Anketa je uzavřena. Výsledky najdete v článku Alaphilippe nejlepším závodníkem roku podle čtenářů RoadCycling.cz.

Na některé profesionály sice ještě čekají asijské podniky Kolem Kuang-si a Japan Cup, ale ty už můžeme klidně nechat stranou, velkou prestiž zrovna nemají a pro většinu jezdců je výlet do Číny na poslední závod WorldTour spíš za trest. 

Vybrali jsme deset závodníků, kteří na nás udělali v letošní roce největší dojem a které představujeme v abecedním pořadí. A z těchto desíti cyklistů můžete zvolit svého nejlepšího závodníka v přiložené anketě. 

Julian Alaphilippe

Velký kandidát na titul nejlepšího cyklisty sezóny. Francouzský klasikář byl největší osobností jara a největší hvězdou Tour de France. Vyhrál svůj první monument Milán - Sanremo, poprvé vyhrál Strade Bianche, podruhé Valonský šíp a zářil i na dalších závodech. Na Tour de France překvapil vítězstvím v časovce a vynikajícími výkony v kopcích. Právě jeho bojovnost v horách udělala z Tour zajímavý závod. Všichni čekali, kdy už rupne, ale Alaphilippe se držel až do posledních dvou horských etap.

Počet vítězství: 12

Největší úspěch: 1. místo Milán - Sanremo 


Egan Bernal

Málokdo pochyboval o jeho talentu, ale že bude už letos nejlepším závodníkem na Tour de France je překvapující. Bernal byl fantastický už loni, ale letos se zlepšil několikanásobně. Vyhrál dva největší týdenní etapové závody světa, Paříž - Nice a Kolem Švýcarska, a byl nejlepším vrchařem Tour, což mu vyneslo první triumf v třítýdenním závodě. Ale neukončil sezónu hned po Tour de France, naopak pokračoval v tréninku a na podzim vyhrál klasiku Gran Piemonte a dojel třetí na monumentu Kolem Lombardie. Tohle vše ve 22 letech! Úchvatné. 

Počet vítězství: 5

Největší úspěch: 1. místo Tour de France   


Richard Carapaz 

Vynechat vítěze Giro d´Italia samozřejmě nemůžeme. Carapazova sezóna měla svůj vrchol na italské Grand Tour a poté už moc nezávodil. Ale Giro vyhrál ve velkém stylu. Byl perfektní fyzicky i takticky. Útočil kdy bylo třeba, vyhrál dvě etapy a porazil favorizované soupeře.   

Počet vítězství: 5 

Největší úspěch: 1. místo Giro d´Italia


Caleb Ewan 

Australan Caleb Ewan je podle nás nejlepším sprinterem roku. Nemá sice nejvíce vítězství, zvládl jich 10, Dylan Groenewegen má na kontě 15 triumfů, ale vyhrál ty podstatné závody. A pro sprintery jsou nejdůležitější etapy na Grand Tours. Ewan měl po přestupu do Lotto Soudal poprvé pořádnou podporu týmu a využil ji. Vyhrál dvě etapy na Giru a tři na Tour de France. Na Tour dokonce debutoval a hned byl nejlepším sprinterem. Tým Lotto Soudal si po odchodu Andrého Greipela vybral správnou náhradu. 

Počet vítězství: 10

Největší úspěch: 3 etapy Tour de France  


Jakob Fuglsang 

Ve 34 letech se Jakob Fuglsang dočkal životní sezóny. Dánský cyklista měl výjimečnou formu. Na jaře řádil na jednorázových klasikách, získal životní triumf na Lutych - Bastogne - Lutych, v létě vyhrál Critérium du Dauphiné a solidní měl i podzim, ačkoliv se na Tour de France zranil a musel se léčit. Právě neúspěch na Tour ho musí hodně mrzet, ale v současnosti patří k nejlepším klasikářům světa a k nejspolehlivějším lídrům na různé typy závodů.

Počet vítězství: 5

Největší úspěch: 1. míst Lutych - Bastogne - Lutych 


Philippe Gilbert

Jestli někdo ví jak vyhrát velký závod, je to Philippe Gilbert. Belgický veterán dosáhl na vítězství ve čtvrtém monumentu z pěti a už mu chybí jen Sanremo. Gilbert neměl nejlepší jaro, dokud se nepostavil na start Paříž - Roubaix. Pak už neudělal žádnou chybu, takticky jel perfektně, fyzicky byl silný a dojel si pro svou první dlažební kostku. Zazářil i na Vueltě, kde vyhrál dvě etapy. Největším zklamáním tak bylo nucené odstoupení z Mistrovství světa, protože byl ve skvělé kondici a připraven bojovat o vítězství.    

Počet vítězství: 4

Největší úspěch: 1. místo Paříž - Roubaix


Tadej Pogačar 

Nejlepší neoprofesionál letošního roku (je nám líto Remco). Neuvěřitelný první rok má za sebou Tadej Pogačar. Od jara zářil, ve 20 letech vyhrál Kolem Algarve, byl šestý na Kolem Baskicka, vyhrál Kolem Kalifornie, slovinský šampionát v časovce, ale to nejlepší přišlo až na Vueltě. Ve své první Grand Tour dojel celkově třetí a vyhrál tři nejtěžší horské etapy. Zdá se být ještě větším talentem než Egan Bernal. Pogačar je výjimečně dobrý vrchař, ale také kvalitní časovkář, rychle regeneruje a má spoustu odvahy útočit.      

Počet vítězství: 8

Největší úspěch: 3. místo a 3 etapy na Vueltě


Primož Roglič

Nás kandidát na vítězství v anketě. Sice mu takticky nevyšla klasika Kolem Lombardie a ukázal, že ještě není úplně vyzrálým závodníkem, ale za zbytek sezóny zaslouží jen chválu. Vyhrál Vueltu, UAE Tour, Tirreno - Adriatico a Kolem Romandie. Byl třetí na Giru, vyhrál dvě italské podzimní klasiky a je lídrem světového žebříčku. Více v tomto článku. 

Počet vítězství: 13

Největší úspěch: 1. místo Vuelta  


Alejandro Valverde

Na jaře se zdálo, že rok v duhovém dresu bude pro Alejandra Valverdeho prokletím. Vyhrál pouze jednu etapu UAE Tour a v Ardenách byl zcela ztracený. Ale nevzdal se. Vynechal plánované Giro a vrhnul se do tréninku. V létě byl zpět, opět ve formě a extrémně štíhlý. Ale fungovalo to, vyhrál domácí šampionát, Tour de France dojel na devátém místě, zatímco šetřil síly na Vueltu, kde ve 39 letech překvapil druhým místěm celkově. Přidal i jednu etapu a rok zakončil ve velkém stylu na jednorázových závodech. Sice žádný nevyhrál, ale druhé místo na Kolem Lombardie se mezi úspěchy počítá. Ostudu duhovému dresu rozhodně neudělal.

Počet vítězství: 5

Největší úspěch: 2. místo Vuelta   


Mathieu van der Poel 

Zatímco všichni výše zmínění mají za sebou dlouhou silniční sezónu a spoustu závodních dní a kilometrů, Mathieu van der Poelovi stačilo 31 dní k dosažení 10 vítězství! Nikdo na světě není tak efektivní. A přitom pro něj bylo všechno nové, protože až letos se stal oficiálně silničním profesionálem. Poprvé jel Gent - Wevelgem (4. místo), poprvé jel také Dwars door Vlaanderen (1. místo), Kolem Flander (4. místo), Brabantský šíp (1. místo) a Amstel Gold Race (1. místo). A poprvé jel také světový šampionát, který na něj nakonec byl moc dlouhý, ale tvořil závod a byl vidět. Už teď je největší favoritem na vítězství na Kolem Flander a Paříž - Roubaix v příštím roce.   

Počet vítězství: 10

Největší úspěch: 1. místo Amstel Gold Race  



Do vybrané desítky se nám nevešla spousta skvělých cyklistů. Například Remco Evenepoel, Elia Viviani, Dylan Groenewegen, Sam Bennett, Alexej Lucenko, Wout van Aert, Vincenzo Nibali, Mads Pedersen, Bauke Mollema, Alberto Bettiol, Alexander Kristoff, Pascal Ackermann, Peter Sagan, Simon Yates, Thibaut Pinot a mnozí další.

Nejlepší závodníci v dalších kategoriích podle Roadcycling.cz:

Nejlepší U23: Egan Bernal 

Nejlepší neopro: Tadej Pogačar

Největší bojovník: Mathieu van der Poel 

Nejlepší český závodník: Zdeněk Štybar