Jonathan Caicedo (EF) vybojoval vítězství ve 3. etapě Giro d´Italia vedoucí z Enny na Etnu. Mimořádně napínavá etapa ukončila naděje Gerainta Thomase (Ineos Grenadiers) a značně zasáhla do ambicí Simona Yatese (Mitchelton - Scott).  

Thomas zraněn po nešťastném pádu

Etapa začala velmi špatně pro Gerainta Thomase. Ještě před ostrým startem spadl, když najel na bidon ležící na silnici a pravděpodobně se zranil. Do pelotonu se díky svým týmovým kolegům vrátil, ale už na začátku cílového výjezdu na Etnu odpadl a trápil se celé stoupání. Tempo pro něj udržovalo několik týmových kolegů, včetně Filippa Ganny v růžovém dresu. Ale ani to nemohlo Thomase zachránit. Ztratil přes 12 minut a velmi pravděpodobně letošní Giro nedokončí.

Caicedo nejlepší na Etně 

Poprvé uspěl dlouhý únik. Etapu chtěl vyhrát domácí Giovanni Visconti (Vini Zabú - KTM) a udělal pro to vše. Po startu okamžitě zaútočil a aktivní byl i ve výjezdu na Etnu. Jenže se s ním udržel ekvádorský mistr Jonathan Caicedo. Sedmadvacetiletý cyklista dokázal najít odpověď na útok zkušeného Sicilana a zkusil vlastní nástup. Do cíle dorazil sám s náskokem 21 sekund před zklamaným Viscontim. 

"Nemůžu tomu uvěřit. Loni se mi vítězství v etapě zdálo hrozně vzdálené, ale dá se to zvládnout. Zůstal jsem s Viscontim, který má spoustu zkušeností a účastí na Giru. Využil jsem k útoku okamžik po jeho nástupu a udržel se vpředu až do cíle," říká Caicedo a na celkové pořadí nemyslí. "Přijel jsem útočit na etapy. Doufejme, že tělo zregeneruje a uvidíme den za dnem, jak na tom budu, ale ještě to zkusím."     

Yates opět zklamal 

Obrovské překvapení přišlo 8 kilometrů před cílem. V hlavní skupině ztratil kontakt s nejlepšími vrchaři favorit Simon Yates. Na Yatesovy výpadky jsme si z předchozích dvou let zvykli, ale ne už ve třetí etapě. Angličan se zjevně trápil a postupně nabíral čas. V popředí se mezitím snažil především týmy BORA - hansgrohe a Trek - Segafredo. Cílem bylo ujet Yatesovi a rozjet tempo pro Rafala Majku a Vincenza Nibaliho. Jenže Polák a Ital nebyli nejlepšími vrchaři. Místo nich se zvedl Wilco Kelderman (Sunweb) a bez většího zájmu soupeřů odjel. 

Ve skupině za ním útočil Jakob Fuglsang (Astana), ale ten byl pod mnohem větším dohledem Vincenza Nibaliho a dalších favoritů. Silný byl i Domenico Pozzovivo (NTT), Majka a Steven Kruijswijk (Jumbo - Visma) začínali odpadat, ale protože soupeři taktizovali, dokázali se vrátit. Wilco Kelderman dojel do cíle s odstupem 39 sekund na Caiceda a najel 12 sekund na Fuglsanga, Majku, Nibaliho a Pozzoviva. Kruijswijk zaostal o 17 sekund za Keldermanem. 

Almeida novým lídrem závodu 

Joao Almeida (Deceuninck - Quick-Step) se sice nedokázal udržet nejlepších vrchařů, přesto pokračoval v maximálním nasazení až do cíle a vyplatilo se. Cílem projel se ztrátou 1:03 a to mu naprosto přesně stačilo. S Caicedem má na vteřinu stejný čas, ale do růžového dresu se oblékl dvaadvacetiletý Portugalec. Třetí Pello Bilbao (Bahrain - McLaren) ztrácí 37 sekund. 

Hlavní favorité se drží blízko sebe. Kelderman ztrácí 42 sekundy, Nibali 55 sekund, Pozzovivo 59 sekund, Fuglsang 1:13, Kruijswijk 1:15 a Majka 1:26. Simon Yates do cíle dorazil s odstupem 4:22 na Caiceda a v celkovém pořadí se propadl na 25. místo se ztrátou 3:46 a zcela mimo boj o celkové pořadí ještě není. Je však pravděpodobné, že ho sužují zdravotní potíže. 

Caicedo se dostal do vedení ve vrchařské soutěži. Lídrem bodovací soutěže zůstal Diego Ulissi (UAE Emirates) a nejlepším mladým jezdcem je Almeida. Jeho bílý dres poveze ve 4. etapě Belgičan Harm Vanhoucke (Lotto Soudal), třetí muž etapy.