Do Francie bylo nominováno celkem dvacet českých cyklistů. V kategoriích muži elite a U23 využíváme plný počet možných, tzn. po šesti cyklistech. Širší nominace musela být podle regulí UEC uzavřena ještě před republikovým šampionátem, takže se do konečné podoby nemohly promítnout výsledky z mistrovství republiky. Kdo nás tedy bude reprezentovat? 

V mužích elite pojede časovku a poté i silniční závod Jan Bárta. V hromadném závodě doplní pětici Adam Ťoupalík, Michael Kukrle, Dominik Neuman (všichni Elkov Kasper), Petr Vakoč (Alpecin Fenix) a Daniel Turek (Israel Cycling Academy). 

Josef Černý jako aktuální mistr republiky v časovce by rád reprezentoval, ale tým mu účast na evropském šampionátu zakázal. Místo toho bude v srpnu závodit také ve Francii, ovšem v závodech registrovaných pod hlavičkou UCI. 

Roman Kreuziger a Jan Hirt jsou nominováni na Tour de France, která začíná den po skončení programu mistrovství Evropy, takže jejich účast na ME by byla i z tohoto důvodu těžko možná. Nominace Zdeňka Štybara na Tour de France je veřejným tajemstvím. 

To, co předvedli ti, co jsou v nominaci na hromadný závod, při včerejším závodě mistrovství republiky, nám dává reálnou naději, že mají na to být rovnocennou konkurencí soupeřům a vůbec nejsou bez šance i na mimořádný úspěch. 

Na evropském šampionátu v hromadném závodě nás bude reprezentovat také čerstvý národní šampion Adam Ťoupalík a třetí z tohoto závodu Petr Vakoč.

Jestliže v mužích elite jsme v naději, tak od kategorie U23 máme „právo“ v časovce úspěch přímo očekávat. Ty nejvyšší ambice by měl mít Petr Kelemen (CCC Development) a zvláště pak Jakub Otruba (Elkov Kasper). V silničním závodě je doplní letos mimořádně silný univerzál Vojtěch Řepa, klasikář s dobrým závěrem Petr Klabouch (oba Topforex Lapiere) a dva sprinteři z Tufo Pardus Prostějov Daniel Babor a Tomáš Bárta. Jde z pohledu specializace o vyrovnaný tým, který může uspět v jakémkoli terénu, z úniku i ve sprintu početné skupiny. 

Naše očekávání gradují se snižujícím se věkem. Oba junioři, Pavel Bittner a Mathias Vacek (viz titulní snímek), kteří pojedou jak časovku, tak hromaďák, už prokázali i v silné mezinárodní konkurenci svou mimořádnou výkonnost, kterou potvrdili i na domácím juniorském šampionátu v Plzni. Takže je lze počítat mezi nejužší skupinu favoritů evropského šampionátu. 

V ženách elite časovku neobsazujeme. Do silničního závodu nastoupí čerstvá mistryně republiky Jarmila Machačová s Nikolou Bajgerovou (obě Dukla Praha) a Nikola Nosková (Paule Ka). Samotná Jarmila Machačová se vyjádřila, že profil trati by jí mohl vyhovovat, ale že vůbec netuší, jak dopadne srovnání s mezinárodní konkurencí. V této kategorii i s ohledem na úroveň evropské ženské cyklistiky by nás mohly dívky jen mile překvapit. 

Ani u dívek do 23 let neobsazujeme časovku, do silničního závodu nastoupí Petra Ševčíková (Dukla Praha) a Veronika Jandová (WCC Team). Čerstvá mistryně republiky v časovce, juniorka Kristýna Burlová (Dukla Praha) je jediná v českém reprezentačním dresu, která absolvuje oba závody. 

Jakub Otruba se netají ambicí prosadit se na stupně vítězů.

Nominaci pouze dvou juniorů komentoval reprezentační trenér Tomáš Konečný: „Dalších šest mladíků pojede tříetapový závod N´Cupu v Maďarsku, který je v kalendáři UCI letos poprvé. Z hlediska podpory mládežnické cyklistiky je to určitě lepší, protože tři etapy jim dají víc, než jeden závod po dlouhém cestování."  

A k našim ambicím a možnostem poznamenal: „Dělat v letošním roce nějaké prognózy je s ohledem na situaci složité. Myslím, že se můžeme dočkat hodně překvapivých výsledků. Z našeho pohledu nejvyšší ambice máme v juniorech. Jakub Otruba v U23 by měl být v časovce do pěti, ale myslí jistě na medaili. V této kategorii jede naposledy, chce se ukázat, aby se mu otevřela cesta ke splnění cíle, získání angažmá v některé stáji World Tour. A silniční závody jsou vždy otevřenou záležitostí. V našich dresech pojede to nejlepší, co pro tu danou trať máme k dispozici."

První budou na řadě časovky. V nejprestižnější kategorii mužů elite bude mít Jan Bárta mimořádně silnou konkurenci, přestože řada vynikajících časovkářů bude na startu chybět. Z dosud známých jmen, která by měla stanout na startu, patří k top favoritům aktuální švýcarský mistr v této disciplíně Stefan Kung (Groupama-FDJ), taktéž nejaktuálnější šampion své země Francouz Rémi Cavagna (Deceuninck-Quick Step), druhý z belgického šampionátu a časovkářský specialista Victor Campenaerts (NTT), Brit Alex Dowsett (Israel Start-Up Nation), či třetí z italského mistrovství Edoardo Affini (Mitchelton Scott).

Časovku žen i mužů lze sledovat na Eurosportu.