Třetí dubnovou neděli se postavilo 184 jezdců na start domácí cyklistické primaveri. Tým TUFO PARDUS Prostějov vstoupil do závodu ve složení Pavel Gruber, Wojciech Pszczolarski, Daniel Babor, Marek Dolníček, Filip Řeha, Pavel Grässle, René Smékal a tři junioři Petr Kovařčík, Jan Vondráček a Radek Vlček. V dresu české reprezentace pak se do závodu vydal ještě další prostějovský junior Pavel Novák.

Náročný profil závodu byl, jak je na Bíteši častým jevem, ztížen také nepříznivě chladným počasím doprovázeným deštěm. Teploměr se v okolí Velké Bíteše jen tak tak udržel nad bodem mrazu a mnozí jezdci tak přijeli do cíle na brněnském velodromu řádně promrzlí.

loading...

V průběhu závodu se na čele zformovala velmi nadějná skupina pětadvaceti závodníků, ve které měl prostějovský tým zastoupení v Pavlu Gruberovi a Danu Baborovi. Bohužel shoda na společné práci v tempu se zde nenašla. Po 80 km se od pelotonu odpoutala dvojice vynikajících tempařů Michael Kukrle Elkov Kasper a Daniel Turek Team Felbermyar Simplon Wels a s postupujícími kilometry bylo jasné, že peloton bude bojovat „pouze“ o bronzový stupeň. Pro závěrečné kilometry závodu, které vedly přes stoupání k okruhu brněnské Velké ceny, dále potom přes Žebětín k dalšímu stoupání Farinovou zatáčkou vsadili prostějovští na Pavla Grubera, kterému podobný profil vyhovuje. Pavlovi se bohužel nepodařilo zachytit žádný z ataků a tak se tým zaměřil na podporu Daniela Babora do spurtu na brněnském velodromu. Daniel protnul cílovou pásku na 10. místě a uzavřel tak Top Ten pořadí tohoto prestižního závodu. Dalšími prostějovskými jezdci byli na 29. pozici Pavel Gruber, bezprostředně následovaný Filipem Řehou.

Závod byl neskutečně těžký! Pro mne momentálně s hraničním profilem. Přál jsem si co nejlepší výsledek, ale na velodrom v Brně jsem přijížděl už docela promrzlý a hlavně posekaný ze závěrečných stoupání při vjezdu do Brna! Kluci mi hodně pomohli a desáté místo beru.“ říká Daniel Babor.           

Myslím si, že vstup do domácího poháru jsme zvládli dobře. Kluci odvedli opravdu velmi kvalitní týmovou práci a umístění Dana v Top Ten je toho důkazem. Za sebe bych ještě rád poděkoval organizátorům z TJ Favorit Brno, že závod ve složitých covidových podmínkách uspořádali.“ Nezapomíná připomenout sportovní ředitel prostějovských Michal Mráček.