Žádný druhodivizní tým v historii nebyl tak úspěšný jako Alpecin - Fenix v letošní sezóně. Mathieu van der Poel, Tím Merlier, Jasper Philipsen a další závodníci získali 33 vítězství a sedmé místo mezi všemi týmy ve světovém žebříčku. Lepší byly celky pouze Deceuninck - Quick-Step, Ineos Grenadiers, Jumbo - Visma, UAE Emirates, Bahrain Victorious a BORA - hansgrohe. Více vítězství získaly dokonce jen tři sestavy (Deceuninck - Quick-Step, Jumbo - Visma a Ineos Grenadiers).

Závodníci Alpecinu vyhráli etapy na všech třech Grand Tours a na všech přitom debutovali. Van der Poel navíc několik dní držel žlutý trikot na Tour a přidal dvě pódia na monumentálních klasikách, vítězství na Strade Bianche a celý tým posbíral 14 vítězství na úrovni WorldTour, ačkoliv do této kategorie oficiálně nepatří.

Nejvíc bodu získal Van der Poel, následován Philipsenem a Merlierem. Všichni tři zůstávají i příští rok. Van der Poel drží na konci sezóny sedmé místo ve světovém žebříčku.

Týmu se vyplatí zůstat v druhé divizi. Mezinárodní cyklistická unie má na druhodivizní celky menší nároky, licence je levnější, závodníci mají nižší minimální příjmy a přitom si bratři Roodhooftovi mohou volně vybírat ze všech závodů. Díky vítězství v hodnocení Pro teamů mají právo být pozváni na všechny podniky WorldTour, ale pokud o některý závod nestojí, startovat nemusí. WorldTeamy tuto výsadu nemají, musí objet všechny závody WorldTour.

Druhý nejlepší druhodivizní tým Arkéa - Samsic si zajistil pozvání na jednorázové závody WorldTour. A pokud se týmu Qhubeka NextHash nepodaří uhájit licenci WorldTour, získá Arkéa také pozvánku na všechny etapové závody a Grand Tours.

Třetí v pořadí je TotalEnergies. Nový tým Petra Sagana nemá zatím žádnou jistotu, jedině kdyby Qhubeka skončila, získal by právo startu na všech jednorázových závodech. Francouzský ale pravděpodobně bude pozván na mnoho velkých závodů, především ve Francii, ale díky Saganovi i v dalších zemích. Jistotu však nemá.