Snad nikdo nepochybuje o výjimečném talentu Mathiase Vacka, stále teprve devatenáctiletého cyklisty, třetího z celkového pořadí Závodu míru 2022. Ale česká sestava předvedla v Jeseníkách výborný kolektivní výkon a je třeba ocenit i ostatní reprezentanty. Tomáš Konečný, trenér národního týmu, vybral Mathiase Vacka, Karla Vacka, Jakuba Ťoupalíka, Filipa Řehu, Vojtěcha Řepu a Pavla Bittnera. O kvalitě českého týmu svědčí také fakt, že se do výběru nedostal velmi talentovaný Petr Kelemen. Ambice reprezentovat měli i další mladí závodníci.

Konečný vybral dobře, jak se ukázalo v průběhu závodu. Už před startem bylo jasné, že lídrem bude Mathias Vacek. Mít ve středu týmu vítěze závodu WorldTour je luxus a Vacek nezklamal. Vyhrál prolog a stála před ním výzva v podobě dvou výjezdů na Dlouhé stráně. Jedno z nejtěžších českých stoupání je ideální pro vrchaře a Vacek ryzím vrchařem není. Je všestranný, umí zajet na rovině i v kopcích, ale v porovnání s nejlehčími závodníky má ve stoupáních trochu nevýhodu. Na Dlouhých stráních se udržel nejlepších až do úplného závěru a bohužel mu utekla bonifikace za první tři příčky v cíli.

Vítěz etapy, Belgičan Lennert Van Eetvelt, si žlutý trikot v těžké poslední etapě pohlídal. Vacek skončil třetí a vylepšil loňské šesté místo. Stal se tak třetím českým cyklistou, který to dotáhl na závěrečné pódium. V roce 2013 byl druhý Jan Hirt a v roce 2017 skončil třetí Michal Schlegel. Téměř všichni jezdci, kteří se od roku 2013 postavili na pódium Závodu míru, to dotáhli na vysokou úroveň v profesionální cyklistice. 

Nejlepším příkladem je samozřejmě Tadej Pogačar, vítěz ročníku 2018, ale také další: Toms Skujinš, David Gaudu, Marc Hirschi, Stefan Bissegger, Tao Geoghegan Hart, Andreas Leknessund... Vacek se dostal do skvělé společnosti a od příštího roku by měl být stálým členem Trek - Segafredo a snad dostane více příležitostí na velkých profi závodech.

Stejně jako Pavel Bittner, další nastupující česká hvězda. Sprinter a klasikář kontinentálního týmu DSM byl dvakrát blízko vítězství v hromadných dojezdech, zajel šesté místo v prologu a navíc významně pomohl Mathiasi Vackovi v celkovém pořadí. V 2. etapě sice vezl žlutý trikot, ale nijak se nešetřil a odvedl spoustu práce i v kopcích. Bittner, Řepa a Řeha pracovali v průběhu etapy a v prvním výjezdu na Dlouhé stráně. V druhém výjezdu už to bylo na Ťoupalíkovi a Karlovi Vackovi. Bittner má stejně jako Mathias Vacek před sebou velmi slibnou budoucnost a profesionální kariéra a velká vítězství by ho snad neměla minout.

Největším překvapením byl výkon a výsledek staršího z bratrů Vacků. Skvělé 7. místo v nejtěžší etapě a také v celkovém pořadí je pro Karla Vacka možná nejdůležitější výsledek kariéry. Po skvělých výkonech mezi juniory se mezi muži tři roky víceméně trápil. Spolupráce s americkým týmem Hagens Berman Axeon nefungovala, v prestižní italské sestavě Colpack Ballan také nebyl moc vidět a přestup do WorldTour v dresu Qhubeka NextHash přišel moc brzo. Ani v rakouském Tirol KTM to nebylo z počátku sezóny nic moc, ale na Závodě míru překvapil. 

Bylo jasné, že bude především pomáhat bratrovi a bude schopný pro něj obětovat vše, proto byla jeho nominace logická a správná, i když s ní mnozí nesouhlasili. Starší Vacek ukázal, že mu nechybí ani skvělá výkonnost, když dostane šanci ve správném terénu. Pracant Vacek jel na Dlouhých stráních ostré tempo a pomohl Mathiasovi a sám ztratil jen 16 sekund na vítězného Van Eetvelta. Snad na tomto výsledku začne stavět další úspěchy. Tvrdě pracujícího vrchaře by určitě spousta profi týmů využila. 

Už dlouho jsme neměli tak silnou generaci závodníků a je s podivem, že se v současném stavu české cyklistiky dokážou talentovaní cyklisté prosadit. Závodníci narození po roce 2000 by se mohli stát českou zlatou generací. Snad se jich do nejvyšších pater profesionální cyklistiky dostane co nejvíc. Řepa, Řeha a Ťoupalík nebyli tolik vidět, ale jejich pomoc byla významná a reprezentace může jen těžit z faktu, že do nominace se nedostalo hned několik dalších výborných cyklistů.  

Další významnou akcí v kategorii U23 je nejprestižnější etapák Tour de l'Avenir, který se koná od 18. do 28. srpna ve Francii. L'Avenir je ještě o dost těžší závod, pravděpodobně tu bude ještě o něco větší konkurence, ale český nároďák se nemá čeho obávat. S Bittnerem a Mathiasem Vackem v čele může dosáhnout na dobré výsledky. A platí to také o mistrovství Evropy a světa.