V týmovém prohlášení se uvádí, že "tyrkysová barva představuje tóny mělkých vod dvou moří, proslulých svými bohatými nalezišti perel obklopujícími bahrajnské království, tento ostrovní stát v jižní části Perského zálivu".

Černá podle stejného sdělení "je více než jen pouhá změna barvy, ale představuje závazek týmu snížit uhlíkovou stopu v souladu s „Agendou 2030“ UCI o opatřeních v oblasti klimatu".

Co si pod touto Agendou máme představit? Nedávno UCI vydala brožuru s tímto názvem, v níž mj. vyjadřuje cíl pro týmy a závody snížit uhlíkové emise o 50 % do roku 2030. Jak? Mj. používáním elektromobility, ale také zásadní změnou závodního kalendáře, kdy by se závody geograficky více koncentrovaly.

"Je bezpodmínečně nutné vyhnout se tomu, že budeme v Nizozemsku, pak na jihu Španělska a pak se vrátíme do Anglie. Období severských klasik je přeci velkolepé. Jezdci jsou tři týdny ve Flandrech, funguje to a je to dobré pro každého,“ sdělil mj. na toto téma současný šéf UCI David Lappartient.

Musíme zorganizovat kalendář WorldTour tak, aby se snížily naše emise, a abychom se každý měsíc nepřemisťovali z jedné části zeměkoule do druhé,“ řekl nedávno pro Cycling Weekly, přičemž v této souvislosti nebylo řečeno nic konkrétního, ale první příležitostí se jeví rok 2026, kdy dojde k další inventuře sestavy World týmů.

Bahrain-2023-I-1024x684.jpg

Takto vypadal dres Bahrainu na Tour de France 2023​

Na této cestě udržitelnosti jsme hrdí na to, že můžeme dále rozvíjet naše partnerství se společností Bapco Energies, společností s ambiciózními plány na dosažení ‚nulové emisní zátěže. Bapco Energies se s námi vydá na tuto cestu a poskytne znalosti a odborné znalosti, které pomohou snížit ekologickou stopu našeho týmu v souladu s cíli UCI,“ zaznělo z týmu Bahrain Victorious na toto téma při představení nových dresů.

"Naším cílem je také inspirovat budoucí generace k dosažení těchto cílů udržitelnosti a podporovat širší pojetí cyklistiky jako udržitelné formy pohybu," uvádí se na jejich týmových stránkách.

TBV_TC23_0712_8-scaled-1024x683.jpg

Bapco Energies jako jeden z nejvýznamnějších partnerů týmu, jehož logo je dobře patrné na přední straně nového dresu, je polostátní agentura působící v rámci bahrajnského ministerstva ropy a zemního plynu, založená za účelem rozvoje ropných zdrojů země. Od roku 2022 držela aktiva v hodnotě více než 10 miliard dolarů.

Dresy dodává nadále italské Alé, které v letošním roce oblékalo kromě Bahrain Victorious i závodníky týmů Jayco AlUla, Groupama-FDJ, druhodivizního Bardiani, jakož i slovinský a francouzský národní tým.  U nás Alé zastupuje společnost Sport Import, která dodá po letošku i v dalším roce dresy pro ATT Investments.

TBV_TC23_0712_1-scaled-1024x683.jpg

V nových dresech nedaleko města Altea, kde tradičně hotel Cap Negret zvolili za zázemí při úvodním týmovém kempu a kde se po víkendu setkají s jezdci ATT Investments.