170 kilometrů dlouhá etapa s pěti vrchařskými prémiemi byla považována za nejtěžší v celém ročníku Vuelty, ale vlastně se v ní vůbec nic nestalo. Aspoň co se týče celkového pořadí. Lídři neútočili a šetřili síly na nedělní etapu s dojezdem na Angliru. O vítězství v etapě si to rozdali uprchlíci. V posledních metrech etapy porazil David Gaudu (Groupama - FDJ) Marca Solera (Movistar). 

Etapa začala se zpožděním kvůli protestu, který vedl Chris Froome (Ineos Grenadiers). Čtyřnásobnému vítězi Tour de France se nelíbilo rozhodnutí rozhodčích z předchozího dne. To se týkalo červeného dresu. Primož Roglič (Jumbo - Visma) ujel Richardu Carapazovi (Ineos Grenadiers) o 3 sekundy a dotáhl se na něj v celkovém pořadí. Takto malý rozdíl ale neměl v 10. etapě být uplatněn jako dostatečný pro rozdělení pelotonu. Etapa byla označena jako rovinatá s pravděpodobným hromadným dojezdem. A v těch se registrují rozdíly větší než 3 sekundy. To ale rozhodčí po etapě změnili a určili Primože Rogliče lídrem závodu. 

Ale protest etapu neovlivnil. O dlouhý únik byl velký zájem a trval dlouho než se vytvořil. Aktivní byl Tim Wellens (Lotto Soudal), kterému šlo o vrchařské prémie, ale ty chtěl také lídr vrchařské soutěže Guillaume Martin (Cofidis). Vytvořila se skupina s Martinem, Wellensem a Gauduem, kde byli také Niklas Eg (Trek - Segafredo), Bruno Armirail (Groupama - FDJ), Nelson Oliveira (Movistar), Michael Storer (Sunweb) a Mark Donovan (Sunweb). 

Marc Soler mužem závodu 

81 kilometr před cílem z hlavního pole zaútočil Marc Soler a dotáhl se do čelní skupiny. Španělský cyklista byl od té chvíle největším tahounem skupiny, která se postupně zmenšovala. Martin sbíral body na prémiích a vylepšoval si pozici ve vrchařské soutěži. Už jich má 50 a drží náskok 26 bodů před druhým Seppem Kussem (Jumbo - Visma).     

V cílovém sotupání Alto de la Farrapona odpadli domestici Armirail a Oliveira a na čele zbyla pětice jezdců. Soler se útokem 5 kilometrů před cílem zbavil všech soupeřů s jedinou výjimkou. David Gaudu se k němu dokázal vrátit a dvojice dorazila do posledních stovek metrů společně. Gaudu měl více sil a snadno zvítězil, Soler ztratil 4 sekundy. O 52 sekundy zaostali Storer a Donovan.

Favoritům na celkové pořadí vyhovovalo příměří, nikdo nic nezkusil, včetně Primože Rogliče, kterého chránili jeho pomocníci. Až posledních 300 metrů se jelo naplno, ale Dan Martin (ISN), Enric Mas (Movistar), Richard Carapaz a Primož Roglič dokončili ve stejném čase. Hugh Carthy (EF) na ně ztratil 7 sekund. 

Roglič vede před nejtěžším dojezdem Vuelty 

Primož Roglič a Richard Carapaz mají stále stejný čas a minimální ztrátu má také třetí Dan Martin, pouze 25 sekund. Odstup Hugha Carthyho narostl na 58 sekund, ale mnohem větší rozdíly se očekávají v nedělní etapě s cílem na Angliru, které patří k nejstrmějším, pravidelně využívaným, výjezdům Evropy.