Souboj o etapové vítězství svedli poslední dva mistři světa v individuální časovce a týmoví kolegové z celku Ineos Grenadiers, Ital Filippo Ganna a Australan Rohan Dennis. Ale nebyl to napínavý a těsný souboj. Ganna vedl na každém ze třech mezičasů a v cíli byl o 26 sekund dříve než Dennis.   

Třetí místo získal Američan Brandon McNulty (UAE Emirates), bývalý juniorský mistr světa v časovce byl nejlepším z jezdců na celkové pořadí a ztratil 1:09, což ho v průběžném pořadí vyneslo až na 4. příčku. 

Josef Černý se zlepšuje 

Skvělý výkon předvedl český mistr Josef Černý (CCC). Na krátkou chvíli dokonce časovku vedl. Dvojnásobného mistra Evropy Victora Campenaertse (NTT) porazil o 50 sekund, ale když dosedl do horkého křesla lídra závodu, projel cílem Rohan Dennis. Australan byl o dalších 50 sekund lepší. Ale Černému jeho výkon nakonec stačil na výborné páté místo s odstupem 1:16 na Gannu. Jen 5 sekund ztratil na Thomase De Gendta (Lotto Soudal).   

Jsem rád, že jsem měl dobré nohy po tak těžkém průběhu Giro d´Italia. Chtěl jsem časovku zajet a s pátým místem jsem spokojený. Zejména když vidím, jací specialisté na časovku tu jsou. Trať byla vlastně rychlá, i s tím krátkým stoupáním po startu. A i když jsem v nohách ten strmý výjezd cítil, dokázal jsem udržet vysoký výkon a tempo. Taky jsme rád, že jsem si od první časovky trochu polepšil. V průběhu Gira se zlepšuji a poslední den závodu ještě jedna časovka bude, takže když všechno půjde dobře, doufám, že něco předvedu i tam," řekl v cíli Josef Černý.   

Almeida navýšil vedení 

Nejdůležitější boje ale svedli jezdci usilující o celkové vítězství. Joao Almeida (Deceuninck - Quick-Step) podle očekávání předvedl vynikající výkon, když na Gannu ztratil 1:31. Všichni jeho nejbližší soupeři dojeli v horším čase. Někteří ve výrazně horším čase. 

Wilco Kelderman (Sunweb) za Almeidou zaostal jen o 16 sekund a po důležitém testu výkonnosti v kraji vína Prosecco může být spokojený. O ostatních se to moc říct nedá. Rafal Majka (BORA - hansgrohe) na Almeidu ztratil 1:06 a mezi vrchaři patřil k nejlepším. Ztráty dalších jezdců byly větší:

Pello Bilbao (Bahrain - McLaren) +1:22 

Vincenzo Nibali (Trek - Segafredo) +1:23

Domenico Pozzovivo (NTT) +1:30

Jakob Fuglsang (Astana) +1:42

...

McNulty skokanem etapy

Rozdíly v celkovém pořadí se skokově zvětšily. Blízko k Almeidovi má už jen Kelderman, který je o 56 sekund horší. Třetí zůstal Bilbao, ale se ztrátou 2:11. McNulty si polepšil o sedm příček a na 4. místě ztrácí 2:23.

Vrchaři už se určitě nemůžou dočkat dlouhých stoupání v horách. Nibali ztrácí 2:30 a bude potřebovat hodně náročné podmínky ve třetím týdnu Gira, aby se dokázal probojovat až na nejvyšší stupeň. Ale opravdu dlouhý kopec jsme zatím v letošním ročníku viděli jediný a je docela pravděpodobné, že Almeida bude v největších kopcích zaostávat. Těžký test ho čeká už v neděli, v etapě s cílem na Piancavallu (14,3 km, 7,9 %). Zatím se ve svých 22 letech drží skvěle.