Deštivá a chladná úvodní etapa Arctic Race of Norway, nejsevernějšího evropského závodu, začala i končila ve městě s nevšedním názvem Mo i Rana. 187 kilometrů dlouhou etapu si závodníci moc neužili, protože špatného počasí byly na proghramu i dvě dlouhá stoupání. Ta však na boj o etapové vítězství neměla vliv, protože byla příliš daleko před cílem. 

Do dlouhého úniku se vydala petice cyklistů, domácí Eirik Lunder (Coop), Američan Stephen Bassett (Human Powered Health), Španěl Luis Angel Maté (Euskaltel - Euskadi), Belgičan Aaron Van Poucke (Sport Vlaanderen - Baloise) a Brit Sam Culverwell (Trinity). Bassett vyhrál všechny tři vrchařské prémie a mohl se začít těšit na návštěvu pódia. Skupinu se později vydala stíhat dvojice Krists Neilands (Israel - Premier Tech) a Jens Reynders (Sport Vlaanderen), ale dopředu se nedostali a radši se vrátili do hlavního pole. Navíc i jezdci z čelní skupiny byli postupně dostiženi. Nejdříve se vrátil Lunder, po něm Maté a 23 kilometry před cílem i Culverwell, Bassett a Van Poucke. 

To už se závodilo na závěrečných okruzích s průjezdy cílem v Mo i Rana. Tempo udával domácí tým Uno-X, ale o rychlostní prémie se nepokoušel. Strategie Uno-X nebyla úplně jasná, protože norský celek si vyčerpal své závodníky daleko před cílem v dojezdu měly navrch jiné sestavy. Jeden z jezdců Uno-X proto aspoň zaútočil 3,6 km před cílem, ale nebylo to k ničemu soupeři byli pozorní. 

Peloton se sice na chvíli roztrhal, ale následně se opět spojil a v těžkém dojezdu do krátkého stoupání neměl žádný tým kolektivní převahu. Ryzí sprinteři vpředu chyběli, takže příležitost dostali jiní, méně známí závodníci. Axel Zingle (Cofidis) byl v posledních stovkách metrů jednoznačně nejsilnější a připsal sis vé druhé profesionální vítězství. Druhý skončil Rus Gleb Syrica (Astana Qazaqstan) a třetí Mathieu Burgaudeau (TotalEnergies).

Právě Burgaudeau je v celkovém pořadí nejblíže Zinglemu. Francouz vyhrál jednu z rychlostních prémií a díky tomu ztrácí jen 4 sekundy.