Impérium vrací úder. Po neuspokojivé Tour de France se nejbohatší tým světa vrací ke strategii náboru co největšího počtu talentovaných závodníků. Do Ineos Grenadiers příští rok přestoupí zkušený Richie Porte, mladičký talent Tom Pidcock a osvědčení vrchaři Laurens De Plus a Dani Martinez.

Přestup Kolumbijce Martineze je poměrně překvapivý, protože nedávno prodloužil smlouvu s americkou sestavou EF až do konce roku 2022. To nesvědčí o ničem dobrém pro tým vedený Jonathanem Vaughtersem. Martinez nejspíš dostal svolení vyjednávat s konkurencí, protože EF nemá jistou budoucnost a dost peněz nejen pro něj, ale možná ani na chod celého týmu. 

Nebo se do věco vložil známý agent Giuseppe Acquadro, který Martineze zastupuje a má velmi dobré vztahy s vedením Ineosu. Acquadro stojí také za přestupem Ivana Sosy do Ineosu, ačkoliv ten už měl podepsanou smlouvu s Trek - Segafredo. Stejným směrem odešli také jeho další klienti, Richard Carapaz, Andrej Amador a další. Acquardo se samozřejmě snaží sehnat co nejvýhodnější smlouvy pro své klienty a tím navýšit své příjmy. Přestup do nejbohatšího týmu světa proto dává smysl, ačkoliv se Martinez stane především domestikem. 

"V posledních letech jsem se hodně zlepšil i díky podpoře, kterou jsem měl, ale příležitost jezdit za Ineos Grenadiers byla příliš dobrá na to, abych ji nevyužil. Myslím, že je správný čas posunout se na další úroveň a učit se od nejlepších. Samozřejmě znám Egana Bernala a další kluky a je hezké jezdit s krajany v jednom týmu," říká k přestupu Martinez. 

Richie Porte se do Ineosu vrací po třech letech v BMC a dvou letech v Treku. V britském celku slavil svá největší vítězství a patřil ke světové špičce mezi vrchaři a časovkáři. Lídrem už nebude, jeho zkušenosti se ale budou hodit při práci pro mladé lídry na třítýdenních závodech. Porte počítá s tím, že v Ineosu ukončí kariéru: "Prožil jsem tu čtyři skvělé roky a některé neštastnější chvíle své kariéry. Zvažoval jsem možnosti a jsem rád, že můžu zakončit kariéru právě tady." 

"Vím, jaká je moje role. Vím, že dokážu vyhrávat, když mám svůj den, ale spíše budu vrchařským domestikem a těším se na to."

Ineos Grenadiers se vydal oslabit i svého největšího konkurenta, sestavu Jumbo - Visma. Ale Nizozemcům to nejspíš moc nevadí, protože Laurens De Plus letos skoro nezávodil. Loni patřil k nejlepším domestikům v horách, ale kvůli zranění, které si odvezl z únorového UAE Tour, se na start vrátil až toto úterý, když nedokončil belgický šampionát. 

Loni zářil na Tour de France a vyhrál BinckBank Tour, ale o celý letošní rok přišel a těžko říct, zda dostane příležitost na některé z Grand Tour, když odchází k největšímu konkurentovi. V Jumbo - Visma se dostal na některé závody jako lídr, ale pouze na týdenní. A stejné to bude i v Ineosu, jeho hlavním úkolem bude pomáhat lídrům na třítýdenních závodech. 

"O tomto týmu v pelotonu všichni mluví a všichni vědí, že posunul cyklistiku na novou úroveň. Chci toho být součástí. Nebylo to snadné rozhodnutí, ale jezdit za Ineos bylo mým snem už dlouhou dobu," vysvětluje De Plus. "Chci se učit od nejlepších jezdců na Grand Tours a zlepšovat se během dalších let." 

Dlouho očekávaný je příchod Toma Pidcocka, největšího britského talentu. 21letý cyklista už v kategorii U23 přesluhuje, o jeho služby měly zájem týmy WorldTour už před několika lety, ale Pidcock si chtěl ještě užít život ve slabší konkurenci. Nedávno vyhrál Baby Giro d´Italia, kde získal také titul nejlepšího vrchaře a ovládl tři etapy, ačkoliv skoro neměl týmovou podporu. Vítěz Paříž - Roubaix Espoirs z loňského roku je až neuvěřitelně všestranný. Je vynikající vrchař, ale zvládá i kostky a patří k nejlepším cyklokrosařům světa v elitní kategorii. A aby toho nebylo málo, v roce 2017 se stal juniorským mistrem světa v časovce.      

Pidcock patří k neuvěřitelně silné nastupující generaci cyklistů, kterou reprezentují především Tadej Pogačar a Remco Evenepoel. Velké věci se od něj očekávají zejména v kopcovitých klasikách, měl by být podobný Julianu Alaphilippovi. Je drobný a lehký, s fantastickou technikou jízdy a hodně výbušný. Ale v Ineosu by rádi britského lídra na třítýdenní závody a možná se jim ho podaří udělat z Pidcocka. 

"Chci závodit, učit se a růst a mít příležitost tohle prožít v tomto týmu je úžasné. Cítím, že jsem připraven na WorldTour, ale stále chci objevovat různé disciplíny, s podporou Ineosu za zády," říká Pidcock, který se k Ineosu připojí až 1. března, po skončení cyklokrosové sezóny.