Velkou radost prostějovským barvám dělá již tradičně Štěpánka Fremlová. Nejinak tomu bylo i první májový víkend na trati 1. a 2. závodu Evropského poháru (dále EP) disciplíny BMX v italské Veroně. Štěpánka vybojovala ve sloučené věkové kategorii 11 a 12 let dvě cenná vítězství. „Je to skvělý začátek sezóny. Bohužel další dva zavodní víkendy EP jsou zrušeny. Je to složitá a nejistá doba, která vyžaduje silné sebezapření a sílu k dalšímu tréninku. Ta Štěpánce naštěstí nechybí.“ Zní ze Štěpánčina týmu.   

První májový víkend doprovázelo v Čechách cyklisticky velmi nepříznivé počasí. Avšak vzhledem k malému počtu závodů z důvodu koronavirové nákazy, se všichni závodníci do závodů vrhají s nadšením bez ohledu na klimatickou nepřízeň. 

V sobotním kritériu na plzeňské Lopatárně dosáhl na nejlepší umístění modrožlutých kadet Vojtěch Koblížek, který si v mezinárodní konkurenci přijel pro 10. místo. 

Vše však směřovalo k nedělnímu silničnímu závodu, který byl pro juniory dokonce součástí kalendáře Mezinárodní cyklistické unie (UCI). Silná mezinárodní konkurence v kategoriích kadetů i juniorů, náročný profil, velmi nepříznivé počasí, to vše slibovalo řádné prověření výkonnosti a morálky všech závodníků.

Jako první se postavili na start své téměř 85 km dlouhé trati kadeti. V náročném závodě si výborně vedl Stanislav Pátík, který po skvělém individuálním výkonu obsadil třetí místo. Na jeho síly byli pouze vítězný Martin Bárta ze Stadionu Louny a Richard Kobr z pořádajícího klubu Roman Kreuziger Cycling Academy. Vojta Soukup pak obsadil také solidní 16. místo a dalším prostějovským kadetem byl na 23. pozici Vojta Koblížek.

Výkon Standy Pátíka si opravdu zasluhuje absolutorium. Jel 40 km v mimořádně nepříznivém počasí osamoceně a vzdoroval celému pelotonu. Je to jeho největší, ale zasloužený úspěch na silnici.“ Netajil své emoce trenér Martin Cetkovský. 

V kategorii juniorů se na startu sešla pro tuzemské závody nebývale silná mezinárodní konkurence. Junioři TUFO PARDUS Prostějov si na 133 km dlouhé trati počínali aktivně, byť to na výraznější zápis ve výsledkové listině nestačilo. Nejblíže měl k dobrému výsledku Honza Vondráček, který do posledních kilometrů bojoval v šestici pronásledovatelů ne čele jedoucí čtveřice o výsledek v první desítce. Bohužel pro Honzu jeho skupina byla asi 6 km před cílem dostižena větší skupinou pronásledovatelů a tak na něho zbylo 28. místo. Taková však cyklistika často je. Dalšími prostějovští junioři závod dokončili v hlavním pelotonu a polovině výsledkové listiny.

Tradiční polský „otvírák“ sezóny ve městě Sobótka byl v závodě masters poznamenán tragickou nehodou jednoho ze závodníků. Zástupce prokuratury, který přijel na místo k vyšetření nehody další pokračování akce pochopitelně přerušil. Z tohoto důvodu se žádný závod, do kterého měli nastoupit zástupci TUFO PARDUS Prostějov neuskutečnil. 

Do polské Sobótky jezdíme každoročně. Je zde zkušený a nadšený tým organizátorů. Je to velmi smutné a soucítíme s rodinou pozůstalou postiženého závodníka. Hodně sil k vypořádání se s touto smutnou nehodou přejeme i organizátorům závodů.“ Dodává Michal Mráček, který vedl skupinu prostějovských v Sobótce.

Následující víkend nemají prostějovští cyklisté v programu závody. Odpočívat však určitě nebudou. Většina závodníků týmu juniorů a mužů se pod vedením trenéra Tomáše Konečného sejde k tréninkovému campu v Prostějově ke společnému tréninku.

Další závodní program jak pro mládežnický tým, tak pro elitní tým mužů bude pokračovat v sobotu 15. května kritériem v Táboře. V neděli bude následovat Český pohár na silnici, taktéž pro kategorii mládeže i dospělých.