Muži si dají okruh měřící 28,8 km celkem 9x, takže je čeká 258 km. Připomínáme, že závod začíná a končí na automobilovém okruhu v Imole, ale většina jeho trasy proběhne po úzkých a zvlněných silnicích mezi vinicemi v okolí tohoto města se 65 tisíci obyvateli.

Obsahuje dvě náročná stoupání: Mazzolano dlouhé 2,8 km s průměrným sklonem 5,9 % a maximem 13% a Cima Gallisterna dlouhé 2,7 km s 6,4 % a úsekem se sklonem až 14 %, přičemž jeho střední část o délce 1,3 km má průměrný sklon 10,9 %. Jeho vrchol je 12 km od cíle. Jelikož převýšení jednoho okruhu činí kolem 550 výškových metrů, budou se muset cyklisté vypořádat s 5.000 metry celkového převýšení.

Na start se postaví muži 43 národností. Deset zemí mohlo postavit 8 cyklistů. Dalších sedm zemí jede v šesti. Slováků jede pět a Češi jsou na tom se čtyřmi závodníky na startu stejně jako Nový Zéland, USA, Kanada a Portugalsko.

Za největšího favorita závodu je považován Belgičan Wout Van Aert (Jumbo-Visma). Je skvělý klasikář, dokáže výborně zasprintovat a to, co letos předváděl na Tour v extrémně dlouhých stoupáních při práci pro týmové lídry, bylo až neskutečné. To vše v propojení vytváří ideální kombinaci předpokladu uspět právě na této mistrovské trati, určené podle odborníků puncherům, v českém významu klasikářům, kterým vyhovuje zvlněný terén s kratšími, strmými stoupáními, a v tomto případě spíše ardénského typu. Bude ovšem zajímavé sledovat, zda a jak se na Van Aertovi podepsala mistrovská časovka, v níž ke všem svým přednostem dokázal přidat super schopnost jízdy proti chronometru. Druhým místem za Filipem Gannou tuhle dovednost jen definitivně potvrdil!

Van Aert, 7. etapa Tour de France 2020

Je tedy pravděpodobné, že uvedená stoupání, která se pojedou každé 9x, v kombinaci s počtem kilometrů, se budou stále zřetelněji zajídat těžším klasikářům, kteří vynikají na Paris-Roubaix nebo Tour of Flanders, jakým je namátkou Jasper Stuyven (Trek-Segafredo), a naopak chutnat lehčím a výbušnějším typům jakým je například Kanaďan Michael Woods (EF Pro Cycling).

"Tirreno-Adriatico bylo kvalitní přípravou a posílilo moji kondici i sebevědomí. Po Tirrenu jsem trénoval nějaký čas doma v Andoře a pak absolvoval důkladný tréninkový cyklus s kolegy v Gironě. Můj trenér Paulo Saldanha vytvořil kvalitní konkrétní tréninkový plán a já na jeho základě dobře vyladil svůj „motor“. Myslím, že sice někteří cyklisté, kteří se postaví na start mistrovství světa, budou velmi těžkými konkurenty, ale na pódium si věřím,“ řekl Michael Woods ke svým ambicím. 

Michael Woods, 3. etapa Tirreno-Adriatico 2020

Francouzi staví tým pro Juliana Alphilippa (Deceuninck-Quick Step), ovšem poté, co předváděl na Tour, kdy se opakovaně snažil ovládnout etapu, ale vždy mu došlo dříve, než bylo potřeba - tedy s výjimkou hned druhé etapy - bychom na něj až tolik nesázeli. Přestože mezi úzký okruh favoritů určitě patří, jelikož kratší strmější kopce dá dobře a navíc umí slušně zasprintovat.

Jednoznačnou jedničkou Dánů bude Jakob Fuglsang (Astana). Na Tirrenu se mu v rámci výsledků, na které jsme u něj zvyklí, tolik nedařilo. Ovšem je potřeba vzít v úvahu, že ladí formu především k Giru a to začíná za pouhý týden po mistrovském závodě. 

Jakob Fuglsang, Giro di Lombardia 2020

Jedničkou Nizozemců je Tom Dumoulin (Jumbo-Visma), ale pro něj kratší, strmé stojky nejspíš nebudou jeho šálek kávy. Nejlepším ze Švýcarů by měl být Marc Hirschi (Sunweb), který předváděl skvělé výkony ve vybraných etapách Tour, až se nakonec dočkal vítězné etapy. Poláci by mohli věřit nejvíc Michalu Kwiatkowskému (Ineos), který tak věrně sloužil svému týmu, až si také připsal jednu etapu na právě skončené Tour. Novozélanďany povede George Bennett (Jumbo-Visma), vítěz Piemonte a druhý z Lombardie. V sestavě Britů není ani jeden z bratrů Yatesů a chybí i 34 letý Geraint Thomas (Ineos), který se soustředil na časovku, a i když ji zajel skvěle, skončil bezprostředně pod stupni vítězů. Naopak je v ní 21 letý Thomas Pidcock, jenž čerstvě podepsal do Ineosu. V tříčlenné sestavě Ekvádorců nechybí Richard Carapaz (Ineos), který poté, co dostal na Tour volnou ruku, dokazoval, že i když původně směřoval přípravu k Giru, tak byl momentálně z týmu nejlepší. Němci moc vrchařů nenominovali, nejlepším by měl být Max Schachmann (Bora-hansgrohe). Američané určitě vkládají největší naděje do Seppa Kusse (Jumbo-Visma), který předváděl vynikající vrchařské schopnosti jak na Critériu du Dauphiné, tak potom na Tour de France. Jediným Maďarem na startu bude Atilla Valter (CCC), který předvedl svou výbornou výkonnost, když ovládl suverénním způsobem poslední nejtěžší etapu Okolo Maďarska, a tím i celý závod. V norské sestavě má největší předpoklady uspět v kopcích kupodivu z druhodivizního Uno-X Torstein Traaen, který nedávno na Okolo Mazovska jediný porazil v královské etapě Vojtu Řepu.

Richard Carapaz a Michal Kwiatkowski, 18. etapa Tour de France 2020

Australané nejspíš vsadí na dvě jména. Jednak Michaela Matthewse (Sunweb), který by poté, co nebyl nominován na Tour, mohl být zdravě „naštvaný“. V srpnu byl třetí na Milan-San Remo a vyhrál Bretagne Classic, ale to byly z pohledu profilu jiné závody. A před několika dny na Tirrenu nepředvedl vůbec nic, byť klasickým sprinterům ani čistokrevným vrchařům nemůže konkurovat, a právě pro takové typy byla koncipována většina etap tohoto italského tradičního etapáku. A tím druhým, který má nejspíš větší šance na dobré umístění, je ten, kdo se konečně dostal na stupně vítězů při Tour de France a kdo se od nové sezóny vrací do náruče Ineosu: Richie Porte (Trek-Segafredo). 

Zajímavou sestavu špičkových borců posílají na start Španělé, i když ani jednoho bychom v tomto typu závodu a za současné výkonnosti nepovažovali za nejžhavějšího favorita. Ještě loni by to byl Alejandro Valverde, na Tour opět povyrostl Enric Mas (oba Movistar), Mikel Landa (Bahrain) dokáže absolvovat výborně mimořádně náročné etapáky, o čemž svědčí i letošní čtvrtá příčka na Tour, ale trasa letošního mistrovství pro něj nebude to pravé, jelikož mu chybí výbušnost jiných špičkových borců. 

Alejandro Valverde, mistr světa 2018 na trati obdobného profilu jako je ta letošní

Ani žádného z Kolumbijců nefavorizujeme na stupně vítězů, přestože pokud by se jelo v kolumbijských předlouhých stoupáních, pak by minimálně papírově byli "neporazitelní", jelikož staví tým samých skvělých vrchařů včetně Miguela Lópeze (Astana), Rigoberta Urána či Sergio Higuity (oba EF). 

Nakonec si necháváme dva týmy, z jejichž středu tipujeme borce na celkové vítězství. Ale nacházíme mezi nimi rozdíl. 

Slovinsko bude reprezentovat dvojice megastar Primož Roglič (Jumb-Visma) a Tadej Pogačar (UAE). Pogačar (na titulním snímku s loňským světovým šampionem Madsem Pedersenem při poslední etapě letošní Tour) v super vrchařské formě včetně schopnosti opakovaně dynamicky v kopci nastupovat, Roglič s obrovskou odolností ve stoupáních a schopností dobře zasprintovat ze skupiny ardénských klasikářů. Navíc možná s dvojnásobnou motivací pro šíleném „propadáku“ v časovce na Tour, kdy přišel o všemi očekávané vítězství v tomto největším etapovém závodě světa. Ovšem síla těch, kteří by jim měli být k ruce, neodpovídá síle většiny favorizovaných týmů. 

Tadej Pogačar, Primož Roglič a Richie Porte, 16. etapa Tour de France

Italové naopak staví velmi silný tým jako celek, ale co je možná ještě důležitější, v posledních světových podnicích na reprezentační úrovni jezdí nad očekávání kompaktně, nesobecky a týmově. A to v cyklistice bývá víc než mimořádná síla jednotlivce. Navíc jedou doma a jsou to obrovští patrioti. Vítězství Filipa Ganny v časovce by jejich stimulaci mohlo ještě zvýšit.

Italové totiž nemusí stavět na jednom lídrovi. Mohou pružně reagovat na vývoj závodu. Posuďme společně: vynikající formu prokazuje v celé sezóně včetně posledních závodů Diego Ulissi (UAE), což je přesně typ pro tento profil závodu. Ve velmi dobrém světle se na Tirrenu předvedli Gianluca Brambilla (Trek-Segafredo) a Fausto Masnada (Deceuninck-Quick Step). Obrovským držákem je velezkušený Giovanni Visconti (Vini Zabú-KTM). Na Tour byl poslední k ruce Landovi a nakonec celkově desátý další mimořádně zkušený borec Damiano Caruso (Bahrain). Týmovým hráčem i lídrem dokáže být Alberto Bettiol (EF), loňský vítěz Flander a čtvrtý z letošního Strade. Mladé italské naděje zastupuje Andrea Bagioli (Deceuninck-Quick Step), pátý na Emilii a druhý na Copi e Bartali. A konečně to, co jsme napsali o Fuglsangovi, platí stejně tak o italské superhvězdě Vincenzo Nibalim (Trek-Segafredo). V minulosti mnohokrát vypadal za zenitem, a pak přišel den „D“ a Vincenzo nenašel přemožitele! 

Top favorité: Alaphilippe, Carapaz, Fuglsang, López, Nibali, Pogačar, Porte, Roglič, Ulissi, Van Aert, Woods.

Diego Ulissi, 4. etapa Tour de Luxembourg 2020

A naši? Oba, kteří jeli časovku, jedou automaticky i hromadný závod. Jakub Otruba skončil sice 6. na Czech Tour a 9. na Okolo Slovenska, ale to nejspíš nebude s ohledem na jinou kvalitu konkurence i jeho výsledek v mistrovské časovce dostačující „kvalifikace“. Pro Josefa Černého s ohledem na jeho tělesnou konstituci a odpovídající specializaci to budou pravděpodobně příliš náročné stojky. Jan Hirt když v minulosti vynikl, tak v dlouhých stoupáních a čím strmějších, tím lépe. Ale tady to nejsou kopce tak dlouhé a ani výbušnost není jeho hlavní předností. 

„Zbývá“ Adam Ťoupalík. Na něho bychom z našich reprezentantů vsadili nejvíc. Letos má trvale výbornou formu, což dokázal mj. Na Czech Tour či na evropském šampionátu, a tenhle typ trasy by mu měl z našich vyhovovat nejvíc. Kdyby to obdobně jako na Evropě dalo na první desítku, byl by to obrovský úspěch. 

Adam Ťoupalík 3. v poslední etapě Czech Tour 2020

Závod vysílá Eurosport od 9:40 hod.