Riccardo Minali není zrovna velká ryba na mezinárodní úrovni. Během čtyř let mezi profesionály získal dvě vítězství, v roce 2018 vyhrál dvě etapy na Tour de Langkawi v Malajsii. Minaliho otec Nicola byl mnohem úspěšnějším sprinterem. Během deseti let na nejvyšší úrovni vyhrál sedm etap na Vueltě, tři etapy Tour de France a dvě etapy Giro d´Italia. Také dvakrát zvítězil v klasice Paříž - Tours.

Riccardo mezi profesionály vstoupil už v roce 2017, v necelých 22 letech byl závodníkem týmu Astana, odkud po dvou letech odešel do Israel Cycling Academy a později do Nippo - Delko One Provence. Po dvou letech v druhé divizi se tedy vrací do WorldTour a stane se týmovým kolegou Jana Hirta, se kterým jezdil už v roce 2018 v Astaně. 

Intermarché - Wanty Gobert se na letošním přestupovém trhu zaměřil především na vrchaře, proto přicházejí Hirt, Louis Meintjes a Rein Taaramae, ale posílit bylo potřeba všude a Minali se zaměří na hromadné dojezdy. "Chtěli jsme doplnit naši sprinterskou sestavu závodníkem s vysokou rychlostí a zkušenostmi z WorldTour," vysvětluje Aike Visbeek, sportovní ředitel belgické sestavy. 

"Riccardo má zkušenosti s dráhovou cyklistikou a pěkné výsledky na silnici. V rychlých dojezdech dokáže vítězit, pokud ho jeho tým dostatečně podpoří. mezi profesionály je už čtyři roky, dva roky ve WorldTour, a protože je mladý, má velkou perspektivu," dodává Visbeek. 

Minaliho zájem z nejvyšší ligy překvapil. Smlouvu získal jen pár dní před koncem roku, tedy velmi pozdě: "Nedokážu si představit lepší vánoční dárek. Rok 2020 byl komplikovaný, kvůli lockdownu a tréninku na válcích celé jaro. Potom přišla ta nejistota pokrčování mé kariéry na konci roku. Ale rok končí velmi pozitivně, je to neuvěřitelné. Jsem šťastný, že si za pár dní obléknu dres Intermarché - Wanty Gobert. Po letech učení v Astaně mě rok 2020 mentálně posílil. Těším se na návrat na nejvyšší úroveň. Chci svému novému týmu ukázat své kvality. Chci vyhrávat závody. Jako Ital sní o Giro d´Italia a Milán - Sanremo."