsledky 

Fotogalerie - mládež

loading...