V roce 2020 měl možnost startu na každém závodě WorldTour francouzský celek Total Direct Energie. Tým Nikiho Terpstry využil svého práva na Tour de France a Vueltě, startu na Giro d´Italia se vzdal. Alpecin - Fenix měl podle původního plánu odstartovat pouze na Tour de France, ale bratři Roodhooftové, majitelé belgického celku, se rozmysleli a vyzkouší všechny třítýdenní závody. 

Alpecin - Fenix byl jednoznačně nejlepším druhodivizním týmem loňské sezóny. zejména díky Mathieu van der Poelovi, který vyhrál monument Kolem Flander, celkové pořadí BinckBank Tour a etapu na Tirreno - Adriatico. Ale úspěšní byli další jezdci, Tim Merlier vyhrál etapu na Tirreno - Adriatico a Brussels Cycling Classic, Marcel Meisen se stal německým mistrem a Dries De Bondt belgickým mistrem. Celkem si tým připsal 16 profesionálních vítězství.       

A tým ještě posílil, přišel sprinter Jasper Philipsen (UAE Emirates) a klasikáři Silvan Dillier a Xandro Meurisse. Tým je silnější než mnohé sestavy WorldTour a je tedy logické, že se objeví na startu všech třítýdenních závodů. "Rozhodli jsme se, že pojedeme všechny tři Grand Tours. Kromě Tour de France, se kvůli našemu italskému sponzorovi Fenix postavíme i na start Gira. A Vuelta jsme nyní také přidali do našeho programu,“ říká Christoph Roodhooft v rozhovoru pro Wielerflits.nl. 

"Vítězství v Europe Tour bylo hrozně důležité. Před rokem jsme v tomto období museli lobbovat u pořadatelů. Často jsme museli čekat na poslední chvíli, než jsme se dozvěděli náš závodní program. Nyní můžeme plánovat a sestavit si vlastní program. Už nemusíme jen doufat. Je těžké odhadnout, zda to dokážeme převést na výsledky, ale rozhodně nám to přináší klid v duši," vysvětluje Roodhooft.

"Cílem je, abychom v našem programu měli dostatek závodů, ve kterých můžeme jet na naše rychlé kluky. Že jim nabídneme dost příležitostí k vítězství. To jsme dělali už letos, ale na jiné úrovni. A nemusí to vždy být Mathieu van der Poel, kdo nás zachrání,“ dodává. 

Mathieu van der Poel si v roce 2021 odbude debut na třítýdenním závodě. Dlouho se mluvilo pouze o Tour de France, ale nakonec to možná bude Vuelta. Van der Poel se totiž v létě soustředí na Olympijské hry v Tokiu a pokud by bylo nutné dva týdny před konáním Her strávit v karanténě, nemohl by kombinovat Tour de France a OH. Možná se tedy po jarní sezóně klasik soustředí na horská kola a na silnici se vrátí na Vueltě a Světovém šampionátu v Belgii. 

Roodhooft si není jistý tím, jakou zvolit sestavu pro Tour de France: "Ještě nevíme. Nemusím nikomu říkat, že Tour je mimořádně důležitá. Možná nasadíme tři sprintery. Ale za šest měsíců se toho může stát hodně. Bylo by hezké pomoci k vítězství Philipsenovi. Merlier je možná dokonce trochu rychlejší, ale stále se musí jako jezdec zlepšit, aby zvládl těžší etapy. Na definitivní odpověď je nyní ještě příliš brzy. Na Tour se budeme snažit být v některých dnech úplně neviditelní a v jiné dny se budeme snažit být středem pozornosti. To se mi zdá být jedinou šancí na úspěch. A doufám, že můžeme uspět.“