Na dnešní tiskové konferenci v Praze si jako první vzal slovo předseda komise cyklokrosu Petr Balogh a poděkoval dlouholetému partnerovi: „V současnosti je strašně obtížné sehnat partnery a společnost Toi Toi podporuje český cyklokros již 15 let. Což je něco neuvěřitelného. Stála za námi, když to v časech Zdeňka Štybara bylo snazší, stojí za námi i v této méně úspěšné době. Doufám, že bude český cyklokros podporovat ještě dalších patnáct let.

Staronový šéftrenér Petr Klouček vedl reprezentanty 13 let a jeho svěřenci vybojovali na MS 22 medailí. Tomu se říká perfektně odvedená práce. Nyní se vrací po více než desetileté pauze. Petr Balogh přiznal, že ho dlouho přemlouval. 

Jak dlouhé bylo to „dlouho“, než jste se rozhodl k velkému návratu? 

PK: „Velkým návratem bych to nenazval, to přemlouvání trvalo víceméně tři měsíce. Rád bych ještě našemu cyklokrosu pomohl, a doufám, že mu mohu pomoci. Domluvili jsme se na spolupráci do mistrovství světa v Táboře za tři roky.“ 

Český cyklokros se především dívá do budoucnosti. Máme naděje do příštích let?

PK: „Máme talentované závodníky, ale přecházejí do vyšší kategorie, takže bude trvat alespoň dva roky, než se jejich vzestup projeví. A hlavně budeme doufat, že nám ti nejlepší zase neutečou někam jinam, protože největším problémem cyklokrosu v poslední době je, že právě nejtalentovanější jezdci odcházejí do jiných disciplín. Loňská sezona byla taková podivná, pozitivní bylo např. vítězství juniora Matěje Stránského ve světovém poháru v Táboře. Sice závod nebyl plně obsazen, nicméně věřím, že případně mohl na mistrovství světa bojovat o medaili. V nadcházející sezoně máme naděje v juniorech i třiadvacítkách. V elitní kategorii jsem rád, že Kateřina Nash chce jít do sezony naplno a dobře se připravit na mistrovství světa, kde plánuje ukončit kariéru. Měla by startovat už v úvodním závodě SP ve Waterloo.“ 

loading...

Adam a Jakub Ťoupalíkovi, Vy jste s nimi jednal…

PK: „Chci zapracovat na tom, aby mohli absolvovat co nejkompletnější sezonu včetně závodů světového poháru. Adam už má medaile z mistrovství světa, byl málem mistrem světa, vzpomeňte, jak omylem předčasně zvedal ruce kolo před cílem. Jakub také ve své kategorii patří ke špičce. Oba mají za sebou vydařenou silniční sezonu. Jsou rovnocenní soupeři většině špičkových cyklokrosařů i v Belgii, nepočítejme samozřejmě Wouta van Aerta. A tak jsem jim řekl, že už se jim v životě nepoštěstí, aby měli mistrovství světa doma za barákem, ať se takovou šanci snaží využít. Slíbili, že se chtějí připravit a startovat. Vyjednal jsem podmínky u Vládi Vávry v týmu Elkov-Kasper, chtějí to také podpořit, takže vše bude pouze na nich, nic jim nebude bránit. Adam i Jakub by se měli postavit na start v Mladé Boleslavi, poté je čeká příprava na ME a světový pohár v Táboře.“ 

Stojí tedy před Vámi především dva úkoly, aby cyklokros neopouštěli talentovaní závodníci a zlepšit spolupráci s jednotlivými týmy?

PK: „V první řadě je nejdůležitějším úkolem, aby nám cyklokrosaři neutekli. Nejsme jim v současnosti schopni zajistit tolik závodů, jako když jezdil Zdeněk Štybar, v té době jsme jezdili do Belgie, nechci říci každý týden, ale téměř. To v současnosti není možné, protože v minulosti nám veškeré cesty a náklady zaplatil pořadatel. To se změnilo, dnes je to v Belgii úplně jinak, na mládež není vůbec nic, když vyrazíte do Belgie s osmi lidmi, není to levná záležitost. Nechci si stěžovat na nějaký rozpočet ze svazu, ale tolik peněz, abychom mohli pravidelně jezdit, tam není. A druhým úkolem je to zlepšení spolupráce s kluby, jednal jsem i s Honzou Slavíčkem a Kájou Bedrníkovou, která má ve své kategorii bikerské úspěchy. Dá se jezdit více disciplín, podívejte se na ty nejlepší, Wout van Aert, Mathieu van der Poel nebo Thomas Pidcock, v kolika disciplínách patří k nejlepším.

Řekl jste si teď někdy, jo, tohle je talent, vidím nového Štybara?

PK: „Vidím takového nového Štybara, ale nerad bych to jméno zatím říkal nahlas.“ 

Program Českého poháru v cyklokrosu Toi Toi Cup 2021/22 (všechny závody elitních kategoriích jsou zapsány v UCI C2):

  1. – Mladá Boleslav, 28. září
  2. – Hlinsko, 2. října
  3. – Slaný, 9. října
  4. – Rýmařov, 16. října
  5. – Veselí nad Lužnicí, 17. listopadu
  6. – Jičín, 11. prosince

Posledním vítězem Toi Toi Cupu je Michael Boroš. 29letý čtyřnásobný mistr ČR se už počítá mezi starší závodníky: „Doufám, že jsem na sezonu dobře připravený, už mám za sebou závodní test v Německu. Minulá sezona na mezinárodní scéně rozhodně nedopadla tak, jak jsem si představoval, ale doma jsem vyhrával. Takže cílem do nadcházející sezony je posunout se na vyšší příčky ve světových závodech. Nového trenéra reprezentace znám, zažil jsem ho v mých juniorských časech, snad spolu dokážeme velké věci. Do cyklokrosu přicházejí další a další výborní mladí závodníci, téměř nikdo neodchází, zvyšuje se tím konkurence. Já už patřím spíše mezi ty starší. Budu na startu Toi Toi Cupu v Mladé Boleslavi a pokusím se navázat na loňské vítězství.

Velkou událostí českého cyklokrosu bude opět SP v Táboře 14. listopadu. Světový pohár odstartuje již 10. října ve Waterloo v USA a má celkem 16 závodů, kromě tří úvodních v USA a v Táboře další v Belgii, Nizozemsku, Francii a Itálii. Mistrovství Evropy se uskuteční 6. a 7. listopadu v Nizozemsku, světový šampionát koncem ledna v USA. Novinkou cyklokrosového kalendáře je Evropský pohár. Petr Balogh: „Evropský pohár se pojede ve Slaném, kde sídlí společnost Toi Toi. Pro nás je jeho cílem především podpořit rozvoj cyklokrosu ve středoevropském regionu, rozvíjet výkonnost závodníků mladších kategorií, trápí nás, když je v závodech v nejlepší desítce osm Belgičanů.

Program Světového poháru v cyklokrosu 2021/22:

  1. – Waterloo, 10. října
  2. – Fayetteville, 13. října
  3. – Iowa, 17. října
  4. – Zonhoven, 24. října
  5. – Overijse, 31. října
  6. – Tábor, 14. listopadu
  7. – Koksijde, 21. listopadu
  8. – Besançon, 28. listopadu
  9. – Antverpy, 5. prosince
  10. – Val di Sole, 12. prosince
  11. – Rucphen, 18. prosince
  12. – Namur, 19. prosince
  13. – Dendermonde, 26. prosince
  14. – Hulst, 2. ledna
  15. – Flamanville, 16. ledna
  16. – Hoogerheide, 23. ledna