Zcela rovinatá 13. etapa Giro d´Italia z Cervie do Monselice byla v samotném závěru okořeněna dvěma krátkými, ale strmými výjezdy. V čelní skupině se po druhém kopci Calaone neudržel žádný ze sprinterů, včetně Petra Sagana (BORA - hansgrohe) a volnou cestu k vítězství tak měl Diego Ulissi (UAE Emirates). Italský klasikář si ale musel poradit s velmi rychlými vrchaři. Druhý skončil Joao Almeida (Deceuninck - Quick-Step) a polepšil si o 6 sekund v celkovém pořadí. 

Tým BORA - hansgrohe držel uprchlíky na uzdě

Sedm závodníků se vydalo do dlouhého úniku na začátku 192 kilometry dlouhé etapy. Geoffrey Bouchard (AG2R - La Mondiale), Simon Pellaud (Androni - Sidermec), Simone Ravanelli (Androni - Sidermec), Rodrigo Contreras (Astana), Alessandro Tonelli (Bardinai - CSF), Harm Vanhoucke (Lotto Soudal) a Lorenzo Rota (Vini Zabú - KTM) ale nikdy nedostali moc času a jejich náskok se většinu času pohyboval kolem dvou minut. 

Práci v pelotonu odváděl především tým BORA - hansgrohe pracující pro Petra Sagana, který se v případě vítězství mohl obléknout do fialového dresu lídra bodovací soutěže.

V prvním stoupání dne, 4,3 kilometru dlouhém kopci Roccolo, rozjel tempo Matteo Fabbro (BORA - hansgrohe) a brzy utrhl Arnauda Démara (Groupama - FDJ). Poté tempo hlavní skupiny trochu kleslo, protože ani Sagan se necítil nejlépe. Mezitím se na čele osamostatnili Bouchard a Tonelli a drželi náskok přes půl minuty i na vrcholu stoupání.    

Bojující Démare 

Tým Groupama - FDJ a Démare to nevzdali a před druhým výjezdem Calaone, 20 kilometrů před cílem, se vrátili dopředu a ihned najeli na čelo skupiny. Bouchard a Tonelli vydrželi v popředí až do stoupání Calaone. Zde ve strmé pasáži zaútočil Diego Ulissi, ale nemělo to žádaný efekt. Další útok zkusil Tao Geoghegan Hart (Ineos Grenadiers), ale byl pokryt soupeři. Ani nástup Rubena Guerreira (EF) skupinu neroztrhal.

Deceuninck - Quick-step vycítil příležitost

Peter Sagan se ale v první skupině neudržel a to byla voda na mlýn týmu Deceuninck - Quick-Step. Joao Almeida totiž měl reálnou šanci vyhrát etapu a navýšit vedení v celkové klasifikaci. Slovenský cyklista jel v malé skupině se ztrátou 15 sekund, ale odstup postupně narůstal. 45 sekund ztrácela skupina kolem Arnauda Démara.

Rozestupy pomalu narůstaly až do útoku Thomase De Gendta (Lotto Soudal) ze druhé skupiny. K Belgičanovi se přidali Sagan, Ben Swift (Ineos Grenadiers) a nestřídající Davide Ballerini (Deceuninck - Quick-Step), ale už bylo pozdě. Odstup od první skupiny byl příliš velký. 

Deceuninck - Quick-Step se pokusil rozjet sprint pro Almeidu, ale vše si dobře hlídal zkušený Ulissi. Mikkel Honoré (Deceuninck - Quick-Step) rozjel sprint a Ulissi začal spurtovat sice dost brzo, přesto za sebou nechal Almeidu i dobře finišujícího Konrada. 

Almeida vede před časovkou o 40 sekund 

Deceuninck - Quick-Step sice etapové vítězství nezískal, ale Joao Almeida si v průběžném pořadí o 6 sekund polepšil a před sobotní časovkou na 34 kilometry vede o 40 sekund. A nedivili bychom se, kdyby po časovce svůj náskok ještě navýšil. Druhý je Wilco Kelderman (Sunweb) a 49 sekund ztrácí třetí Pello Bilbao (Bahrain - McLaren).  

V souboji Sagana a Démara o fialový dres se nic moc nezměnilo. Francouz má 221 bod a náskok 37 bodů před Saganem. Nejlepším vrchařem zůstává Ruben Guerreiro a nejlepším mladým závodníkem Joao Almeida.