V rovinatých etapách se toho na španělské Vueltě děje daleko víc, než v etapách horských. Silný vítr opět pořádně zatopil Primoži Rogličovi (Jumbo - Visma), ale lídr závodu o dres nepřišel a nadále míří za celkovým vítězstvím. 

Nejdramatičtější okamžik přišel poměrně daleko před cílem, na 66. kilometru, když se Roglič a další cyklisté ocitli na zemi. Tony Martin (Jumbo - Visma) dokonce musel odstoupit. Movistar následně zaútočil na větru, snažil se využít indispozice Rogliče a celkové slabosti týmu Jumbo - Visma, ale rozhodčí podle Movistaru neudělali za skupinou baráž a Roglič se tak mohl vrátit dopředu za doprovodnými auty. Movistar proto svou snahu vzdal a požaduje vysvětlení od rozhodčích. Sportovní ředitelé Jumbo - Visma mají na věc zcela odlišný názor. A Miguel Angel Lopez (Astana), kterého také pád zdržel, byl v cíli velmi příkrý: "Movistar nemá žádný respekt. To je pro ně typické, vždy to takto debilně dělají, jsou to idioti. Víme, jak závodí. Je k vzteku, že tak závodí tým mistra světa. To teda máme mistra světa."    

Spokojený nebyl ani Grischa Niermann, sportovní ředitel Jumbo - Visma, který si myslí, že snaha Movistaru nebyla fair-play. Movistar však neudělal nic proti pravidlům, jen nenásledoval "nepsaná pravidla".

Závodníci v hlavním poli tak ani nedojeli únik, do kterého se dostali Ben O´Connor (Dimension Data), Peter Stetina (Trek - Segafredo), Lawson Craddock (EF Education First), David de la Cruz (Ineos), Tsgabu Grmay (Mitchelton - Scott), Rémi Cavagna (Deceuninck - Quick-Step), Nikias Arndt (Sunweb), Silvan Dillier (AG2R La Mondiale), Bruno Armirail (Groupama - FDJ), Domen Novak (Bahrain Merida) a Shane Archbold (BORA - hansgrohe).

Ze skupiny zaútočil Rémi Cavagna už 25 kilometrů před cílem a rychle si vypracoval dobrý náskok. Mezitím se týmy Movistar a BORA - hansgrohe snažily rozjet další terezín v hlavním poli, ale závěr etapy byl proti větru a další selekce nebyla možná. 

Peloton dojel uprchlíky v ulicích Toleda, ale Cavagna zvládl s přehledem i těžké kilometrové stoupání, vedoucí částečně po kostkách, do historického centra Toleda a zvítězil s náskokem 5 sekund. Druhý dojel Sam Bennett (BORA - hansgrohe), třetí Zdeněk Štybar (Deceuninck - Quick-Step) a čtvrtý Philippe Gilbert (Deceuninck - Quick-Step). V celkovém pořadí se nic nezměnilo.