Mediterranean Epic 2021 je již realitou. Za touto první fází zůstává obrovské organizační úsilí přizpůsobit závod všem současným zdravotním protokolům a zaručit bezpečnost všech účastníků. 

Mediterranean Epic otevírá mezinárodní XCM kalendář, který je prvním UCI etapovým závodem roku. Organizátor připravil opět autentické MTB trasy, zajistil maximální péči o účastníky, obrovskou závodní účast a jedinečné mediální pokrytí, včetně živého vysílání všech etap.

První částí Mediterranean Epic byla nová individuální časovka, která měřila 16 km a měla 550 m převýšení. Kombinovala rychlé silnice podél pobřeží, skalky, plynulé singletracky a dlouhý finální výstup k anténám Oropesa del Mar.

Ital Fabian Rabensteiner (Trek Pirelli) zajel nejlepší průběžné časy, aby dokončil vítězství v působivém čase 38:11, když porazil Čecha Martina Stoška (Canyon Northwave) o pouhých 6 sekund a Němce Sashu Webera (Trek Vaude).

V kategorii žen nebylo překvapením vítězství mladé Italky Chiary Teocchi. Členka italského týmu byla o 30 vteřin rychlejší než mistryně světa a obhájkyně titulu XCM, Švýcarka Ramon Forchini (jB Brunex - Superior). Estonka Janika Löiv byla třetí, jen 5 sekund za Forchini.