Lídr sestavy Deceuninck - Quick-Step získal v sezóně 2020 svůj první světový titul a navíc byl blízko vítězství na třech monumentálních klasikách. Na Milán - Sanremo nestačil jen na Wouta van Aerta ve velmi těsném sprintu, na Lutych - Bastogne - Lutych byl relegován kvůli nebezpečnému počínání ve spurtu a na Kolem Flander byl nejsilnějším jezdcem v prudkých výjezdech a zastavil ho až nešťastný pád po kolizi s doprovodnou motorkou.

Alaphilippe je v současnosti nejlepším klasikářem světa, jak dokázal na světovém šampionátu v Imole. Může uspět ve velmi vrchařských jednorázovkách typu Lutych - Bastogne - Lutych a Kolem Lombardie (na obou závodech byl nejlépe druhý), vyhrál sprinterskou klasiku Milán - Sanremo a ambiciózní je nově i na dlážděných závodech, vyhrál Brabantský šíp a vyzkoušel si Kolem Flander. Může vyhrát jakoukoliv klasiku, ještě nezkusil Paříž - Roubaix, ale i ta ho jednou čeká.   

Nyní ho nejvíce motivuje vítězství na Kolem Flander. Loni debutoval a zjistil, že to jde. V pelotonu se pohyboval s přehledem, na kostkách se cítil dobře a byl nejaktivnějším jezdcem závodu. Vytvořil únik, do kterého se zapojili i Wout van Aert a Mathieu van der Poel. Kdyby udržel pozornost a nebyl roztěkaný, nedošlo by k pádu po kolizi s doprovodnou motorkou a závod by byl určitě mnohem zajímavější. Na Oude Kwaremont a Paterbergu by se určitě o něco pokusil. To jsme však bohužel neviděli. 

Alaphilippe si zlomil ruku a tím pro něj sezóna skončila. S následky zranění se potýká dodnes, ale už může trénovat: "Moje zranění je mnohem lepší v porovnání s prosincovými tréninky. Ještě to není perfektní a stále se zotavuji, například nemůžu sprintovat. Doufám, že pro dlážděné klasiky bude už vše v pořádku. Na Ronde nemám žádné špatné vzpomínky, kromě toho pádu. Mám teď ještě větší motivaci se tam vrátit a doufejme, že tentokrát bez pádu." 

Sezónu zahájí na domácí půdě v závodě Kolem Provence, ale poprvé zkusí úvodní flanderskou klasiku Omloop Het Nieuwsblad. Poté se chystá na Tirreno - Adriatico, ale jistý si není, záleží na skladbě trati. V plánu je start na italských jednorázovkách a vrcholy jarní sezóny budou Kolem Flander a Lutych - Bastogne - Lutych. Po jaru ho čeká Tour de France, Olympijské hry a světový šampionát v Belgii. "Chci pokračovat ve výkonech z posledních let. Možná chci i trochu víc, ale hlavně si to chci užít v duhovém dresu."

O Alaphilippa se už nyní zajímají různé týmy, protože letos mu končí smlouva v Deceuninck - Quick-Step. Jeho hodnota od posledního uzavření smlouvy opět vzrostla a možná mu konkurenční týmy nabídnou lepší podmínky. Těžko budou lepší po sportovní stránce, ale možná mu například AG2R Citroen nabídne víc peněz. "Na svou budoucnost ještě nemyslím. Soustředím se na začátek sezóny a na to, co v těchto závodech musím udělat. Až přijde čas na řešení smlouvy, udělám rozhodnutí," vysvětluje Alaphilippe.