Druhý z jednorázových slovinských podniků kategorie 1.2 v tomto týdnu měl v kalendáři UCI premiéru. Opět se v něm představili čeští závodníci, tentokrát ve slovenském kontinentálním týmu Pierre Baguette. Ze šestičlenné sestavy jich bylo pět.

Jelo se na 14km okruhu s centrem v městečku Dobrovo, s jedním středně náročným stoupáním, celkem to dalo 166 km s převýšením 1926 metrů. Část trasy zavítala za hranice do Itálie.

417684048_18045446710715678_678388360292105005_n.jpg

Nedlouho po startu odjela silná desetičlenná skupina, v níž měla zastoupení většina silných týmů. Byli tu zástupci mj. VF Group-Bardiani CSF-Faizané, Felt Felbermayr, dva lidi Astana Qazaqstan Development, Mazowsze Serce Polski, Adria Mobil, XSpeed United, Tirol KTM a Voster ATS.

Pierre Baguette v úniku chyběl, což mělo vliv na jejich předstartovní strategii, jíž bylo soustředění se na hromadnou koncovku, v níž vsázeli na jediného Slováka v sestavě Simona Gottsteina.

Zhruba 50 km před cílem se podařilo únik i zásluhou vybraných jezdců slovenského týmu sjet a začalo se znovu nastupovat, čímž se hlavní skupina nadělovala. Tady už byli kluci z "Baget" pozornější.

IMG-20240319-WA0006.jpg

35 km před cílem se podařilo odjet dvojici z italského Pro týmu Bardiani a domácího Adria Mobil. 15 km před cílem ale jel na čele osamoceně závodník devo týmu Astany Brit Max Walker. Bylo zásluhou i jezdců polského Mazowsze, že také on byl 2 km před cílem dostižen.

Nedlouho předtím ale došlo zhruba z poloviny početné hlavní skupiny k hromadnému pádu, při němž se na zemi ocitlo dobrých 15 lidí a spoustu dalších to zdrželo.

Poláci byli za svou snahu odměněni vítězstvím, podruhé ve třech dnech byl nejúspěšnější Marcin Budzinski, kterému nejvíc sedlo cílové zhruba kilometrové stoupání a jenž si poradil s druhým v cíli, krajanem Patrykem Stoszem z Felt Felbermayr a třetím Thomasem Caprou z CTF Victorious, farmy Bahrain Victorious.

IMG-20240319-WA0004.jpg

Čas vítěze obdrželo 24 závodníků, mezi nimi na 23. místě Tomáš Kalojíros. O 15 sekund později dorazil 26. v pořadí Daniel Vysočan, Martin Voltr měl na 64. místě zásek 1:09.

Právě Martina jsme se zeptali, jak závod viděl a prožil. „Do prvního závodu sezóny jsme šli se sprinterem Simonem Gottsteinem. Tím, že odjela skupina bez nás, jsme museli začít pracovat na sjetí. Po dojetí jsme už hlídali nástupy. V závěru mě bohužel zdržel pád a Tomáš s Danem na to zůstali sami. Na Simona to bylo dnes náročné, závodilo se celý den. Výsledkově to pro nás je trochu za očekáváním, ale pozitivní je, že jsme si dokázali, že výkonnostně jsme na tom dobře. Speciálně bych vyzdvihl výkon a práci Daniela Vysočana.“