Julian Alaphilippe před dvěma dny převzal prestižní ocenění Velo d´Or pro nejlepšího cyklistu letošní sezóny. Ve francouzské anketě získal 74 hlasy a porazil Egana Bernala (68) a Primože Rogliče (54) a stal se prvním Francouzem, který toto ocenění získal od roku 1995, kdy zvítězil Laurent Jalabert.

Alaphilippe chce navázat na úspěchy z letošní sezóny, ale plánuje jiný závodní program. Začne v Kolumbii (11. 2. - 16. 2.) a poté se ukáže na Paříž - Nice. To je první odlišnost od letošního roku. Pokud opravdu pojede Paříž - Nice, velmi to ovlivní i jeho další závody. Nejspíš proto nebude obhajovat vítězství na Strade Bianche a dokonce ani na Milán - Sanremo.

Strade Bianche se koná 7. března, o den později startuje Paříž - Nice. Objet oba závody sice možné je, ale jestli se chystá jet na celkové pořadí, nebyl by to nejlepší nápad. Deník l´Equipe dokonce zmiňuje, že se nevrátí ani na start Milán - Sanremo. Zde by měl být lídrem týmu Deceuninck - Quick-Step irský sprinter Sam Bennett. Kvůli sesuvům půdy hrozí vynechání posledního stoupání Poggio a v takovém případě by byl hromadný dojezd takřka nevyhnutelný. Pokud by se nenašlo náhradní stoupání před Sanremem, nebo se neopraví silnice na Poggio, na což je podle úřadů potřeba až 10 milionů eur.  

Alaphilippe by měl svou formu ladit na pozdější termín. Až na dubnové belgické klasiky. Poprvé se postaví na start Kolem Flander. Ale na vítězství nejspíš nepojede, bez zkušeností je to velmi těžké, ačkoliv Alejandro Valverde při své první účasti dojel osmý a to ani nebyl v ideální kondici. 

"Bude to pro mě studijní cesta. Potřebuji takové nové výzvy. Vím, že jsem vhodnější pro ardenské klasiky, ale můžu se tu rozjet a také pomoci týmu," nepřehání Alaphilippe své osobní ambice. Právě Ardeny by měly být na jaře nejdůležitější. Už dvakrát vyhrál Valonský šíp, ale triumf na Lutych - Bastgne - Lutych mu uniká. V roce 2015 skončil druhý za Valverdem, od té doby se na pódium nedostal. Nevyhrál ani Amstel Gold Race, další důležitý závod jarní sezóny. 

Letos překvapil čtrnácti dny strávenými ve žlutém dresu na Tour de France, ale v příštím roce to nebude priorita. Na Tour se ukáže, ale na celkové pořadí nepojede a bude šetřit síly na Olympijské hry. V Tokiu na závodníky čeká velmi náročná trať s dlouhými výjezdy. Alaphilippe patří mezi velké favority. Stejně jako na Mistrovství světa ve Švýcarsku. Světový šampionát bude možná ještě o něco vhodnější, ale v posledních dvou letech se mu nepodařilo uchovat dost sil až do konce září, kdy se šampionát koná. To by také chtěl změnit a přizpůsobí tomu závodní kalendář.