Připravovat se na Kolem Flander v druhé polovině října je pro všechny klasikáře zvláštní zkušenost. Navíc se jedná o poslední závod roku pro mnoho účastníků. Například pro světového šampiona Juliana Alaphilippa: „Je to můj poslední závod a chci tento rok zakončit dobrým výsledkem. Ale hlavně chci zjistit, jaké Ronde je. Nemám zde žádné zkušenosti, ale očekávám těžký závod. Cílem je vítězství týmu. Kdokoli z týmu může vyhrát."

Belgický celek plánuje využít svou nejcennější zbraň - kolektivní sílu. Julian Alaphilippe sice je prvotřídní klasikář, ale ne na kostkách a Yves Lampaert, Kasper Asgreen, Florian Sénéchal a Zdeněk Štybar se "na férovku" nemohou měřit s Woutem van Aertem a Mathieu van der Poelem. Tým musí použít chytrou taktiku a dostat Van Aerta a Van der Poela do izolace.   

  

„Jsme známí loajalitou k sobě navzájem. Můžeme vyhrát s několika různými jezdci. Doufejme, že budeme v situaci, která nám bude vyhovovat a dokážeme zvítězit. Ať už s Julianem, nebo s někým ze zbylé šestky," říká Patrick Lefevere na on-line tiskové konferenci před startem Ronde van Vlaanderen. Elegant - Quick-Step proto musí začít s útoky brzo. Na Gent - Wevelgem neměl tým žádného extrémně silného lídra, přesto měl na závodem kontrolu a Florian Sénéchal ve spurtu podlehl jen Madsi Pedersenovi.

„Gent - Wevelgem nám dodal sebevědomí. Ve finále jsme ve skupině měli tři jezdce a pokusili jsme se využít převahu. Myslím, že sjme jeli takticky dobře a Florian byl blízko vítězství. V neděli se pokusíme naši taktiku ještě vylepšit," přidává svůj pohled Yves Lampaert. "Julian je rychlý, takže s ním máme ještě více možností. Musí zůstat s Woutem van Aertem a Mathieu van der Poelem a hlídat si je. Oni jsou jediní lídři svých týmů, my máme více taktických variant. Musíme závod odstartovat a udělat těžký. Nesmíme na nic čekat," dodává Lampaert. 

Alaphilippe nemá s Ronde žádné zkušenosti, ale na kostkách už několikrát trénoval, nejen nyní před závodem, ale také v červnu. Tým mu přidělil zkušeného Driese Devenynse jako osobního domestika. Devenyns bude Alaphilippovi hlídat pozici v pelotonu a doveze ho v rozhodujících pasážích dopředu. Bude se starat, aby Francouz nikdy nezůstal sám a aby na něj nefoukalo. a zbylo mu díky tomu co nejvíce sil do závěru závodu. 

I podle soupeřů bude Alaphilippe nebezpečný, protože není typickým debutantem. Je mu už 28 let a především je nejlepším klasikářem několika posledních sezón. „Nemyslím si, že by nedostatek zkušeností měl být problém. Závod můžete dobře znát, aniž byste ho někdy jel. Když jsem debutoval v roce 2008, díval jsem se na DVD se záznamy předchozích ročníků Ronde. Pootm jsem si trať projel a rychle si ho zapamatoval. V dnešní době máte také soubory GPS a Mapy Google,“ říká Niki Terpstra na dotaz deníku Het Nieuwsblad.  

„Normálně potřebujete zkušenosti, abyste Ronde vyhráli. Ale Alaphilippe je výjimkou z pravidla. Bude lídrem týmu a bude mít neustále podporu. Pokud to někdo může zvládnout, pak je to on,“ věří Francouzi Marc Sergeant, sportovní ředitel Lotto Soudal. Také Johan Museeuw, trojnásobný vítěz Kolem Flander, Alaphilippovi věří: Ronde je pro něj možná nejjednodušší závod ze všech. Taktika je jasná, musí sledovat dva muže: Van Aerta a Van der Poela. A v posledním průjezdu Paterbergu se pokusit jim ujet. Je to jednoduché.“  Naopak Oliver Naesen je pesimističtější: „Mám pochybnosti. De Ronde má dynamiku, kterou byste měli znát." 

„Ne, opravdu nejsem typický Flandrien. Ale mám rád těžké závody a když jste dostatečně fyzicky a psychicky silní, můžete vyhrát," dodává sám Alaphilippe.