„Žil jsem tu čtyři roky, takže zdejší cesty dobře znám,“ říká už trojnásobný mistr Austrálie. Plapp je nepochybně v dobré formě, ale to byl i loni, kdy také vyhrál domácí šampionát, přesto na TDU skončil v hloubi výsledkové listiny. „Loni jsem tu byl s Ineosem a hodně jsem se toho naučil, teď se vracím pro výsledek. Miluji zdejší horko a jsem tu už tři měsíce. Yates je lídr, ale s Calebem a se mnou chceme jako tým vyhrát všechny etapy a celkové pořadí. Jsme si tím jistí,“ říká sebevědomě. 

Jayco AlUla je určitě nejsilnější sestavou na startu prvního WorldTour závodu sezony. Plappa, Ewana a Yatese doplňují Australané Kelland O'Brien, Michael Hepburn, Chris Harper a Campbell Stewart. Yates je jediným cizincem ve výběru, ale zároveň je hlavním kandidátem na vítězství. Loni vyhrál nejtěžší dojezd na Mount Lofty a skončil druhý celkově. Logicky je favoritem 24. ročníku Tour Down Under. 

1144305675.jpg

„Tentokrát nezačínáme časovkou, což je pro mě lepší,“ připomněl loňský experiment s prologem. „V časovce jsem dobrý, ale prolog je vždycky těžký. Trať je tedy příznivější a Jay Vine tady letos není. Takže dynamika závodu se změní, i proto, že se jen dojíždí na vrcholu Willunga Hill a nejede se také stoupání Corkscrew jako loni,“ zmiňuje další důležité změny v trase.

Ambicemi na vítězství se netají ani Yates. „Jsem zvědavý, kdo budou naši soupeři, máme velmi silný tým. V lednu je vždy těžké odhadnout soupeře. Někteří se sem jezdí opalovat a trénovat, jiní vyhrávat.“

V prvních čtyřech etapách se očekávají hromadné dojezdy a favoritem je Caleb Ewan, o celkovém vítězství se rozhodne v sobotu a v neděli. Více o závodě v článku Sezona WorldTour začíná na Tour Down Under v Austrálii i se třemi Čechy. Favoritem je Simon Yates