Profilově nejtěžší etapa měla být z pohledu českého fanouška o tom, zda Uno-X obhájí své pozice nebo zda se především českým týmům a jezdcům podaří pozice vylepšit. Našlápnuto k tomu měli díky vydařenému úniku v první etapě velmi dobře, mezi prvními pěti byli tři, Adam Ťoupalík z Elkov Kasper, Tomáš Jakoubek z ATT Investments a Michael Kukrle z Felbermayr-Simplon Wels, a měli jen malou ztrátu na průběžně vedoucího Nora Lolanda z Uno-X. Posledním z oné pětice byl další mladík norského týmu jedoucí v puntíkatém dresu Martin Hansen.

Především ATT Investments se netajil tím, že hodlá etapu pojmout velmi aktivně. V průběhu etapy se měli nejvíc snažit ti, jejichž doménou je jízda v kopcích, tedy Márton Dina a Karel Camrda. Chráněným jezdcem byl pochopitelně ten nejlépe postavený, tedy Tomáš Jakoubek.

A tenhle záměr začali realizovat hned od začátku. Takže první vrchařskou prémií na 20. km projel jako první Márton Dina, 3. místo patřilo Danielu Mrázovi z Elkov Kasper.

Následně odjela menší skupina, kde byl za ATT Karel Camrda, z Elkovu Štěpán Telecký. Společně pak projeli dvěma sprinterskými a dvěma vrchařskými prémiemi. Camrda jel velmi aktivně, o čemž svědčí fakt, že vyhrál po jedné vrchařské a sprinterské, ve zbylých bral 2. místa. Telecký projel vrchařskými prémiemi na 4. a 5. místě, jednu z rychlostních vyhrál.

Únik vzal za své až po prvním průjezdu cílovým prostorem. Celkem tudy projeli závodníci třikrát a v prvních dvou případech šlo o vrchařskou prémii a potřetí o cíl. Tou první tedy projel na 2. místě Karel Camrda, druhá patřila znovu jeho týmovému kolegovi Mártonu Dinovi.

Úkolem maďarského závodníka v dresu ATT Investments bylo zkusit v předposledním kopci nastoupit a pokusit se rozhodnout. To se ale nepodařilo, takže ve zbytku etapy se zaměřil na pomoc Tomáši Jakoubkovi. Tomu se nakonec podařilo obhájit 4. průběžnou pozici, ale jeho ztráta se zvětšila, jelikož 18. místo znamenalo odstup 28 vteřin na vítěze.

Čtvrté místo mu patří ze dvou důvodů. Dosud vedoucí Sakarias Loland chytil ještě větší ztrátu a klesl na průběžné 5. místo, naopak Michael Kukrle dojel 6. se ztrátou 6 vteřin na vedoucí pětičlennou skupinu, čímž se vrátil na průběžné 3. místo s odstupem pouhých 13 vteřin na nového lídra závodu.

O celkové vedení se poprali Martin Hansen z Uno-X a Adam Ťoupalík. Hansen bral za 3. místo bonifikační vteřiny, Adam za 4. nic, a právě to znamenalo, že Hansen je po dnešku o 2 vteřiny lepší než lídr Elkov Kasper.

Rozhodlo se až v posledním kopci, kde se skupina trochu nadělila. Ale už asi na 25. kilometru ujela menší skupina, kterou jsme dojeli asi 15 kilometrů před cílem. K rozhodujícímu dělení pak došlo až v posledním okruhu a do cíle jsme dojeli potrhaní. Přijeli jsme v pětičlenné skupině, přede mnou byl ale mladý Nor, který má v celkové klasifikaci na mě náskok 2 vteřiny,“ řekl k etapě Adam Ťoupalík.

Etapu vyhrál ten, na koho jsme upozorňovali už v úvodní upoutávce, Harm Vanhoucke, skvělý vrchař, jenž v minulosti dokázal být dvakrát třetí v etapě na Giro d´Italia a který se před několika dny dohodl s týmem dsm-firmenich na bezbolestném odchodu do prvního týmu Lotto Dstny. A tenhle jeho nový tým ho do jižních Čech poslal jako vrchařského lídra development týmu. Upozornili jsme i na v jeho 20 letech nejzkušenějšího člena sestavy Equipe continentale Groupama-FDJ norského cyklistu Tryma Brennsaetera, kterému dnes patřila druhá příčka.

Martin Hansen má po dnešku v držení kromě žlutého i bílý a puntíkatý dres, Lolandovi zůstal alespoň zelený. Soutěži týmů vévodí Uno-X DT s 20vteřinovým náskokem na Lotto Dstny DT. 

Márton Dina je po dnešku 2. v soutěži vrchařů, 3. je Tomáš Jakoubek a 4. Adam Ťoupalík. Třetí pozice patří Adamu Ťoupalíkovi v bodovací soutěži. ATT Investments figuruje na 4. místě v soutěži týmů. Slovenský RRK Group dnes zviditelnili čeští jezdci Daniel Vysočan 4. místem na poslední VP a 13. místem v etapě Martin Voltr.

Adam Ťoupalík je před poslední etapou za norským závodníkem na 2. a Michael Kukrle na 3. místě

S ohledem na velmi malé rozestupy zvláště mezi prvními třemi může být zítřejší poslední etapa z Český Budějovic do Jindřichova Hradce ještě hodně zajímavá.

„Zítra je možnost získat bonifikace na sprinterských prémiích a v cíli, takže obrátit to ještě jde. Ze začátku je profil houpavý, ale dojezd je rovinatý, takže mi kluci budou muset pomoct,“ dodal k zítřku Adam Ťoupalík.

Jak vyplývá ze sdělení sboru rozhodčích, Denis Rugovac z týmu AC Sparta Praha si při pádu na 55. km podle prvních neoficiálních zpráv přivodil několik zlomenin, takže ho vrtulník transportoval do nemocnice v Českých Budějovicích. Přejeme brzké uzdravení!