Na významnou českou stopu na mistrovství světa veteránů v Trinity parku v anglickém East Suffolku (3.-4. 12.) to totiž nevypadá. Mistrovství Slovenska se stěhuje z Trnavy na o týden pozdější termín (12. 12.) do triatlonové Mekky, Šamorína. Svět tedy stále zůstane připoután k Belgii.

Antverpy se ruší, ale jede se o 20 km dál v Boomu

„Jedeme z nuly, bez speciální přípravy,“ říká Pidcockův kouč Kurt Bogaerts před startem Superprestige, kterou můžete v 15 hodin sledovat na Eurosportplayeru. Pořadatele tam teď vzrušuje spíš otázka rozpočtu, se startovným pro dvě hvězdy původně nepočítali… Obě pak pokračují i na světový pohár do Val di Sole v Itálii (12. 12.). Matthieu van der Poel by se měl připojit na startovní čáře světového poháru v Rucphenu (18. 12.) v Nizozemsku, kde se už jistě pojede bez diváků.

Antverpy se tedy na devátý díl elitního světového seriálu těšily marně. „Bez veřejnosti a atmosféry bychom nemohli schopni připravit plnohodnotnou akci,“ shodli se pořadatelé ve vysvětlení. Současná opatření v Belgii neomezují hromadné akce, pokud se účastníci prokáží covid passy s očkováním. Ale uhlídat všechny VIP stany, bary a další místa se zdá nemožné. „Čekáme na další federální konzultační výbor 15. prosince,“ uvedl Christophe Impens, šéf závodu v Antverpách, na možnosti další úpravy kalendáře světových pohárů, Superprestige i X20 Troffe  v Belgii okolo Vánoc.

Čáslavské Vodranty chtějí po atletice i velký cyklokros

Cyklokros se tedy pojede v sobotu také doma. Grand Prix Středočeského kraje v čáslavském parku Vodranty, který proslavila jako svůj domácí terén nepřemožitelná světová rekordmanka z atletické dráhy Jarmila Kratochvílová. Jede se tu popáté v nižší kategorii Českého poháru, ale pořadatelé se chtějí za rok posunout do už mezinárodní C2 UCI, mj. i s garantovanými prize-money 55 000 Kč, a pak v roce 2025 až k mistrovství republiky.

„Je to měkký, dnes by to bylo šílený,“ vzkazuje přímo z přestavěné trati ředitel závodu Ivan Sova. „Ale má mrznout, bude to zajímavý,“ zve závoďáky i diváky. Náročný okruh startuje sice na asfaltu, ale pak vede z koupaliště Rusalka i podél atletického stadionu k rybníku Zemánek. Jedou všechny kategorie od starších žáků a žákyň (start od 9.40) až po ženy (13.25) a muže (14.30). 

Přihlášen je navrátilec do zimního bláta, bývalý juniorský mistr světa Tomáš Paprstka (Expres Kolín), který usiluje o celkové prvenství, ale i nadějný mladičký silničář Pavel Bittner (DSM Development), nejlepší ženy jako objev sezony a vedoucí průběžného pořadí poháru (se čtyřmi výhrami z pěti možných závodů) Kristýna Zemanová, loučící se Pavla Havlíková, ale i obojživelníci Jana Czeczinkarová nebo Karla Štěpánová. Vzhledem ke stornu světového poháru v Antverpách by se mohla objevit i česká jednička Michael Boroš, který též vede pohárový žebříček.

„Museli jsme zrušit dětský cyklokros. Nikde se tu nebude prodávat alkohol, ostatní jídlo a pití si musíte vzít od stánku ke stání. Při vstupu do areálu se musí diváci prokázat potvrzením o očkování, prodělání covidu anebo aktuálním PCR testem,“ vypočítává nutná omezení. Autogramiáda světových šampionů minulosti Miloše Fišery a Miloslava Kvasničky však bude, o ni nepřijdete. Přijet musíte naživo, neboť televizní přenos z Čáslavi se nechystá. Aktuální info najdete na facebooku talentBike.