Letos se Istria300 konala 28. září a už je otevřena registrace pro příští ročník, který se koná 27. září 2025. Akce začíná v městě Poreč, které je oblíbeným místem dovolených, ale také cyklistických soustředění a na jaře je střediskem etapového závodu Istarsko Proljeće - Istrian Spring Trophy.

GOG04194.jpg

Ovšem na podzim je zde ještě mnohem příznivější počasí, na konci září je teplé moře i vzduch a zároveň nebývá úmorné vedro, takže je to ideální příležitost spojit pozdní dovolenou s mimořádným sportovním výkonem a objet si 300 kilometrů celou Istrií. 

K dispozici jsou tři vzdálenosti (Istria300, Istria235 a Istria155). Konečnou vzdálenost si zvolíte během jízdy. Při vyplňování přihlášky není třeba se rozhodovat o vzdálenosti. Prostě až podle momentálního pocitu a stavu se můžete rozhodnout. Máte v plánu 300 km dlouhou trasu, ale necítíte se nejlépe? To nevadí, trasu si můžete zkrátit. 

Silnice jsou během jízdy uzavřeny pro běžný provoz, takže bezpečnost je zajištěna. Také to však znamená, že Istria300 má časový limit.

Všem účastníkům je měřen čas a tři nejlepší v kategoriích mužů a žen jsou vyhlášeni. 

Pořadatelé zajišťují služby fotografů, cykloservis na startu a technickou podporu i na občerstvovacích stanicích a samozřejmě nechybí ani první zdravotnická pomoc, v případě nehody, nebo jiného zdravotního problému. Je možné si vypůjčit kolo přímo od pořadatelů, pokud se vám nechce cestovat se svým vlastním kolem. 

DJI_0014-2.jpg

V případě, že trasu nezvládnete dokončit, je k dispozici sběrný vůz. Stačí počkat na trati a sběrák vás doveze zpět do Poreče. Pořadatelé doporučují ubytování v hotelu Valamar a účastníkům nabízí slevu 25 %. 

Letos se Istria300 startovala v sobotu v 7 hodin ráno, ale program si pořadatelé připravili na celý týden.  Registraci na příští ročník 2025 už je spuštěna a limit je 3 500  účastníků, který byl letos vyčerpán. Čechů letos startovalo 110.

Více se o závodě dozvíte na istria300.com.