Nejkratší etapa letošního ročníku španělské Vuelty začala Ourense Termal a po 137,5 kilometrech končila na vrcholu stoupání Estacion de Montaña de Manzaneda. V nenápadně zvlněném, ale hodně náročném úvodu etapy se opět aktivně závodilo, do dlouhého úniku chtěla spousta jezdců. Dnes se to podařilo deseti cyklistům ve složení: Jhonatan Narváez, Oscar Rodriguez (Ineos Grenadiers), Max Poole (dsm-firmenich PostNL), Pablo Castrillo (Kerna Pharma), Marc Soler (UAE Emirates), Mauro Schmid (Jayco AlUla), Mauri Vansevenant (T-Rex Quick-Step), Harold Tejada (Astana Qazaqstan), Carlos Verona (Lidl-Trek) a Louis Meintjes (Intermarché-Wanty).

Uprchlíci nikoho z favoritů neohrožovali a proto dostali spoustu prostoru, tým Decathlon AG2R La Mondiale neměl důvod stahovat vedoucí skupinu a náskok narostl až nad deset minut. Uprchlíci dorazili společně až do závěrečného, téměř 16 kilometrů dlouhého, stoupání. 

20240829VUE2023-Unipublic_Cxcling_Naike_Erenozaga.jpg

To nebylo příliš selektivní, v průměru mělo pouze 4,7 %, takže většinu výjezdu jeli uprchlíci na velký převodník. A hodně se závodilo, nejdřív to zkusil Soler, ale soupeři ho nechali odjet. 13 kilometrů před cílem se zvedl Verona a získal malý náskok. Dostižen byl 10 kilometrů před finišem a následoval útok Castrilla. 

Zbytek skupiny nezareagoval ihned, až o více než kilometr později se do sólové stíhačky vydal Schmid. Švýcarský mistr se až na Castrilla nedotáhl, měl odstup 15 sekund a náskok před zbytkem skupiny okolo 10 sekund. Castrillo ukázal skvělou výkonnost a odolnost, zatímco za ním se závodilo a taktizovalo, rodák z Aragonie držel náskok kolem půl minuty. 

Když se nejsilnější pronásledovatelé začali kilometr a půl před cílem dívat jeden na druhého a zpomalili, bylo jasné, že Castrillo už svou snahu dotáhne až do cíle. Poole sice ještě dokázal zrychlit, ale za Castrillem dojel se ztrátou 8 sekund. Třetí skončil Soler s odstupem 16 sekund. 

20240829VUE6001-Unipublic_Cxcling_Miguel_Ena.jpg

Castrillo byl po etapě hodně dojatý a nechtěl uvěřit, že se mu životní úspěch opravdu povedl. „Ne, neuvědomuji si to," přiznal v cíli. „Je to úžasné vítězství, je to neuvěřitelné. Únik byl velmi těžký. Ostatní kluci byli velmi silní. Ve finále jsem byl nervózní, ale rozhodl jsem se zaútočit na rovině a to mě dovedlo k etapovému vítězství. Přemýšlel jsem, že zaútočím sedm nebo osm kilometrů před cílem, ale viděl jsem, že se ostatní kluci na sebe dívají, tak jsem za to vzal deset kilometrů před cílem. Je to opravdu výjimečný den. Nemůžu uvěřit, že jsem vyhrál na své první Vueltě." Castrillo v etapě vezl černou pásku na paži. „Toto vítězství věnuji svému týmu, své rodině a především výjimečnému člověku, Manolu Azconovi (zakladatel týmu Kern Pharma, pozn. red.), který bohužel včera večer zemřel. Myslel jsem na něj celou etapu, abych mu vítězstvím vzdal hold.“

V hlavní skupině se nestalo nic zajímavého, cílový kopec nebyl dost těžký na nějaké útoky. Skupina jednadvaceti závodníků dorazila do cíle pohromadě a tak si Ben O'Connor (Decathlon AG2R La Mondiale) udržel náskok 3:16 před Primožem Rogličem (Red Bull-Bora-Hansgrohe).