Na prestižním a zároveň i přípravném závodě Critérium du Dauphiné skončil loni na třetím místě, když za vítězným Fuglsangem zaostal o 21 sekund. Za sebou nechal takové borce, jakými jsou Poels (Ineos/Bahrain), Pinot (FDJ), Teuns (Bahrain), Lutsenko (Astana), Martin (UAE), Quintana (Movistar/Arkea) či Bardet (AG2R). 

Následně na Tour dokončil bezprostředně pod stupni vítězů a patřil společně s Bernalem, Thomasem (oba Ineos) a Kruiswijkem (Jumbo-Visma) mezi silnou čtyřku, která ostatním výsledkově odskočila. 

"Myslím, že závodní pauza a minimum přípravných závodů není vůbec žádný velký problém. První část sezóny zakončenou na UAE Tour jsem měl už velmi dobrou úroveň. Od té doby jsem absolvoval dobrý trénink a teď se začínám připravovat na Tour. Jsem schopen se prostřednictvím tréninku dostat na patřičnou výkonnost. Nepotřebuji závody, abych se dostal do opravdu dobré kondice,“ sdělil novinářům formou videokonference cyklista, který sice působí plaše až zakřiknutě, ale z jeho odpovědí je zřejmé, že nedostatkem sebevědomí netrpí. 

27 letý německý cyklista začal letošní sezónu v lednu na Mallorce a hned vítězstvím v Trofeo Serra de Tramuntana, když v kopcích sólově odjel a už ho nikdo do cíle neviděl. Při UAE Tour ve třetí, rozhodující etapě s cílem na Jebel Hafeet (11km, 7%) však spadl a ze závodu odstoupil. 

V současné době trénuje se svým týmem Bora-hansgrohe v rakouských Ötztalských Alpách. V plánu má vydat se po dokončení Dauphiné ještě jednou do hor na zhruba týdenní kemp pravděpodobně v Livignu. Myslí si dokonce, že omezený závodní program všech cyklistů před Tour de France může hrát v jeho prospěch: "Normálně mám nejlepší úroveň, když závodím z dlouhého tréninkového cyklu.  V loňském roce jsem často startoval po čtyřech i šesti týdnech bez závodů a potom jsem byl v nejlepší formě.“

Buchmann, rodák z Ravensburgu, nyní žije u Bodamského jezera v rakouském Bregenzu, kde na rozdíl od kolegů z Francie, Itálii či Španělska mohl bez omezení trénovat venku. Jeho režim zahrnoval i pokus tzv. „Everestingu“ na svazích Heimelerbergu, i když jeho výkon nebyl klasifikován jako rekord, protože to odporovalo neoficiálním pravidlům této akce. "Nikdy jsem tenhle pokus neplánoval jako oficiální. Byla to jen charitativní akce pro dobrou věc ve prospěch dětí. Chtěl jsem si tím zároveň zpestřit trénink. A samozřejmě v tom nyní nehodlám pokračovat, protože už se moje příprava ubírá směrem k hlavnímu cíli sezóny, jímž je Tour de France,“ řekl 181cm vysoký a pouhých 59kg vážící Emanuel Buchmann.  

Bora-hansgrohe v úterý oznámila nominaci na Tour de France, a přestože Peter Sagan bude usilovat o osmý zelený dres, tým je postaven na podporu Buchmannových ambicí. Max Schachmann, Felix Großschartner, Gregor Mühlberger a Lennard Kämna budou podporovat Buchmanna v horách, práce Daniela Osse a Lukase Pöstlbergera bude spočívat především v jejich tempařských schopnostech v rovinatých etapách či zvlněném terénu. Dá se předpokládat, že Oss, věrný bodyguard Petera Sagana, mu bude k dispozici v koncovkách příhodných etap.  

"Ineos a Jumbo budou mít nejsilnější týmy a já předpokládám, že závod budou dirigovat. Ale i my máme opravdu silný tým do hor, když jsou všichni v nejlepší kondici, takže musíme využívat každou příležitost, která se naskytne," dodal skvělý německý cyklista, který v týmu Bora-hansgrohe, kam přišel z německého kontinentálního Rad-Net Rose Team, letos kroutí šestou sezónu a má podepsáno ještě i na další rok. 

O mistrovství světa, které má také v programu a jež by mu profilem také mělo vyhovovat, nyní odmítá příliš přemýšlet. Jeho myšlenky se nyní upínají výhradně k nejvýznamnějšímu světovému etapovému závodu: Tour de France.