Lídrem na celkové pořadí bude Remco Evenepoel, který před nucenou pauzou stačil letos ovládnout oba etapáky, ve kterých startoval: argentinský San Juan a portugalský Volta ao Algarve. V kopcích mu budou k ruce dva o malinko starší mladíci: 21letý Portugalec João Almeida a stejně starý Ital Andrea Bagioli. Almeida ho podporoval už na Algarve a sám stačil skončit na celkovém 9. místě. Bagioli si zase vedl velmi slušně na Tour de La Provence, když ve 2. etapě dokázal v závěrečném pětikilometrovém stoupání udržet krok s nejlepšími a dokončit v desetičlenné skupině favoritů za vítězným Sivakovem společně s například Quinatnou, Pinotem či Keldermanem. 

Remco Evenepoel, San Sebastian 2019

"Pět měsíců bez závodění je dlouhá doba, tato situace byla pro nás všechny zcela nová a všichni jsme zvědaví, jak na tom budeme v závodním zatížení," řekl Evenepoel. "Bude důležité zjistit, jak tělo zareaguje na tuhle první opravdovou zátěž, na vysoké teploty a náročný profil. Jedno vím určitě: motivaci mám silnou." 

Sam Bennett bude usilovat o vítězství v rovinatých etapách, kterými jsou 2. a 4. prověrka sil cyklistů. Bennett od doby, kdy přestoupil z Bora hansgrohe, vyhrál dvakrát v Austrálii: etapu Tour Down Under a Race Torquay. Na Burgosu bude mít k ruce především osvědčené bodyguardy Shane Archbolda a Michaela Mørkøva. Posledním do party bude Yves Lampaert.

Sam Bennett, Tour Down Under 2020

Startovní listina ještě není zdaleka kompletní, ale předpokládá se, že největšími soupeři Bennetta budou Arnaud Démare (Groupama-FDJ), Giacomo Nizzolo (NTT Pro Cycling), Alexander Kristoff (UAE) či Nacer Bouhanni (Arkéa Samsic). 

Naopak na celkové pořadí by měli cílit například Rafal Majka (Bora hansgrohe), David Gaudu (Groupama-FDJ), Ben Hermans a Daniel Navarro (Israel Start-Up Nation), Fabio Aru (UAE), Richard Carapaz (Ineos), Enric Mas a Marc Soler (Movistar) či bratři Yatesové (Mitchelton-Scott). Silnou sestavu do kopců avizuje také Bahrain-McLaren: Mikel Landa, který obhajuje prvenství z roku 2017, Wout Poels a Pello Bilbao. Obdobně Jumbo-Visma: George Bennett, Sepp Kuss a Steven Kruijswijk je značná síla do kopců. A konečně určitě jsme všichni zvědavi, zda se ve své předešlé super formě představí Nairo Quintana! 

George Bennett, Tour Down Under 2020

1. etapa odstartuje 28. července, je dlouhá 157 km a cyklisty v jejím průběhu čekají tři klasifikované vrcholy: zhruba v polovině etapy vrchařská jednička a v samém závěru v rychlém sledu po sobě dvě trojky, přičemž na té druhé, u burgoského hradu, je zároveň i cíl.

2. etapa měří 168 km, v cestě nestojí žádná vrchařská prémie a je mimořádně rovinatá.

3. etapa je dlouhá 150 km, v jejím průběhu budou muset cyklisté zdolat 4 vrchařské trojky, ovšem rozhodující možná nejen pro tuto etapu bude závěr: 8 km stoupání na Picón Blanco s průměrem přes 9%!

4. etapa měří 163 km a je stejně jako druhá téměř úplně rovinatá.

5. etapa bude pravým vyvrcholením tohoto etapáku 2. nejvyšší kategorie UCI. Cyklisté na 158 km se budou pohybovat ve značně zvlněném terénu, v druhé polovině etapy dva z menších vrcholů organizátoři oklasifikovali trojkou, ovšem na samotný závěr připravili peprný bonbónek: téměř 12 km stoupání, v jehož průběhu si nejprve rozdělí vrchařské body třetí kategorie, aby vystoupali do cíle k jezeru De Neila, přičemž průměr celého kopce se blíží 6%!

Marc Soler, Vuelta 2019

Loňský ročník, kterého se zúčastnily pouze 4 týmy World Tour - zatímco letos se jich chystá minimálně 15 - vyhrál Iván Sosa (na titulní foto z Lombardie 2019) a zopakoval si tak vítězství z předešlého roku. Třetí skončil Richard Carapaz. Náš Dan Turek byl klasifikován na 67. místě.