Phil Bauhaus, vítěz včerejší etapy, už v Polsku jednou vyhrál. Bylo to v loňském ročníku hned v první etapě. Letos to málem zopakoval, když v úvodní etapě dojel druhý.

"Jonny (Milan) v posledních několika dnech a i dneska na trati dokázal, že je super silný. Skvěle mi to rozjel, pustil mě na první pozici na posledních 150 metrech a já jsem velmi šťastný, že jsem to mohl dokončit a vyhrát.V hromadném sprintu nejde vždy o to mít nejlepší nohy. Je to také o týmu, taktice a načasování. Letos už jsem jednou vyhrál (7. etapa Tirreno-Adriatico) a opakovaně dokázal, že jsem jeden z nejlepších sprinterů na světě, takže tým i já jsme si vždy věřili, že mohu vyhrát spoustu závodů na úrovni WorldTour. Bylo jen otázkou času, kdy znovu vyhraju," uvedl Phil Bauhaus po vítězné etapě na týmových stránkách.

"Teď doufáme, že naši kluci z celkového pořadí (Pello Bilbao, Stephen Williams) zítra zajedou dobrou časovku a poslední den očekáváme další sprint. Mám dobré nohy, jsem ve skvělé kondici a jsem v jednom z nejlepších týmů na světě. Předvedli jsme, že společně jako tým dokážeme vyhrát spoustu závodů, takže doufám, že v Krakově dosáhnu dalšího výborného výsledku," dodal 28letý německý cyklista, který v Bahrainu kroutí už čtvrtou sezónu a na svém kontě má prozatím 19 profesionálních vítězství.

O celkovém pořadí měla rozhodnout dnešní 11,8 km dlouhá časovka. Prvních 10 km se téměř výhradně jen stoupalo a výškový rozdíl tohoto úseku činil 300 metrů, přičemž se našly úseky přesahující 10% sklon. Předposlední kilometr se odehrál ve sjezdu a pak ještě jeden kratší výjezd a rovina do cíle.

Časový rozdíl mezi průběžně 1. Sergio Higuitou (Bora-hansgrohe) a 25. Haroldem Tejadou (Astana) činil před časovkou pouhých 29 sekund. V téhle skupině mělo minimálně jednoho člověka 15 týmů, z toho Ineos hned čtyři.

Šestý v pořadí startoval Josef Černý, cílem projel v čase 18:54 min., což představovalo průměr 37,46 km/hod. a do té doby nejlepší čas. Překonal ho o 8 vteřin až Thomas De Gendt, který startoval 26 míst za Josefem. 14 míst po De Gendtovi startoval Magnus Sheffield (Ineos) a ten vylepšil Belgičanův čas o 59 vteřin! V křesle průběžného krále časovky vydržel až do průjezdu dalších 67 závodníků. Pak přijel Thymen Arensman (DSM), před časovkou 24. muž průběžného pořadí, a o 7 vteřin Sheffielda sesadil z trůnu.

Za nejžhavějšího favorita časovky byl považován mistr Británie v této disciplíně Ethan Hayter (Ineos), startující 7. od konce a před časovkou ztrácející na Higuitu 10 vteřin. Když Hayter projel cílem, znamenalo to 3. nejlepší čas, o vteřinu horší než jeho týmový kolega Sheffield. A na tomto pořadí se už nic nezměnilo. 

Sergio Higuita je výborný vrchař s dynamickým zrychlením, ale časovkář tedy není. Po dnešku klesl na 8. místo.

Časovka přinesla očekávané změny v průběžném pořadí před zítřejší závěrečnou etapou, která je ale šitá na míru sprinterům, takže s velkou pravděpodobností pořadí po časovce bude i konečným po skončení celého závodu.

Josef Černý byl dnes klasifikován na 28. místě (+1:14), Michal Schlegel na 82. (+2:28) a Zdeněk Štybar na 107. (+3:03).