K datu 25. srpna 2019 se Elkov - Author nacházel při zisku 1472 bodů v žebříčku UCI na 3. místě mezi CT týmy světa – za dvěma týmy registrovanými v Malajsii – a byl tudíž nejlepší v Evropě. Samozřejmě konečnou podobu na rok 2020 ovlivní změny ve složení jednotlivých mančaftů, ale vedení týmu doufá, že vše klapne ve prospěch našeho nejlepšího týmu. Týmu, který má sice statut CT, ale svými výsledky se může směle měřit s prokontinentálními týmy. A když došlo na přímé měření s WT týmy, tak například při Czech Tour prvodivizní Bora - hansgrohe na Elkov – Author nestačila. Třetí v celkovém pořadí tohoto nejprestižnějšího českého závodu Michael Kukrle při hodnocení zvláště týmu Mitchelton – Scott uznal, že jsou lepší, ale jsou to taky jen lidi a dá se s nimi závodit. Možná stačí dostat příležitost.

A to přitom na začátku této sezóny došlo v kádru k výrazné obměně a mírnému omlazení. Z loňského jedenáctičlenného kádru odešlo před sezónou šest lidí. Přičemž Josef Černý se posunul do nejvyšší cyklistické ligy, naopak s vrcholovou cyklistikou skončili další opory jako Jiří  Polnický, Vojta Hačecký či Tomáš Bucháček. Do týmu přišlo pět nových tváří a naprostá většina se okamžitě stala plnohodnotnými členy mančaftu. Což nemůže být až tak překvapivé zjištění, protože ve třech případech šlo o cyklisty, kteří v minulosti prošli prokontinentálními týmy (Karel Hník, František Sisr, Michal Schlegel), a ve čtvrtém o jednu z největších stále ještě nadějí domácího pelotonu, která poslední dva roky jezdila v třiadvacítkářském týmu Topforex – Lapierre a ovládla český pohár na silnici v kategorii U23 v roce 2017: Dominika Neumana. Po pěti letech se tak Elkov - Author stal čistě českým týmem bez zahraničního závodníka, byť v předešlých letech šlo vždy o jednoho Poláka. A nutno nezapomenout ani to, že v průběhu sezóny byl určitou dobu mimo Karel Hník, který si už v březnu zlomil klíční kost a do závodů se vrátil až na přelomu května a června. Že Matěje Štibingra, který se ve své kategorii výborně uvedl například na pohárovém závodě v Kyjově (2. U23) či v reprezentačním dresu na třiadvacítkovém etapáku Carpathian Couriers (8. celkově), postihly v květnu v závodu Rhone-Alpes Isére pády, z nichž si odnesl nejen odřeniny, ale hlavně otřes mozku a bohužel se v průběhu sezóny kvůli následkům z pádu rozhodl po dohodě s týmem skončit s vrcholovou cyklistikou. A konečně: největší sběratel vítězství Alois Kaňkovský si v červnu při závodě Okolo Maďarska přivodil před 5. etapou pád, který znamenal operaci a následnou – sice pro odolné a trénované cyklisty příznačně rychlou – ale i tak dlouhou rekonvalescenci, takže do závodního kolotoče naskočil až v samém závěru sezóny a samozřejmě chybějící trénink byl znát.

Ať kluci přijeli kamkoli, v naprosté většině si připisovali UCI body, vítězili či získávali pozice na stupních vítězů, tvořili závody, jezdili aktivně, týmově, byli ochotni pracovat na zvoleného lídra, prostě ukázali výbornou výkonnost a perfektního týmového ducha, který nakonec přináší prospěch všem členům týmu.

Na úspěších se určitě - z pohledu cyklistické specializace – podepsalo vyvážené a variabilní složení týmu: super spurter Alois Kaňkovský, spurterská dvojka František Sisr, opakovaně do desítky schopný se umísťovat v hromadných dojezdech, a proto i rozjížděč spurtů Dominik Neuman. Skvělý časovkář, tempař  a dobrý vrchař Jan Bárta. Týmový hráč, dobrovolník do úniků, všestranný Matěj Zahálka. Tempař a výborný vrchař Michal Schlegel. Čistokrevný vrchař Karel Hník. Všestranný Michael Kukrle. Stále se zlepšující tempař a klasikář z kategorie U23 Jakub Otruba. A další nadějný mladík Matěj Štibingr – svými parametry spíše vrchař - s úkoly především v kategorii U23.

Shrnuto: v závodech UCI získal tým Elkov - Author celkem 12 prvenství, z toho jedno celkové v etapovém závodě (Jan Bárta: Tour du Loir et Cher). Sedm prvenství připadá na Aloise Kaňkovského, tři pro Jana Bártu a po jednom Michala Schlegela a Františka Sisra. V jednorázových závodech nebo jednotlivých etapách přidali sedm 2. míst a jedenáct 3. V etapových závodech kromě vítězství Jana Bárty vystoupal na 2. pozici Michal Schlegel při Tour Alsace a k tomu další tři parťáci připojili ještě čtyři 3. příčky: Karel Hník v rumunských Tour of Bihor a Tulur Romaniei, František Sisr při Dookola Mazowsza a Michael Kukrle při Czech Tour. Server Procyclingstats eviduje u našeho týmu celkem rovnou stovku umístění v Top 10.

Největší počet závodních dnů mají na triku Honza Bárta (71), František Sisr (70) a Michal Schlegel (66). Největší počet závodních kilometrů, víc jak 10 tisíc, odkroutil František Sisr. V počtu bodů, které pro tým v jeho historii nasbíral, poskočil Alois Kaňkovský ve své páté sezóně v týmu na 2. pozici a na zatím vedoucího německého sprintera André Schulze – který za tým závodil v letech 2008 až 2010 a jehož aktuálně zaměstnává Bora - hansgrohe – ztrácí 92 bodů.

Nejvíc bodů UCI do společné pokladny přinesl Honza Bárta (197), následuje Karel Hník (176) a Alois Kaňkovský (124). Z hlediska jednorázového bodového přínosu jsou ze zahraničních závodů nejcennější 3. místa v celkovém pořadí v závodech kategorie 2.1, kam spadá Karel Hník na Tour of Bihor a Tulur Romaniei a Michael Kukrle na Czech Tour – vše po 70 bodech. František Sisr vydělal 100 bodů na mistrovském titulu. Jan Bárta získal nejvíc na Evropských hrách za 9. místo v silničním závodě: 60 bodů. Michal Schlegel 50 bodů za 4. místo na národním šampionátu.  Alois Kaňkovský 5x po 40 bodech za jednorázovky 1.2. Jakub Otruba 35 bodů za 7. místo při Czech Tour, kde zároveň ovládl soutěž mladíků. Dominik Neuman 25 bodů za 3. místo na slovenské verzi Visegrad4 a tamtéž Matěj Zahálka 15 bodů za 5. místo.

Významný vliv na dosahované výsledky má přátelské, uvolněné, motivující prostředí uvnitř týmu, které si všichni moc pochvalují. Samozřejmě nelze nevidět, jaký pozitivní vliv má realizační tým počínaje trenérem Otou Fialou a sportovním ředitelem Vladimírem Vávrou (oba bývalí špičkoví cyklisté), přes mechaniky Miroslava Ledvinku a Martina Hanuse, maséra a kustoda Tomáše Ondráčka, a ostatními, kteří se kolem týmu pohybují, konče. Stačí si všimnout, že když do týmu přijdou dobří cyklisté z domácího prostředí, tak coby členové tohoto týmu se viditelně a rychle výkonnostně posunou. Matěj Zahálka či nejnověji Dominik Neuman nechť jsou toho důkazem.

Všichni zasvěcení vědí, že cyklistika je individuálně kolektivní sport a že prosté body či umístění nejsou přesným obrazem přínosu jednotlivých členů k výsledkům celého týmu. A právě týmové výsledky, resp. přínos pro tým, individuální vítězové vždy mimořádně zdůrazňují, neboť si uvědomují, že bez týmu by nebylo ani jejich vítězství.

Sezóna skončila. Nastává čas odpočinku a dolaďování smluv na další rok. Necháme se překvapit, v jaké sestavě se nám Elkov - Author představí pro příští sezónu. Budeme fandit, aby si nakonec opravdu opět zajistil umístění do 3. místa v UCI Europe Tour. A aby nám i díky tomu mohl opět dělat minimálně takovou radost, jako letos. Držíme palce!