Incident, který rozhodl o diskvalifikaci měl nastat po pádu Nilse Eekhoffa více než 120 kilometrů před cílem. Nizozemec se vracel do pelotonu za doprovodnými auty, předjížděl odpadající cyklisty a chvílemi se i držel svého mechanického vozu. Rozhodčí v méně závažných případech většinou udělují pokuty za jízdu v závětří doprovodného auta, k diskvalifikaci se přistupuje jen ve velmi vážných případech porušení pravidel. Stále však existují pochybnosti o správnosti tohoto rozhodnutí a skupina SEG, která právně zastupuje Nilse Eekhoffa hodlá celý případ rozporovat u soudu. 

Duhový dres tedy přebral v cíli druhý Ital Samuele Battistella, druhý skončil Švýcar Stefan Bissegger a třetí místo připadlo domácímu Tomu Pidcockovi. O medaile se spurtovalo ve skupině sedmi závodníků. Ta se vytvořila až na dvou cílových okruzích v Harrogate.  

Nejdříve odjela šestice závodníků: Battistella, Bissegger, Pidcock, Tobias Foss (Norsko), Idar Andersen (Norsko) a Szymon Sajnok (Polsko). Andersena zradila technika okruh před cílem a po útoku Bisseggera ve stoupání odpadl unavený Sajnok. Na čele tak zbyla čtveřice, která však byla pouze jeden kilometr před cílem dostižena trojicí Nils Eekhoff, Andreas Kron (Dánsko) a Sergio Higuita (Kolumbie). Sedm cyklistů spurtovalo na pásku a nejrychlejší byl Eekhoff před Battistellou a Bisseggerem. Za nimi dojeli Pidcock a Higuita.

Čeští cyklisté neměli štěstí. Nejsilnější Jakub Otruba spadl 70 kilometrů před cílem, ale dokázal se vrátit do hlavního pole. Jenže pří rozhodujícícm útoku na terezínu zůstal v druhé skupině a už do boje o medaile nezasáhl. Dokončil na 38. místě se ztrátou 3:07. Tomáš Bárta dojel na 61. příčce a Petr Kelemen na 101. místě.