Že v září v Anglii prší není žádné překvapení, ale na ostrovech ani silnice moc stavět neumí, jak bylo vidět na obrovských kalužích při závodě kategorie U23. Voda se na silnici drží a závodníci ani nevědí, jak moc rozbitá silnice se pod vodou skrývá. A většinou je dost rozbitá a hrbolatá. V Yorkshiru prostě nemají žádné rakouské silničky a může to být hodně nebezpečné. 

Profesionálům v kategorii elite by však pršet nemělo. Podle předpovědí je pravděpodobnost srážek kolem 25 %. Takže by to neměl být velký problém (závodníci si to vynahradí v neděli, kdy pršet má).  

Na závodníky čeká trať z Northhallertonu do Harrogate na 54 kilometry. Neměla by být tolik technická, jako v ostatních kategoriích, ale bude náročná a ne moc rychlá. Na trati je několik stoupání a ty pořádně prověří každého startujícího. Je vhodná pro závodníky, kteří nejsou úplnými specialisty, není to ideální trasa například pro Tonyho Martina. 

Jenomže mnoho z nejlepších časovkářů posledních let na startu nebude. Kvůli léčbě zranění chybí Tom Dumoulin a Chris Froome, kteří by byli velkými favority a do formy se nedostal Geraint Thomas a závod vynechá. Přesto je favoritů na vítězství celkem dost.

Titul obhajuje Rohan Dennis, ale před rokem se pro něj vše vyvíjelo mnohem příznivěji. Dennis nezávodil od odstoupení z Tour de France a stále nemá vyřešený konflikt se svým týmem Bahrain Merida. Australský cyklista dlouhodobě není spokojený s časovkářským speciálem Merida, s oblečením a další výbavou. Na šampionátu pojede na kole bez označení, které by mělo být rychlejší než Merida a v kombinéze, ve které už zvítězil loni. S materiálem by tedy spokojený být měl a od Tour de France pouze trénuje na tento závod a vše mu podřizuje. Jenže bez závodního zatížení je těžké vyladit formu. Stále patří k favoritům, ale snadné to nebude.

V mnohem lepší pohodě je Primož Roglič. Vítěz Vuelty byl i na konci třítýdenního klání docela čerstvý, skoro nic neshodil a v časovce je letos mimořádně silný. Vyhrál čtyři z pěti individuálních časovek, do kterých letos nastoupil. Je dobrý na rovině, ale ještě lepší v náročném profilu. A podle nás největším favoritem na zlato. Zopakoval by dvacet let starý úspěch Jana Ullricha, který v roce 1999 vyhrál Vueltu a poté získal titul mistra světa v časovce.   

Mezi favority patří Belgičané, kteří mají hned tři závodníky na startu. Poprvé si takto dlouhou trať vyzkouší Remco Evenepoel. Devatenáctiletý cyklista získal nominaci po zisku titulu mistra Evropy a podle svých slov je v ještě lepší formě. Evenepoel je jedním z favoritů, jeho výkonnost je na jeho věk naprosto mimořádná a může získat medaili. Ale také může propadnout, protože nemá žádné zkušenosti s takto dlouhým chronometrem. Na evropském šampionátu jel velmi krátkou časovku, na kterou je zvyklý z juniorských závodů. Tohle bude těžší a také konkurence je mnohem větší. 

Další medaili by rád získal Victor Campenaerts. Světový rekordman v hodinovce na dráze nezávodil od domácího šampionátu na konci června, ale umí se na vrchol sezóny připravit i sám. Campenaerts loni skončil skončil třetí za Dennisem a Dumoulinem a bude to pro něj úspěch i letos. Je typickým specialistou, nemá takovou obecnou výkonnost jako jeho soupeři, ale když se cíleně soustředí na jeden závod, může je porazit. 

Závod by mohl vyhovovat dánskému mistrovi Kasperu Asgreenovi. Ten letos zaujal výbornými výsledky na klasikách, v časovkách i v kopcích a náročná trať by mu mohla sedět. Asgreen získal stříbro na evropském šampionátu a další medaile pro něj nemusí viset moc vysoko. 

Pro specialisty Jose van Emdena a Stefana Künga to bude hodně těžké. Oba jsou v dobré formě, ale konkurence je tvrdá a trať taky. Šanci na medaili však mají. U závodníků, kterým jsme v našem výčtu favoritů dali jednu hvězdičku, je naděje na medaili velmi malá. Patří sem i Jan Bárta, od kterého by bylo umístění v první desítce velkým úspěchem. Věříme mu o něco víc než Josefovi Černému, ale pro oba bude těžké dostat se do Top 15. 

Favorité Mistrovství světa v časovce:

∗∗∗∗∗ Primož Roglič

∗∗∗∗ Remco Evenepoel

∗∗∗ Victor Campenaerts, Rohan Dennis

∗∗ Jos van Emden, Stefan Küng, Kasper Asgreen, Yves Lampaert

∗ Affini, Bárta, Bevin, Bodnar, Castroviejo, Durbridge, Ganna, Haga, T. Martin