Závod se jel na 2,75 km dlouhém okruhu, který měl jen 15 m převýšení, ale ještě ráno zmrzlá a zasněžená trať dopoledne povolila a stala se poměrně pomalou, kdy jedno kolo bylo odhadováno k deseti minutám. „Letos je to první kros, tak uvidím, jak to půjde. Je tady celkem dost soupeřů, ale budu se snažit držet se s čelem, tak jak se to povedlo na minulém šampionátu,“ popsal svá očekávání Jakub Ťoupalík. „Já si to chci hlavně užit a uvidím na co to dá," doplnil starší Adam. 

Republikový šampionát v Jabkenicích odstartoval v 13:30 a po prvním kole byl závod stanoven na sedm okruhů. Startovní pole čítalo 29 mužů, které doplnila ještě kategorie juniorů. Adam Ťoupalík si bohužel závod moc dlouho neužil, když po nevydařeném startu vyrazil až poslední pozice a po výměně kola na prvních překážkách zlomil přední ráfek a bylo po závodě. „Nevím, co se mi na startu stalo, třikrát jsem šlápnul, šel přes řidička a víc si nepamatuji. Před překážkami jsem se sledoval svou ztrátu a asi jsem se málo soustředil. Je to škoda, ale nic se neděje,“ shrnul své krátké účinkování v mistrovském závodě.

Jakub naopak po startu najížděl do terénu na prvním místě. V půlce prvního kola udělal malou chybu Jakub Říman, který byl v tu chvíli před ním a zablokoval ho. Tím se propadl na šestou pozici a první kolo se protrápil. Následně přišly další technické problémy v podobě dvakrát spadlého řetězu a tím i další propad na desáté místo. „V tu chvíli jsem si říkal, že už to nemá smysl, ale jel jsem dál a viděl jsem, že hlavně na technických pasážích jsem silnější. V posledním kole už jsem viděl, že na druhém místě v třiadvacítkách stíhám Jakuba Římana. Před cílem jsem ho měl na tři metry, ale cílová rovinka byla hodně krátká a už se mi nepovedlo jít přes něj,“ popsal své pocity a závěr závodu i v letošním roce celkově pátý a druhý v kategorii U23 Jakub Ťoupalík.

 

Výsledky: 1. Michael Boroš (CZE) ČEZ Cyklo team Tábor 1:00:52, 2. Tomáš Paprstka (CZE) GAPP System +0:22, 3. Josef Jelínke (CZE) Cyklostar Trek Pirelli +1:04, 4. Jakub Říman (CZE) Auto Škoda Mladá Boleslav, 5. Jakub Ťoupalík (CZE) Elkov Kasper +1:45, Adam Ťoupalík (CZE) DNF