Annemiek van Vleuten zaskočila soupeřky v posledním kilometru, po jejím nástupu nedokázal nikdo zareagovat a Nizozemka završila sezónu snů duhovým dresem. Cyklistka Movistaru má za sebou nejlepší sezónu snad celé historie ženské cyklistiky. Kromě titulu mistryně světa vyhrála Giro d'Italia, Tour de France a Vuelta Challenge.

Českým závodnicím se moc nedařilo. Tereza Neumanová odpadla z pelotonu už v dlouhém stoupání Mount Keira ještě před nájezdem na městský okruh ve Wollongongu. Kateřina Nash se držela lépe, ale většinu času trávila na konci pelotonu. Neumanová nedokončila, Nash dojela na 78. místě.

Závod nebyl zrovna atraktivní. Na cílových okruzích ve Wollongongu kroužil celý peloton a nikdo neútočil. Na začátku předposledního okruhu odskočila domácí Sarah Roy a vytvořila si malý náskok. Na čele balíku se seřadily Italky a Australanku držely na uzdě. Proti závodníci v úniku bylo i počasí, v předposledním okruhu začalo pršet, ale velký vliv na vývoj závodu to nemělo.

Favoritky byly dlouho opatrné a neútočily, ale v předposledním okruhu už nebylo na co čekat, proto z pelotonu odjely některé favoritky, Ashleigh Moolman-Pasio, Cecilie Uttrup-Ludwig a Kasia Niewiadoma si dojely Lisne Lippert a Italku Elisu Longo-Borghini. Reagovat musely Nizozemky, na čelo pelotonu najela Ellen van Dijk a začala stahovat téměř půlminutový náskok první pětky.

Silný únik byl zlikvidován ještě před posledním výjezdem Mount Pleasant. Před stoupáním odskočila Švýcarka Marlen Reusser, ale byly to opět Lippert, Moolman-Pasio, Niewiadoma, Uttrup-Ludwig Longo-Borghini, které byly ve výjezdu na Mount Pleasant nejsilnější a opět odjely. Van Vleuten nedokázala v kopci udržet tempo nejlepších, ale nevzdala se.

S dalšími sedmi závodnicemi se vrátila na čelo dva a půl kilometru před cílem. Trpěla i při dalších útocích a do skupiny se vrátila 900 metrů před cílem. V tu chvíli už neměla na co čekat, zprava skupinu objala a pokračovala na prvním místě až do cíle. 

Zaskočené soupeřky ztratily jen sekundu, ale to zkušené Nizozemce stačilo. Ve spurtu byla nejrychlejší Belgičanka Lotte Kopecky, třetí místo bere Silvia Persico. Kopecky si v cíli nadávala a tlouklo do řídítek. Titul nezískala jen kvůli chytrosti nejlepší cyklistky světa. 

Třiadvacítkový titul pro Novozélanďanku

Poprvé se jelo také o tituly v kategorii U23 a duhový dres získala Niamh Fisher-Black z Nového Zélandu. Jako jediná mladá závodnice se udržela v čelní skupině. Druhá skončila Pfeiffer Georgi z Velké Británie a třetí Němka Ricarda Bauernfeind.