Současný světový šampion letos nezískal žádné vítězství na monumentální klasice a příští sezónu by to chtěl změnit. Už má sice dva duhové trikoty, ale monument doposud vyhrál jen jeden - Milán-Sanremo v roce 2019. Největší naději vyhrát má na Lutych-Bastogne-Lutych, kde skončil už několikrát těsně pod prvním místem. Letos byl druhý, loni po relegaci pátý, před třemi lety čtvrtý a v roce 2015 skončil druhý za Alejandrem Valverdem. 

"Letos jsem žongloval s Kolem Flander a ardenskými klasikami a zjistil jsem, že můžu objet oba typy závodů, ale být všude stoprocentní není snadné. Příští rok to změním a soustředím se na Ardeny. To jsou závody, které mi vyhovují nejvíc. Rád jsem startoval na Kolem Flander, jednou se tam vrátím, když budu v nejlepší formě a schopný jet o vítězství. Být připravený na Valonský šíp a Lutych na konci dubna a před tím vyhrát Flandry je trochu obtížné," řekl Alaphilippe pro RMC sport. 

Alaphilippe v letošní sezóně vyhrál na svoje poměry málo závodů. Kromě mistrovství světa vyhrál také etapu na Tour de France, na Tirreno - Adriatico a Valonský šíp. To jsou skvělé výsledky, ale Patrick Lefevere, ředitel Deceuninck - Quick-Step, ho přesto zkritizoval. Podle Lefevera útočil Alaphilippe v mnoha závodech příliš daleko před cílem a zcela netakticky. Alaphilippe přiznává, že duhový dres ho ovlivnil a nebylo snadné s ním závodit. 

"Doufám, že už jsem se naučil závodit s duhovým dresem. Patří k němu hodně stresu. Sám na sebe kladu velký tlak, vždy chci zazářit a vždy ze sebe chci vydat maximum. Ale to pokaždé možné. Není snadné podávat dobrý výkon od prvního závodu v únoru, do posledního v říjnu. Musíte také vědět, kdy udělat krok zpět. V tomto dresu chcete být vždy dobří a snažíte se nezklamat spolujezdce a fanoušky. Příští rok si to chci víc vychutnat. Nechci na sebe neustále tlačit a snad to půjde lépe," vysvětluje Alaphilippe. 

Po jarních klasikách si odpočine a připraví na Tour de France. Ani příští rok nebude chybět. Aspoň jednu etapu vyhrál v posledních čtyřech ročnících. A třikrát za sebou oblékl žlutý dres. Na Tour prostě startovat musí a ani by ho nenapadlo měnit program. "Na celkové pořadí nemyslím, přemýšlím o tom, jaké etapy zkusím vyhrát. Ale zatím si moc plánů nedělám. Počkám si na detaily jednotlivých etap a potom si určím jasné cíle."