Tým Patricka Lefevera je ve světové cyklistice výjimečný. Zatímco jiné silné sestavy spoléhají na své největší hvězdy, Deceuninck - Quick-Step umí uspět i se závodníky, od kterých se toho tolik neočekává. Například letos se mezi nejlepší klasikáře světa zařadil Kasper Asgreen a na jaře zastínil hvězdy Mathieu van der Poela, Wouta van Aerta a týmového kolegu Juliana Alaphilippa. 

Lefevere za svou kariéru sportovního ředitele a manažera několika týmů získal přes třicet monumentálních klasik a po vzniku týmu Domo - Farm Frites v roce 2001 se mu daří udržovat své týmy při životě, i když to někdy není snadné. Od roku 2012, kdy jeho sestava přijala část úspěšného týmu HTC, se Quick-Step trvale zlepšuje. Ale vždy k tomu byly potřeba belgičtí sponzoři a belgičtí vítězové a lídři. Lefevere loví v domácích vodách, všichni hlavní partneři jsou belgičtí. Společnosti Deceuninck, Quick-Step a belgické zastoupení Lidlu chtějí vidět vítězit Belgičany. Proto je prodloužení smlouvy s Remcem Evenepoelem mimořádně důležité. 

Evenepoel je netalentovanějším cyklistou na celém světě, ale pro Lefevera je podstatné, že je nejtalentovanějším Belgičanem. O Evenepoela se zajímají všechny bohaté týmy a nepochybně by ho chtěl Ineos, BORA - hansgrohe a další sestavy. Pro samotného Remca ovšem odchod nepřicházel v úvahu. Zde má prostor k růstu, může si vybírat závody a i když je po vážném zranění stále mimo hru, Deceuninck - Quick-Step s ním počítá na pozici lídra na Giro d´Italia. Zde má nejlepší možnosti růstu.

Kdo přijde a kdo odejde?

To ovšem neznamená, že v Deceunincku zůstanou všechny současné hvězdy. Kromě Evenepoela má delší smlouvu jen Mauri Vansevenant a není náhodou, že tento talentovaný vrchař je také Belgičan. Vansevenant má kontrakt do konce roku 2023. Do konce roku 2022 má podepsáno Yves Lampaert, další Belgičan. A letos končí smlouva všem ostatním. Včetně Juliana Alaphilippa, Sama Bennetta, Zdeňka Štybara a Kaspera Asgreena. 

Není to žádná novinka, Lefevere nikdy neuzavíral dlouhodobé smlouvy a tímto způsobem chrání finanční stabilitu týmu a tlačí závodníky k podávání dobrých výkonů. Philippu Gilbertovi odmítl dát delší, než jednoletou smlouvu. A to zkušený Belgičan vyhrál Kolem Flander a Paříž - Roubaix. V Lotto Soudal získal tříletý kontrakt, ale v současnosti odpočívá, protože mu ve slabším týmu chybí výsledky a motivace.     

Většina úspěšných závodníků si nejspíš bude přát zůstat. Záleží však i na penězích a Lefevere by chtěl získat dalších 5 milionů eur do ročního rozpočtu, aby si dokázal udržet Alaphilippa a ostatní. Podle zdrojů deníku Gazzetta dello Sport bere Francouz 2,3 milionu eur ročně. Pokud by jinde dostal víc, upřednostnil by peníze před sportovní stránkou? Jeho odchod by nás nepřekvapil. A to samé platí i o další jezdcích. Na druhou stranu Kasper Asgreen po vítězství na Kolem Flander prohlásil, že rozhodně chce zůstat. A Lefevere o svého nejlepšího specialistu na dlážděné klasiky přijít nechce.

Hodnota a finanční nároky rostou ale i u dalších jezdců. Davide Ballerini byl letos na jaře velmi silný, daří se Samu Bennettovi, vynikající jsou Michael Mørkøv, Florian Sénéchal, Rémi Cavagna, zlepšují se mladíci Andrea Bagioli a Mikkel Honoré. Všichni by teoreticky měli být dražší než dříve. A to je pro rozpočet týmu problém. Za jistý se zatím považuje pouze odchod Joãa Almeidy. Portugalský cyklista zazářil na loňském Giro d´Italia a hodně o něj stojí UAE Emirates a BORA - hansgrohe. 

Inspiruje se Sagan Gilbertem? 

Světovými médii prolétla zpráva o námluvách Deceunincku s Petrem Saganem. Odchod slovenského cyklisty z BORA - hansgrohe je považován za jistý. Ralph Denk, manažer německého týmu, to nedávno v podstatě potvrdil. Sagan už není silný jako dřív a BORA - hansgrohe se zaměřuje víc na německé cyklisty. Ušetřit až 5 milionů eur ročně na Saganově mzdě by se jim také hodilo. 

Patrick Lefevere sice vyjednávání se Saganem nedávno popřel, ale jejich spojení by dávalo smysl. Slovák by však musel přistoupit na zcela jiné podmínky. Byl by v podobné situaci jako Philippe Gilbert v roce 2017. Tehdy byl Belgičan považován za závodníka bez velké budoucnosti. Ve 34 letech podepsal smlouvu s Quick-Stepem s velmi nízkým základním platem a vysokými odměnami za vítězství. A vyhrál Kolem Flander. O rok později byl třetí a o dva roky později vyhrál Paříž - Roubaix. 

V Deceunincku se v 35 letech zlepšuje Mark Cavendish, i když byl považován za ztracený případ. Kvalita belgického týmu pomůže téměř každému a mohla by přinést nové úspěchy i Saganovi. Záleží však na jeho přístupu. Pomoci by mohl Specialized, který sponzoruje Sagana i Deceuninck. Marketingová hodnota Petra Sagana je stále vysoká a pro Specialized je důležitý. Ale pokud mu nabídne jiný tým výrazně lepší fixní mzdu, jak se rozhodne?