Leckdo může nostalgicky vzpomínat na Závod míru, Střediska vrcholového sportu, kola Favorit a další "výdobytky" socialismu, ale pravda je taková, že my všichni cyklisté máme dnes mnohem více možností. Platí to pro profesionální sportovce, kteří se můžou stát opravdovými profíky a ne pseudoamatéry, kteří sice měli výkonnost a kvalitu na největší závody, ale zvrácený režim zakazoval našim nejlepším jezdcům závodit v zahraničních týmech na nejprestižnějších závodech. A jen v několika málo případech jim umožnil odejít do zahraničí, ale většinou už velmi pozdě. Bránit našim nejtalentovanějším cyklistům závodit na opravdové mezinárodní scéně byl zločin.  

Platí to ale i pro nás všechny nadšené cyklisty. Můžeme si pořizovat kola všech možných značek, cestovat kam jen chceme, fandit našim cyklistům na závodech v zahraničí, užívat si sportu v Evropě i ve světě. 

Česká a slovenská cyklistika zažila za třicet let svobody spoustu úspěchů na světové scéně. Vybrali jsme několik velkých momentů v profesionálním pelotonu, které by bez třicet let starých událostí nebyly možné: 

Svoradovy úspěchy na Grand Tours 

Prvním velmi úspěšným československým profesionálem byl Ján Svorada. Možnost odejít do zahraničí využil k výjimečným výsledkům, zejména na třítýdenních závodech. Slavný je zejména díky vítězství v Paříži v roce 2001, ale patřil ve své době k nejlepším sprinterům světa a vyhrál pět etap Giro d´Italia, tři na Tour de France a tři na Vueltě, stejně jako šest etap na Tirreno - Adriatico, tři etapy na Kolem Romandie a Kolem Katalánska. celkem si připsal 66 profesionálních vítězství a ukázal světu, čeho jsou čeští a slovenští cyklisté schopní.


Jan Hruška v růžovém dresu 

Kolem roku 2000 slavila česká cyklistika velké úspěchy. Ján Svorada vítězil v hromadných dojezdech a Jan Hruška byl krátce jedním z nejlepších časovkářů světa. Na Giro d´Italia 2000 vyhrál prolog v Římě a oblékl růžový trikot. Na konci Gira vyhrál také časovku do Sestriere a skončil celkově čtrnáctý. Byla to předzvěst pozdějších velkých úspěchů českých cyklistů na třítýdenních závodech. 


Roman Kreuziger předvádí zcela nové možnosti 

Start Romana Kreuzigera, někdejšího nejlepšího juniora světa, mezi profesionály byl raketový. V roce 2006 začal závodit v týmu Liquigas a o dva roky později už zvítězil na Kolem Švýcarska, v roce 2009 vyhrál Kolem Romandie a také (po zásahu UCI) Clasicu San Sebastian. Kreuziger byl na svůj věk mimořádně silný a úspěšný závodník a v dalších letech dokázal, že je nejlepším českým cyklistou historie. 


Peter Velits druhý na Vueltě

Mistr světa kategorie U23 z roku 2007 byl úspěšný i mezi profesionály. Jako jediný závodník ze Slovenska a Česka se dokázal prosadit až na konečné pódium Grand Tour. V roce 2010 skončil původně třetí na španělské Vueltě, za vítězným Vincenzem Nibalim a druhý Ezequielem Mosquerou, který byl kvůli dopingu později diskvalifikován a Velits se posunul na druhé místo. Sledovat Petr Velitse v souboji se špičkovými závodníky byl velký zážitek. Zejména vítězství v individuální časovce, kde porazil i špičkové časovkáře Denise Menčova a Fabiana Cancellaru. 


Kreuziger vítězí na Amstel Gold Race 

Za nejlepšího českého klasikáře je považován Zdeněk Štybar, ale nejvýznamnější klasikářské vítězství má na kontě Roman Kreuziger. V roce 2013 překvapil dlouhých útokem na Amstel Gold Race a dojel si pro svůj asi největší úspěch. V roce 2013 byl Roman Kreuziger v životní formě, o několik měsíců později dojel celkově pátý na Tour de France a potvrdil pověst nejlepšího českého cyklisty.    


Štybarův rázný vstup mezi klasikáře 

Po dvou titulech mistra světa v cyklokrosu se Zdeněk Štybar rozhodl zkusit kariéru na silnici a byl to skvělý nápad. Přidal i třetí titul v terénu, ale hlavně se zařadil mezi nejlepší klasikáře a začal vítězit na různých velkých závodech. Nejemotivnější bylo jeho vítězství v etapě Tour de France do Le Havru v roce 2015, kde v klasikářském dojezdu porazil i Petra Sagana. Kromě toho vyhrál etapu na španělské Vueltě, klasiky Omloop Het Nieuwsblad, E3 Harelbeke a Strade Bianche a etapový závod Eneco Tour.        


Leopold König další nadějí na Grand Tours

Leopold König se po přestupu do týmu NetApp v roce 2011 rozvinul ve skvělého specialistu na etapové závody. Zářil krátce, ale o to jasněji. Jeho vítězství v etapě Vuelty 2013 do Estepony se nedá zapomenout. Stejně jako deváté místo v celkovém pořadí Vuelty, sedmé místo na Tour de France, šesté na Giru a etapa Kolem Kalifornie. I Leopold König je významnou součástí české cyklistické historie. 


Peter Sagan největší hvězdou světové cyklistiky 

Svět by přišel o Petra Sagana nebýt událostí třicet let starých. Největší cyklistická osobnost posledních deseti let by bez svobodného a demokratického režimu nedosáhl svých obrovských úspěchů. Kdyby se narodil o dvacet let dřív, měli bychom všichni pořádnou smůlu. Jeho vítězství se nedají srovnat s žádným jiným sportovcem na Slovensku a v Česku. Peter Sagan je výjimečnou osobností světového sportu. Trojnásobný mistr světa, vítěz monumentálních klasik,  Díky svobodě, jakou jsme před třiceti lety získali.

I proto slavíme 17. listopad, nejdůležitější datum naší moderní historie.