Včera to vyšlo z úniku. Proč ne tedy dnes? Z pohledu profilového skóre v třetí nejtěžší etapě letošního ročníku.

Okamžitě po startu se začal formovat denní únik. Nakonec se do něj dostalo 20 lidí. Šest týmů tu mělo po dvou lidech. Jumbo Wout van Aerta, který únik vyprovokoval, UAE Matteo Trentina. Jejich role se v dalších kilometrech hodně odlišila. Zatímco Van Aert ve stoupáních téměř neslezl z čela skupiny, Trentin se při stoupání Col d´Aspin zařadil mezi ty, kteří ze skupiny odpadli.

Byl tu po včerejšku opět i Julian Alaphilippe, v počátcích stoupání na Tourmalet zkusil atakovat, ale dlouho mu to nevydrželo a posléze odpadl. Nově se v úniku ocitl i Mathieu Van der Poel, ale právě na svazích Tourmaletu i on pochopil, že dnes to nebude den pro něj.

Důležitým mužem v úniku byl Neilson Powless. Ten měl ambici získat zpět vrchařský dres, což se mu také v průběhu etapy nakonec podařilo.

Peloton na rovinách vedli jezdci Bora-hansgrohe, ve stoupáních na Aspin a Tourmalet jejich roli převzali cyklisté Jumbo-Visma. A jeli takové tempo, že postupně párali jednoho borce za druhým, takže na svazích Tourmaletu za téměř kompletním týmem Jumba jelo už jen 30 lidí.

Úžasný výkon předváděl ale i jejich kolega Wout van Aert. V dlouhých těžkých kopcích jel takové stabilní tempo, kterým se staral o totéž, co jeho kolegové v hlavní skupině.

3,5 km pod vrcholem Tourmaletu se z hlavní skupiny osamostatnila skupinka vedená Wilco Keldermanem, za nímž jel Sepp Kuss a Jonas Vingegaard (všichni Jumbo) a ze soupeřů jen Tadej Pogačar a Jai Hindley. Muž ve žlutém ale rychle přestal stíhat, takže když odstoupil Kelderman, k vrcholu se řítila už jen trojice totožná jako v rozhodujících momentech včerejší etapy.

Vrchol Tourmaletu přejelo na čele pohromadě už jen pět lidí. S Van Aertem ještě Kwiatkowski (Ineos), Guerreiro (Movistar), Shaw (EF) a Tobias Johannessen (Uno-X). Za nimi 1,5 km pod vrcholem atakoval Jonas Vingegaard, ale Pogačar dnes dokázal reagovat. Prémií projeli s odstupem 45 sekund na vedoucí pětici. 

O prémii měl velký zájem Guerreiro a byl ochoten hodně nevybíravě najíždět na Johannessena, s kterým ale stejně nakonec prohrál. Van Aert se do sjezdu vůbec nehnal, pokyn zněl počkat na Vingegaarda. Vpředu tedy čtyři muži a za nimi také, protože s Vingegaardem a Pogačarem stihl přejet vrchol i Powless.

Další 15členná skupina, kde byl i Hindley, ztrácela v té době na čelo +2:30 min.

Následoval téměř 30km sjezd a poté poslední dnešní trochu přívětivější 16km stoupání do cílového místa Cauterets-Cambasque. Do něj se na čele závodu pustila osmička v té chvíli nejlepších s totožným náskokem před druhou, nyní už 21člennou skupinou a to vše díky neunavné práci Van Aerta!

4,5 km před cílem poprvé zrychlil zpoza Van Aerta, kterému tím skončila celodenní šichta, Vingegaard. Pogačar znovu bez zásadních potíží dokázal sledovat zadní kolo svého konkurenta. Doskočil si je ale i zkušený Michal Kwiatkowski, který v dnešní etapě nešlápl zbytečně. A teď se pokusil sklízet ovoce svého počínání. Bohužel pro něj se mu neurodilo, pokus měl jen jepičí trvání.

2,8 km před cílem překvapil Tadej Pogačar Vingegaarda super dynamickým nástupem, na který nenašel dánský cyklista odpověď! Sice se nelámal a pro žlutý dres si - byť mimořádně vyčerpaný - dojel, ale ztratil na Pogačara relativně hodně času a hlavně zjistil, že se jeho úhlavní soupeř po včerejším počítání v dalším kole zvedl z podlahy ringu a rozhodnuto tak určitě zdaleka není. Před další etapou má náskok 25 vteřin. Třetí Hindley ztrácí +1:34 min.

"Úžasný den ve žlutém dresu. Hodně jsem si to užil. Pokusil jsem se udržet obou favoritů, udělal jsem maximum, ale nešlo to. Už před jejich útokem jeli mimořádně vysoké tempo, věděl jsem, že útok přijde, ale když na něj došlo, okamžitě jsem byl v červených číslech," řekl po etapě Jai Hindley.

"Není to žádná odveta. Chtěl jsem vyhrát etapu a získat nějaký čas. Cítím se po večerejšku o hodně lépe. Včera byl Jonas neuvěřitelný, samozřejmě jsem po včerejšku trošku pochyboval, jak mi to dnes půjde na Tourmaletu. Bylo to dobré a je to pro mě velká úleva. Odstup je teď velmi dobrý, myslím, že to bude velká bitva až do konce Tour," sdělil své dojmy po etapě Tadej Pogačar a dodal: "Vítězství chci věnovat přítelkyni, včera spadla na Giru, má otřes mozku, ale už je doma." 

Zítra si kluci orazí. Do práce jdou sprinteři.