Rozhodující bylo podle očekávání stoupání Civiglio, ale to, zdá se, si nemysleli všichni hlavní favorité, kteří nezareagovali na útok Bauke Mollemy (Trek - Segafredo) 18 kilometrů před cílem. Mollema si rychle vypracoval dobrý náskok a dokázal udržet tempo i ve sjezdu a přes vrchol posledního kopce až do cíle.  

Závodit naplno se mělo už v nejprudším výjezdu Muro di Sormano, ale favorité se hlídali. V dlouhém sjezdu byla na čele skupina asi 25 závodníků, do které se postupně vraceli další jezdci. Na následující rovině unikli Tim Wellens (Lotto Soudal) a Emanuel Buchmann (BORA - hansgrohe), ale byli dostiženi na začátku kopce Civiglio. 

Hned na začátku Civiglia málem upadl Vincenzo Nibali (Bahrain Merida), který najel na bidon, ale horší pro něj bylo následné odpadnutí. Nibali nestačil na nejlepší a zbytek závodu objel pomalu. Jako první v Civigliu nastoupil Alejandro Valverde, ale soupeři si ho pečlivě hlídali. Nikdo však nehlídal Bauke Mollemu. Nizozemec zaútočil hned po Valverdem a všem ujel. 

Ve skupině za ním byl aktivní především Pierre Latour (AG2R La Mondiale). Francouz nastoupil čtyřikrát, ale neměl dostatečnou výkonnost, aby se v úniku udržel. Zkusil to i Woods, ale také marně.   

Ostatní favorité čekali příliš dlouho. Primož Roglič (Jumbo - Visma) v Civigliu chyboval, když zůstal s ostatními a neútočil. Snažil se to napravit na rovině před posledním stoupáním, 10 kilometrů před cílem odjel, ale Mollemu nedostihl a naopak mu došly síly a byl pohlcen skupinou pronásledovatelů.  

Mollema dokázal vyjet stoupání San Fermo della Battaglia s náskokem přes 20 sekund a už jen pád ho mohl zastavit. Valverde zkusil útok ve sjezdu, ale byl dostižen Eganem Bernalem (Ineos) a Jakobem Fuglsangem (Astana). 

Bauke Mollema si dojel pro sólové vítězství s náskokem 16 sekund před skupinou, kterou dovedl Valverde, Bernal skončil třetí a Fuglsang čtvrtý. Další trojice ztratila 34 sekundy, pátý skončil Michael Woods (EF Education First), šestý Jack Haig (Mitchelton - Scott) a sedmý Roglič.