Evenepoel a Cattaneo se do Kansasu vydali natáčet video pro společnost Specialized a k tomu si přidali i start na BWR Kansas. Ale jen ze zvědavosti, velké závodní ambice neměli. Objeli 70 mil dlouhou trasu, hlavní závod měřil 111 mil. "Je to naše první zkušenost s gravely. Chceme si to jen užít," řekl Evenepoel webu velonews.com před startem závodu. "Máme oba po sezóně, takže nejsme v té správné závodní náladě. Chceme si jen užít místní krajinu a poznat nové místo. Myslím, že to to bude nezapomenutelná cesta." 

Belgičan s Italem neusilovali o vítězství, drželi se mezi nejlepšími, ale také se zdrželi na občerstvovacích stanicích a při natáčení videí. Evenepoel dorazil do cíle šestý, Cattaneo osmý. Kromě typicky amerických prašných cest se závodilo i na cyklokrosové trati a na trailech. Evenepoel nemá s cyklistikou v terénu žádné zkušenosti, závodit začal až v juniorech a pouze na silnici. Už v juniorech měl problémy na dlážděných závodech a na štěrku se mu nedařilo v prašné etapě letošního Giro d´Italia. Získat zkušenosti s jízdou na nerovném povrchu je pro něj důležité. "Letos jsme sem přijeli si to užít. Příští rok možná přijedeme závodit," řekl v cíli BWR. 

Prašnou etapu Gira s cílem v Montalcinu protrpěl

Evenepoel se po svém návratu po loňském zranění dokázal vrátit do své nejlepší formy. V letošním roce vyhrál osm závodů, mnoho z nich svým oblíbeným způsobem, dlouhým sólovým únikem. Gravelové závody by mu proto mohly vyhovovat, protože dokázat udržet vysoké tempo po několik hodin je klíčem k úspěchu. Fyzicky by byl stěží porazitelný, jenže záleží i na technice.

První rok po vážném zranění nebyl pro mladého cyklistu snadný, debutoval na Giru, ale nedokončil, na konci sezóny byl extrémně silný, zájem o něj se však točil především kolem nepovedeného světového šampionátu ve Flandrech. Zde pracoval pro Wouta van Aerta, ale nezávodil zcela podle plánu, útočil daleko před cílem a neušetřil síly do závěru závodu. Později v médiích kritizoval Van Aerta i celou strategii národního týmu a schytal za to kritiku z mnoha stran. 

V příštím se od něj čeká další výkonnostní a taktický posun. Podle Patricka Lefevera, ředitele Quick-Stepu, se nevrátí na Giro d´Italia a ani ho nečeká debut na Tour de France. Pravděpodobný je start na Vueltě.