Včerejší úvaha, že Fuglsang šetřil síly a Woodsovi šlo primárně o etapu, se po dnešku jeví jako málo pravděpodobná. Fuglsang ztratil v etapě tolik drahocenného času, že už jen „zázračné“ zmrtvýchvstání by ho mohlo vrátit do hry o celkové pořadí. Naopak Woods byl dnes opět velmi silný a i po dokončení etapy vypadal svěže, což napovídá, že je ve výborné formě a že se bude a směle může ucházet o celkový triumf.

Únik dne

To hlavní se odehrálo opět v posledních 15 km. Co tomuto finále předcházelo? Na 50. km se konečně podařil únik. Ocitlo se v něm 11 lidí. Z nejzajímavějších jmen tu byl opět Marco Canola (Gazprom), kterému šlo hlavně o body na vrchařské prémii, a Michael Matthews (Sunweb), kterého v této roli nevídáme často. A nutno podotknout, že patřil k nejaktivnějším členům odjeté skupiny.

Stoupání na první vrchařskou prémii této etapy bylo náročné délkou (10,1 km) i průměrným sklonem (7,6%). Vedoucí skupina se začala dělit. Atakoval Mathias Frank (AG2R), k němu se přidal Carretero (Movistar) a oba si pak ještě dojel Matthews. Španěl se po prémii dostal do čela virtuálního vedení ve vrchařské soutěži.

Nedaleko za vrcholem se nacházela sprinterská prémie a brzo poté následovala další vrchařská: 3,5 km, 6,7%. Na vedoucí trojku se docvakl ještě Ital Tonneli (Bardiani). To se ale už i v hlavní stíhací skupině začalo nastupovat. První to zkusil Navarro (Israel) a k němu se přidal Costa (UAE) a Meintjes (NTT). Navarru bohužel zastavil defekt. 30 km před cílem se Costa dostal do virtuálního vedení.

Po dlouhém sjezdu se 18 km před cílem najelo do posledního kategorizovaného kopce (5,1 km a 7%). Vepředu se sjela šestice, peloton ale už pilotovali domestici EF a Ineos a náskok uprchlíků rychle smazali.

V úniku dne se ocitlo původně 11 cyklistů.

Poslední kopec

V závěrečném stoupání se na čele poměrně rychle vykrystalizovala přibližně 30 členná skupina se všemi favority a jejich superdomestiky. Ta se začala postupně tenčit. Jedním z prvních, kdo odpadli, byl Van der Poel (Alpecin). Skupinu vedli borci Ineosu, kteří tu pracovali pro Thomase.

13 km před cílem mimořádně dynamicky atakoval Simon Yates (Mitchelton), jemuž se za zadní kolo pověsil Woods (EF) a na oba se rychle dotáhl i Thomas. Zrychlení znamenalo selekci i ve stíhací skupině, kde zůstalo pouze sedm lidí: Majka (Bora), Masnada (Deceuninck), Vlasov (Astana), Kelderman a Oomen (oba Sunweb) a dvojice Mitcheltonu Haig a Hamilton. Zaostal mj. i Nibali (Trek), ale překvapivě nestačil ani Fuglsang (Astana).

Vlasov chvíli váhal, co s touto situací, ale pak se zvednul a dojel si do čela. Za ním totéž učinil Majka. Nejaktivnější v této nově utvořené skupince byl Yates, občas mu prostřídal Woods.

Důležitý moment nastal ve chvíli, kdy do skupiny k Masnadovi přijel jeho týmový kolega Knox, který společně s Oomenem měl hlavní podíl na tom, že se po sjezdu obě přední skupiny spojily.

Zleva: Yates, Fuglsang, Masnada, Kelderman

Rozhodující atak

Ovšem jakmile ke spojení došlo, zaútočil "odpočatý" Hamilton. Po něm šel Masnada i Oomen, ale dojet Hamiltona se nakonec podařilo jen Masnadovi. Celou skupinu to na chvíli rozzávodilo, ale nakonec se všichni ve druhé skupině sjeli, zatímco vedoucí dvojka upalovala k cíli. Hamilton spolupracoval, ale přeci jen vynakládal méně sil, jelikož ve skupině za sebou měl ještě další dva spolujezdce. Takže i do závěrečných stovek metrů si najel za Masnadou na druhé pozici a nedal mu moc šancí, přestože Masnada jako správný Ital nechával na asfaltu i v posledních desítkách metrů všechny síly, které byl ještě schopen vydolovat. Teprve 20 metrů před cílem svěsil hlavu.

Taktizování před cílem snížilo ztrátu pronásledovatelů, jež na čelní pozici přivedl Woods, na pouhých 10 sekund. Dalších 43 vteřin si připsalo 12 cyklistů a teprve 1:04 min. za vítězem dorazil Fuglsang ve dvojici s Geoghegan Hartem, který byl posledním Thomasovým domestikem v závěrečném kopci.

Zleva: Haig, Woods, Thomas, Knox, Yates, Kelderman, Vlasov

Účtování po etapě

Woods třetím místem a připsanou bonifikací zvýšil náskok na druhého Majku na 9 vteřin. Na třetí místo s odstupem 18 vteřin se posunul Masnada. Hamiltonovi jeho útok přinesl dres nejlepšího mladíka. Woods má po dnešku v držení jak dres vedoucího závodníka průběžné klasifikace, tak aniž by o to cíleně usiloval, i vrchařský. Do čela týmové soutěže se vyhoupl Mitchelton. Šestici nejlepších týmů (Mitchelton, Bora, Astana, EF a Sunweb) dnes opustil AG2R.

Zítra je na pořadu královská etapa, obsahující mj. dvě horské prémie nejvyšší kategorie, přičemž ta druhá je zároveň cílová o délce 11,9 km a průměru 7,1%.

Lucas Hamilton:

„Je to moje první vítězství na závodě World Tour, takže jsem velmi šťastný. Vydržel jsem ve druhé skupině, když Yates zaútočil. Když jsme se potom dokázali vrátit do čela, ucítil jsem příležitost. Měl jsem štěstí, že se mnou odjel Masnada, protože sám bych to asi nedokázal. Dobře jsme totiž spolupracovali. Papírově je Masnada pravděpodobně rychlejší než já, takže jsem se závěru trochu obával. Proto jsem mu posledních asi 500 metrů nevystřídal a nakonec to zafungovalo v můj prospěch.“