Jonathan Vaughtersovi se opět podařilo utéct hrobníkovi z lopaty. Zkušený americký manažer měl už několikrát problém s financováním svého týmu, ale pokaždé našel nového sponzora, který celek zachránil. V minulosti to byly společnost Cannondale, Drapac a EF. Letos Vaughterse zachrání japonská firma Nippo. 

Nippo cyklistiku podporuje už mnoho let, dříve se jednalo o italskou sestavu kontinentální úrovně, v letech 2004 a 2005 za Nippo jezdil český cyklista Lukáš Fůs, třetí muž juniorského světového šampionátu z roku 2003. Stavební společnost Nippo později sponzorovala například italský profesionální kontinentální tým Nippo - Vini Fantini s Damianem Cunegem a od letošního roku podporuje francouzský tým Nippo - Delko One Provence. Ale tato spolupráce končí velmi brzo, protože Japonce zaujala nabídka Jonathana Vaughterse. 

Vaughters musel hledat dalšího sponzora, protože společnost EF utrpěla kvůli koronaviru velké ztráty. EF nabízí jazykové školy a kurzy v zahraničí a toto odvětví se vlivem pandemie téměř zastavilo. EF zůstane hlavním sponzorem, ale pomoci musí i Nippo. A Japonci si s sebou z Francie berou i dva japonské a jednoho francouzského cyklistu.   

První, kdo z Provence přestoupil, byl Japonec Hideto Nakane. Letošní vítěz jedné etapy na prestižním etapáku Kolem Langkawi je všestranný závodník, který přestoupí vždy, když přestoupí Nippo. Jezdil za italské Nippo, za francouzské a nyní se stěhuje do Ameriky. „Očekávání WorldTeamu jsou nesmírně velká, ale jsem připraven,“ říká k přestupu Nakane. 

Nakaneho krajan Fumijuki Beppu je evropským fanouškům silniční cyklistiky mnohem lépe znám. Beppu jezdí po nejvýznamnějších závodech už 16 let, začínal v Discovery Channel po boku Lance Armstronga, působil také ve Skil - Shimano (současný Sunweb), RadioShacku, Orica GreenEDGE a Treku. Objel všechny Grand Tours a monumentální klasiky, má pět domácích titulů a vždy byl vyhlášeným domestikem. Aii ve 37 letech nekončí a přestupu do EF. "Těším se na tuto příležitost," uvádí Fumijuki Beppu v tiskové zprávě. "Myslím, že je to velmi profesionální a jedinečný tým. Vždy má krásné dresy a kola. Týmu se daří v klasikách i na Grand Tours a týmová spolupráce je vždy dobrá.“

Třetím do party je Francouz Julien El Fares. Tento zkušený pětatřicetiletý cyklista má za sebou 13 profesionálních sezón, vyhrál Okolo Valonska a etapu na Tirreno - Adriatico. El Fares podepsal dvouletý kontrakt. „EF Pro Cycling je skvělý tým s dobrou mentalitou. Je skvělé, že nyní mohu být součástí této rodiny. Těším se, až využiji své zkušenosti z evropských závodů, pomůžu mladým jezdcům a přispět k úspěchu týmu. V roce 2021 chci podávat co nejlepší výkony,“ říká muž, který čtyři roky působil v Cofidisu. 

Ale EF kromě těchto třech získal i o něco slavnější posily. Zejména Michaela Valgrena, dále Willa Bartu a dva mladé Kolumbijce Diega Camarga a Daniela Arroyaveho.