Zvýšenou pozornost zaslouží i některé jedničkové závody, protože mají svou tradici a schází se na nich zajímavá konkurence. Za všechny jmenujme italský etapák Settimana Internazionale Coppi e Bartali (19. - 23. 3.), kam se mj. chystá Soudal-Quick Step, Tudor i TDT-Unibet, takže není vyloučena účast českých cyklistů.

Všechny závody ze dvou nejvyšších úrovní se odehrají pouze ve čtyřech zemích: Itálii, Belgii, Francii a Španělsku.

Do tohoto období spadají tři významné etapové závody nejvyšší kategorie UCI. Od 3. do 10. března Paris-Nice, o den později startuje Tirreno-Adriatico, které končí také v neděli 10. března, a tím třetím je Okolo Katalánska, které se jede v termínu 18. - 24. března.

335595413_227074503145068_2709542244340512236_n.jpg

Do Francie se chystá mj. Primož Roglič a Remco Evenepoel, do Itálie Jonas Vingegaard a do Španělska Tadej Pogačar. Samozřejmě to jmenujeme jen ty nejprominentnější.

Roglič, Vingegaard i Evenepoel žádný další závodní program v březnu nevykazují. Všichni tři by se ale měli sejít hned na úvod dubna na dalším etapáku nejvyšší úrovně Okolo Baskicka (1. – 6. 4.)!

U Pogačara je to jiné. Ten se kromě Katalánska chystá na dva významné monumenty kategorie UWT: 2. března na Strade Bianche a 16. března na Milano – Sanremo. V Itálii se v březnu jede ještě jeden významný (1.Pro) závod Milano – Torino (13. 3.), ale ten je vyhrazen spíše pro sprintery.

Většina nejvýznamnějších jednorázových závodů se odehraje v Belgii. Výjimkou je španělská GP Miguel Indurain (1.Pro), která je na rozdíl od belgických příhodná pro vrchaře a jež je na programu až v samém závěru měsíce (30. 3.).

336919018_1263388120918858_2399676339549261634_n.jpg

Je ještě jeden závod, který se nejede v Belgii, ale klidně ho do skupiny dlážděných klasik můžeme zařadit. Jedná se o francouzskou GP de Denain (1.Pro), jenže se jede (14. 3.) na severu v bezprostřední blízkosti belgických hranic, 50 km jižně od Roubaix a svým charakterem ji lze označit za menšího bratra slavného Paris-Roubaix.

Nyní tedy k sérii belgických klasik: 13. 3. to začne při Danilith Nokere Koerse, 15. 3. pokračuje při Bredene Koksijde Classic (oba 1.Pro), a po nich následují už ty nejvýznamnější (UWT): 20. 3. Brugge – De Panne, 22. 3. E3 Saxo, 24. 3. Gent – Wevelgem, 27. 3. Dwars door Vlaanderen a série vyvrcholí 31. 3. při monumentu Ronde van Vlaanderen.

Jestliže etapové závody mají své top jezdce, přičemž Tadej Pogačar je výjimečný i svou univerzálností, tak i dlážděné klasiky mají své superstars.

Wout van Aert má na programu všechny čtyři výše jmenované belgické jednorázovky počínaje E3 Saxo a konče Ronde van Vlaanderen. Mathieu van der Poel to má velmi podobně. Pouze vynechává Dwars door Vlaanderen, zato se hodlá pokusit obhájit prvenství při Milano – Sanremo.

A jak jsou na tom čeští cyklisté závodící za týmy World a Pro?

Z toho, co lze vyčíst z PCS, Mathias Vacek (Lidl-Trek) i Josef Černý (Soudal-Quick Step) mají jet Strade Bianche. Pavel Bittner (dsm-firmenich PostNL) by měl startovat na dvou belgických kategorie 1.1 GP Criquielion (2. 3.) a o den později na GP J. P. Monseré.

Na nich by se měl Bittner potkat se všemi třemi českými zástupci Caja Rural-RGA Seguros, tedy Danielem Baborem, Tomášem Bártou i Michalem Schlegelem, jakož i Matyášem Kopeckým (Novo Nordisk) a Adamem Ťoupalíkem (TDT-Unibet). Babor je v nominaci také na pětidenní portugalský Volta ao Alentejo (2.2), který se jede od 20. do 24. března. V dresu TDT-Unibet působící Tomáš Kopecký je předběžně uváděn v sestavě týmu na dva březnové jednorázové nizozemské závody kategorie 1.2 v termínu 2. a 17. 3.  

Nejbohatší program vykazuje z českých jezdců Petr Kelemen (Tudor Pro Cycling): Tirreno – Adriatico, Milano – Sanremo, Gent – Wevelgem i Ronde van Vlaanderen!

U jmen Jana Hirta (Soudal-Quick Step) a Karla Vacka (Burgos-BH) zatím žádný konkrétní závod nenajdeme.

Jde samozřejmě, co se týče nominací na závody českých jezdců, o předběžný přehled a čím pozdější termín, tím větší šance na změnu.

To je tedy přehled závodů nejvyšších kategorií UCI a českých jezdců taktéž ze dvou nejvyšších kategorií. Program českých jezdců závodících v Conti týmech je jiná kapitola a my jsme se o ní už opakovaně zmiňovali při jiných příležitostech.

Připomeňme tedy jen, že těmi nejbližšími jsou dvojkové jednak řecký dvouetapový Visit South Aegean Islands (2. až 3. března), kde ATT Investments hlásí předběžnou sestavu Jiří Petruš, Daniel Turek, Márton Dina, Matúš Štoček, Šimon Vaníček a Michal Schuran, a pak také chorvatský jednorázový Trofej Poreč (3. března), kde startuje druhá skupina ATT Investments a také šestice Elkov-Kasper.