Přestup Joãa Almeidy z Deceuninck - Quick-Step do UAE Emirates patří k největším a nejvýznamnějším v letošním přestupovém období. Třiadvacetiletý cyklista se letos vypracoval mezi hlavní lídry belgické sestavy, ale v dalších pěti letech bude hájit barvy týmu Tadeje Pogačara. Nebude však luxusním domestikem, nepostaví se na start Tour de France, ale na start Giro d´Italia a Vuelty. 

Podle portugalského média Record zahájí sezónu 2022 na UAE Tour. Zde startoval i letos a skončil třetí celkově. Zda se zde poprvé na jednom závodě setká s Tadejem Pogačarem není jisté, ale obhájce letošního vítězství se na domácí závod svého týmu pravděpodobně vrátí. Pro UAE Emirates je UAE Tour jedním z vrcholů sezóny. Nominovat velmi silný tým bude důležité, vítězství v celkovém pořadí je v podstatě povinností. 

Almeida je silný i v jednorázových klasikách v kopcích, ale nedosahuje výkonů a výsledků Tadeje Pogačara. Možná bude slovinského týmového kolegu podporovat na jarních klasikách, možná dá přednost krátkým etapovým závodům, to zatím není zřejmé, ale s velkou pravděpodobností se potřetí v kariéře objeví na italském Giru. Zde skončil v roce 2020 čtvrtý celkově a letos přidal šesté místo. Almeidovi nevyšla první horská etapa letošního ročníku a poté musel pracovat pro Remca Evenepoela. tato taktika se týmu Deceuninck - Quick-Step nevyplatila. Evenepoel se na své první Grand Tour začal trápit v druhé polovině závodu a Almeida při čekání na Belgičana zbytečně ztratil hodně času. 

To by se mu v UAE Emirates stát nemělo. Pogačar se jistě vrátí na Tour de France a poté možná vyzkouší i Vueltu, ale Giro v jeho předběžných plánech není. Almeida bude lídrem i na Vueltě, možná však pouze záložním za Pogačarem. Tomu bude během Tour de France k dispozici Marc Soler. Současný cyklista Movistaru také přestupuje do UAE Emirates, ale nebude mít tolik volnosti jako Portugalec. 

UAE Emirates si od Almeidy kromě úspěchu na Giru a Vueltě slibuje také vítězství na menších etapových závodech. Letos získal svých několik prvních vítězství, nejdříve se stal portugalským mistrem v časovce, poté vyhrál dvě etapy a celkové pořadí Okolo Polska a přidal etapu a celkové vítězství na Okolo Lucemburska. Navíc přidal umístění v první desítce na Tirreno - Adriatico a Okolo Katalánska, druhé místo na Giro dell´Emilia a třetí na Milano - Torino.